מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

רובוט שיחליף את הבריסטה וכוס קפה במאות שקלים – מה היה בפסטיבל הקפה הראשון בתל אביב?

הוד אסולין | 10 באוקטובר 2021, 05:17
שדרת בתי הקפה של תל אביב בפסטיבל הקפה הראשון. צילום: מגזין שותים

שמחה וששון, פסטיבל הקפה הראשון בתל אביב – Coffee Fest TLV – נערך סופסוף השבוע אחרי כמה דחיות ארוכות בעקבות הקורונה. שלושה ימים שבהם כל המי ומי של תעשיית הקפה הישראלית מתכנסים, עם תו ירוק ובאוויר הפתוח כמובן, ואפשר לראות, להריח ולטעום את מה שיש להם להציע – על הבמה הגדולה ביותר בישראל בתחום הקפה כרגע.

>> בואו לטעום את הזוכים בתחרות "הקפה הטוב בישראל" לשנת 2025

אז מה היה שם, במתחם התחנה. בתי קלייה מקומיים, בתי קפה ספיישלטי, חנויות קפה ויבואנים של מוצרים ואביזרים לקפה הציגו את מרכולתם, לצד סדנאות טעימות ומבוא לעולם הקפה שהעביר אורי קטן במהלך ימי הפסטיבל, ותחרות Best Barista Awards הראשונה. בפתח המתחם עמדה מכונת קלייה שהפיצה ריחות משכרים, כאילו כדי להכניס את המבקרים לאווירה הנכונה.

בגזרת בתי הקלייה המקומיים בלטו התל אביבים עם החשודים המיידיים, שהעמידו תורים ארוכים לטעימות – נחת ואדא חנינא, Coffeeshop 51, אוריג'ם, Waycup Coffee ו-Jera, שקולה בכלל בראשון לציון אבל זכה לתואר תל אביבי של כבוד בזכות הסניף המצוין באבן גבירול. יש לא מעט בתי קלייה תל אביביים קטנים שלא הופיעו, אבל בעיקר בלט בחסרונו בית הקלייה של הרשת המקומית הפופולרית קפליקס. חבל גם שמותג הקפה המקומי החדש Boundi, שבעליו הם גם היבואנים הרשמיים של Bialetti בישראל, לא העמיד דוכן, שהיה יכול לייצג גם את בית הקלייה וגם את המותג האיטלקי החשוב.

דוכן של בית הקלייה Jera בפסטיבל הקפה בתל אביב 2021. צילום: מגזין שותים
תל אביבי של כבוד. Jera
הדרכת קפה של אורי קטן בפסטיבל Coffee Fest TLV הראשון. צילום: מגזין שותים
הדרכת קפה של אורי קטן

לצד בתי הקלייה של מדינת תל אביב, הציגו גם מינוטו מרחובות, Tostato מחורפיש וקפה אזחימאן ממזרח ירושלים. כל בתי הקלייה חילקו טעימות של הקפה שלהם, לרוב בשיטות חליטה מעניינות שלא תמיד יוצא לשתות ביום-יום, כמו Chemex ו-Aeropress. מותג הקולד ברו Wild Dog גם העמיד דוכן לטעימות של קפה ניטרו – קפה קר שנמזג בתוספת חנקן, כמו בירה מהחבית, שמעניק לו מרקם קרמי ואוורירי מיוחד.

דוכן של קפה אזחימאן ממזרח ירושלים ב-tlv coffee fest 2021. צילום: מגזין שותים
קפה אזחימאן ממזרח ירושלים
דוכן של Wild Dog Cold Brew בפסטיבל הקפה בתל אביב הראשון. צילום: מגזין שותין
קפה ניטרו. Wild Dog Cold Brew

בדוכן של המותג האיטלקי Sandalj (הנציגות בארץ בבעלות "נח'לה אדום") אפשר היה לטעום את מגוון הזנים שהם מייבאים ושולחים לבתי קלייה מקומיים קטנים, כמו נגרו או Tsukcafe. אתם מוכרים גם קפה לצרכנים פרטיים, שאלתי. לא, מי שרוצה את הקפה שלנו יכול להזמין ישירות מבתי הקלייה. אז מה בעצם אתם מציגים פה, אם הצרכנים לא באמת יידעו לאתר את הקפה שלכם. אנחנו מכוונים בעיקר לקהל המוסדי, הוא הסביר, יכול לבוא לקוח ולעשות הזמנה חודשית של 50 ק"ג קפה.

חוץ מבתי קלייה, גם כמה חנויות קפה גדולות הפגינו נוכחות. קדמה קפה למשל, הציגו מגוון רחב של אביזרי קפה, מטחנות ומכונות אספרסו ממגוון מותגים לצד דוכן של המותג Pascale שלהם, וקרמה פלוס הציגו לצד המכונות והאביזרים גם את סדרת הספלים ומוצרי המטבח של Loveramics שהם מייבאים. קפה רות הציגו את הדוכן הגדול והמרשים ביותר בכניסה למתחם, ונתנו לבאי הפסטיבל להתנסות בעצמם בשלל המכונות שהציגו.

70 דולר לכוס קפה

שתי נציגויות רשמיות מחו"ל העמידו דוכן בפסטיבל. שגרירות גואטמלה חילקה ברושורים ונתנה להסתכל על שקיות קטנות עם קפה ירוק, לטעום לא היה אפשר. לעומתם, בדוכן הסמוך של שגרירות פנמה התגאו קצת יותר בתוצרת המקומית שלהם וחילקו טעימות בשמחה. שתי מילים בפונט ענק משכו את העין – "Panama Geisha" – זן הקפה הנדיר והיקר במיוחד שידוע באיכויות ובטעמים העדינים שלו. בחור ישראלי בשנות הפנסיה הסביר בהתלהבות על הזן היוקרתי, שכוס ממנו נמכרת בפנמה בכ-10 דולר, ובדובאי יכולה להגיע גם ל-70 דולר. אתה ישראלי, מה לך ולפנמה, שאלתי. בעבר הייתי שגריר ישראל בפנמה, אבל מזמן עזבתי את הדיפלומטיה, היום אני נשוי לשגרירה של פנמה בישראל. מה טועמים פה, אפשר לטעום את הגיישה? לא, ענתה השגרירה הפנמאית בעברית כשהיא מחזיקה שקית קטנה של קפה גיישה טחון, אם נחלק את הגיישה לטעימות נפשוט את הרגל, בפסטיבלים בעולם מחלקים אותו לטעימות עם כפית. אני צריכה לסגור את השקית הזו עם מנעול, אבל זה בסדר, המשטרה כבר יודעת שזה פה, היא צחקה.

הדוכן של שגרירות פנמה שהציגה קפה גיישה בפסטיבל הקפה. צילום: מגזין שותים
70 דולר לכוס. פנמה גיישה

איפה כן היה אפשר לטעום קפה גיישה? בדוכן של בית הקפה hoc, עליו כתבתי בעבר שכנראה מגיש את הקפה פילטר הטוב בתל אביב. אמנם מדובר בקפה גיישה קולומביאני (של בית הקלייה La Cabra מדנמרק), בן הדוד המעט זול יותר של הגיישה מפנמה השכנה, אבל עדיין יותר יקר מהקפה שאתם שותים בדרך כלל. שוב hoc לא מאכזבים – הקפה העדין והמתקתק עם הטעם המאוזן היה טעים ומיוחד, והצדיק את התור הארוך שהעמיד. גם בדוכן של Sandalj הגישו קפה גיישה קולומביאני, אבל כנראה החליטה הלא מדויקת של האספרסו עשתה עוול לקפה של Tsukcafe המצוין, וחמיצות מוזרה השתלטה על הקפה שקיבלנו לטעום.

כוס קפה גיישה קולומביה בדוכן של hoc ב פסטיבל הקפה בתל אביב. צילום: מגזין שותים
גיישה קולומביאנית ב-hoc

שטראוס, חברת הקפה הגדולה בישראל ואחת הגדולות בעולם, הפגינה נוכחות מרשימה עם ארבעה דוכנים. דוכן אחד של המותג Beanz, שבו הציגו את התערובות השונות לטעימה, ודוכן שני לפתרונות קפה לעסקים. הדוכן השלישי, של הקפסולות של קפה עלית – שהוצב ממש בקצה המתחם – היה אחד המוצגים העצובים בפסטיבל, עם זרם מבקרים דליל במיוחד. הדוכן של קפה טורקי עלית לעומתו, משך קצת יותר סקרנים, שלא יכלו לעמוד בפני ניחוחות התבלינים המשגעים של סדרת "טורקי שוק" החדשה שהופצו למרחוק.

דוכן קפה טורקי עלית ב-tlv coffee fest 2021. צילום: מגזין שותים
ריחות תבלינים למרחקים. טורקי עלית

לא צריך יותר בריסטות? וגם: תחרות בריסטות

היה אפשר לצפות שלפסטיבל הקפה הגדול בארץ יגיעו נציגויות של רשתות הקפה הגדולות, ולו בשביל לנסות לנפץ את הסטיגמה שהקפה שלהן לא מספיק איכותי. אבל היחידה שהעמידה נציגות היא רשת קפה ג'ו, וגם זה כנראה רק בזכות העובדה שהם הייבואנים הרשמיים בישראל של מוצרי La Marzocco, המותג האיטלקי שנמצא בשורה הראשונה של מכונות האספרסו.

לצד שלל המכונות, השוס הגדול באמת היה מכשיר ה-Wally Milk – מקציף החלב האוטומטי החדש מבית La Marzocco שמושק ממש בימים אלה ברחבי העולם. לא מדובר בעוד מקציף שעושה טובה שהוא מוציא חלב חם עם הרבה בועות, אלא מכשיר שממש מדמה את פעולת הבריסטה, עם צינורית הקצפה (סטימר) כמו במכונות הקפה ומגש מיוחד שמטה את כד ההקצפה בזווית כדי לתת לחלב ולקצף את הערבול המיוחל. במסך הדיגיטלי של ה-Wally מגדירים את כמות הקצף והטמפרטורה הרצויות, ובלחיצת כפתור הוא מזהה אוטומטית את כמות החלב בכד ויודע להתאים לבד את כמות הקיטור ואת זמן ההקצפה. התוצאה – קצף (Microfoam) חלק ומושלם, שנראה ומרגיש כאילו יצא מידיו של בריסטה שיודע את העבודה. רק למזוג על האספרסו ולשתות. אז מה, שאלתי, לא צריך יותר בריסטה? עדיין צריך, ענה המדגים, כדי להעביר סמרטוט על הסטימר אחרי ההקצפה. אווץ'.

עוד הופיעו בתערוכה שתי המכונות האוטומטיות של Arzum Okka להכנת קפה טורקי. לאחת מכניסים קפה טחון ומים והיא מבשלת את הקפה ומוזגת אותו אוטומטית ישירות לכוס (או שתי כוסות). המכונה השנייה דומה יותר לשיטת הבישול שאתם מכירים, עם כד, שבישראלית נקרא בטעות "פינג'אן", שאותו ממלאים בקפה טחון ובמים, והיא מחממת את המים ומבשלת את הקפה עד לטמפרטורה הרצויה (94 מעלות בדיוק, הם מתגאים). תוך דקה ומשהו מקבלים קפה מבושל שלא נופל מהטורקי שאתם מבשלים על גזייה בשטח, ובטח שלא מהשחור-בוץ שאתם מכינים מהתמי 4 במשרד.

מכונת קפה טורקי אוטומטית של Okka בפסטיבל הקפה בתל אביב. צילום: מגזין שותים
טורקי אוטומטי תוך דקה וקצת. Okka

מלבד הדוכנים, בימים השני והשלישי לפסטיבל נערכה תחרות הבריסטות Best Barista Awards, שאותה הנחתה נועה ברגר ביד רמה. במסגרת התחרות הבריסטות נדרשו לעמוד במספר אתגרים – אתגר הטעימה העיוורת, אתגר זיהוי דרגת טחינה, אתגר הכנת אספרסו מושלם ואתגר הסרוויס. לתחרות נרשמו שלושים ומשהו בריסטות מרחבי הארץ, כשבאופן מפתיע ומעורר הערכה בערך 20 מתוכם היו בריסטות של רשת רולדין. אתה חושב שיש להם סיכוי, שאלתי בריסטה אחד שהגיע מבית קפה תל אביבי מוערך של הגל השלישי, הרי יש להם תערובת אחת והם בטח מכינים ביום-יום כמעט רק משקאות אספרסו. הם הלכו על הכמות, הוא פירשן, תשלח כמות גדולה של מתמודדים ותגדיל את הסיכוי שאחד מהם יתפוס. ומה אתם יודעים, זה הצליח – הזוכה בתחרות היה הבריסטה אוהד מסה מסניף רולדין רמת השרון. אז או שהטקטיקה של הכמות עבדה, או, וזה כנראה יותר סביר, שרולדין פשוט משקיעים בבריסטות שלהם ומכשירים אותם כמו שצריך.

שלב אתגר דרגת הטחינה בתחרות הבריסטות בפסטיבל הקפה 2021. צילום: מגזין שותים
אתגר זיהוי דרגת הטחינה. תחרות הבריסטות
שלב אתגר הטעימה העיוורת בתחרות Best Barista Awards 2021. צילום: מגזין שותים
אתגר הטעימה העיוורת. תחרות הבריסטות
אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
אירועים בתי קפה בתל אביב חנויות קפה מכונות קפה פולי קפה פסטיבלי קפה קפה ספיישלטי קפה עלית קפה פילטר קפה שחור תל אביב

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
הנווד השמח ביותר בעולם: "הקפה הכי טוב בניו זילנד, אבל גם בתל אביב הקפה משובח"

הנווד השמח ביותר בעולם: "הקפה הכי טוב בניו זילנד, אבל גם בתל אביב הקפה משובח"

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים