גם לפריפריה מגיע קפה ספיישלטי, פופ-אפים מיוחדים ואירועים גדולים שמציגים את כל מה שחדש בעולם הקפה המקומי, ובתי הקפה החדשים שנפתחים מתחלקים לשני סוגים • שלוש מגמות בסצנת הספיישלטי של תל אביב

אחרי תקופה של התבססות, נדמה שסצנת הספיישלטי התל אביבית מתפצלת לכמה כיוונים, חלקם צפויים, חלקם פחות, אבל כולם מרגישים טבעיים בתוך המרקם המקומי של תרבות הקפה המתעוררת. אלה המגמות הבולטות של סצנת הספיישלטי של תל אביב בשנה שחלפה:
1. מינימליזם מול מיקרו-רוסטינג
רוב בתי הקפה החדשים שנפתחו בעיר בתקופה האחרונה מתחלקים לשני סגנונות; הראשון – הספיישלטי המינימליסטי, ששואב השראה מתרבות הגל השלישי הבינלאומית. מקומות כאלה מביאים פולים נבחרים מבתי קלייה מקומיים או מחו"ל, מחזיקים ציוד מדויק ומתקדם, תפריט אוכל מהודק יותר או פחות של מאפים וכריכים, בלי מטבח וארוחות ומלצרים. הם מציעים חוויה שממוקדת בקפה עצמו עם תפריט משקאות מודרני, הכנה מדויקת ומבחר קטן של פולים שמתעדכן מפעם לפעם.


במקביל, קם דור המיקרו-רוסטרים – בתי קלייה זעירים שקולים במקום, לרוב על מכונות של קילו או שניים, ומייצרים לעצמם תערובות וזנים שמבטאים סגנון אישי. ובגלל ששוק היבואנים של קפה ירוק הוא לא גדול וכמעט כולם עובדים עם אותה סחורה, זו הזדמנות מעניינת לטעום את ההבדלים בין הסגנונות והאופי של הקולים השונים – הבדלים שמקבלים תוקף גם בתחרות "הקפה הטוב" של מגזין שותים לבתי קלייה כחול-לבן, שמראה מדי שנה עד כמה סגנון הקולה והניסיון שלו בהחלט משפיעים על התוצאה בכוס.

2. פופ-אפים בכל מקום
אם בעבר פופ-אפ קפה היה אירוע נדיר וחד-פעמי, השנה האחרונה הפכה אותו לקונספט שבשגרה: כמעט כל סופ"ש צץ פופ-אפ חדש לכמה שעות – לפעמים פילטרים בלבד, לפעמים טעימות של פולים מחו"ל, לפעמים בית קפה זמני שמגיש פולים שזכו בתחרות. ברי יין תל אביביים, שבדרך כלל פותחים רק בערב, מארחים הרבה פעמים את הפופ-אפים בשעות הבוקר הפנויות. הפופ-אפים לפעמים משמשים כפיילוט למקומות חדשים פוטנציאליים, ולפעמים רק פותחים פתח לחוויות קפה חד-פעמיות ולא מחייבות שאולי לא יכולות להחזיק מקום בפני עצמן, ונותנים הזדמנות להיחשף לחידושים וטרנדים מהעולם.


לתוך ז'אנר הפופ-אפים נכנסים גם האירועים הגדולים שנערכו השנה לראשונה, כמו פסטיבל "חגיגה של קפה" בדיזנגוף סנטר ותערוכת "קפה ישראלי" בגן העיר, שכינסו והציגו עשרות בתי קלייה ועסקי קפה מרחבי הארץ במקום אחד. תל אביב ממשיכה להוביל ולכוון את תרבות הספיישלטי הישראלית.
3. יוצאים לפריפריה
אולי המגמה החשובה מכולן, זו הגאוגרפית. סצנת הספיישלטי יצאה בשנה החולפת מהגבולות שבין דיזנגוף לפלורנטין. בשנה האחרונה נפתחו בתי קפה ספיישלטי חדשים ביד אליהו, בשכונת ביצרון, בנווה שאנן, אפילו בדרום יפו. זה סימן שסצנת הספיישלטי מתחילה לחדור למיינסטרים, ואנשים יושבים עם האספרסו שלהם גם מחוץ לבועה המרכז-תל אביבית.

מפת "קפה ספיישלטי בתל אביב" של מגזין שותים יצאה לאחרונה במהדורה שלישית, והיא מרכזת 40 בתי קפה ברחבי תל אביב ויפו שמאפשרים לשתות מגוון סוגי פולים במגוון שיטות חליטה. במפה תוכלו לראות גם מי פותח בשבת (שעות הפתיחה נכונות לזמן הדפסת המפה), מי מגיש פולים שזכו בתחרות "הקפה הטוב" השנתית ומי קולה במקום. תוכלו גם לסמן לעצמכם באלו בתי קפה כבר ביקרתם וטעמתם, ובאילו עוד לא. כאן משיגים את המפה.
