אנו ממשיכים עם הטור החברתי, "אנשי הקפה בשוק", במסגרת המדור סיפורי קפה – והפעם, כוכבת הכתבה היא בלוגרית האוכל הפינית, יעל אנקר.
יעל קונה אצלנו הרבה שנים. למעשה, עוד בימיו של אדון שטרן הזקן, נהגה לקנות קפה טרי בפינה הקטנה שלנו שבלב השוק. כיום, כשאפשר גם לשבת לאספרסו לצד הקפה שנמכר במשקל, נפגשנו על הבר לשיחה על ההיסטוריה שלה עם השוק, על חוויותיה בתל אביב, על מקורותיה הסקנדינביים וכמובן – על קפה. בואו נתחיל:
יעל אנקר. בלוגרית תיירות ואוכל. כותבת על אטרקציות קולינריות בישראל, בעיקר בתל אביב
"במקור אני מהלסינקי. אני שייכת למיעוט שוודי שחי בפינלנד הרחוקה. אנחנו בסך הכל כ-8% מהאוכלוסיה ואני מאוד מחוברת לצד הזה. בנוסף, אני מגיעה ממשפחה יהודית. אמי בצעירותה שיחקה בסרטי קולנוע ואחר כך שנים רבות בפרסומות, כך שהבית שלנו תמיד היה מלא באורחים מעולם התיאטרון והטלוויזיה הפינים.
כיום אני מתגוררת בחולון, אולם בשנות העשרים שלי, לפני כשלושים שנה בערך, חייתי בתל אביב, ברחוב פינסקר, שקרוב מאוד לשוק הכרמל. הבן שלי נולד וגדל שם עד גיל 5, וכיום הוא מתגורר בהלסינקי. הביקור הראשון שלי בתל אביב היה בגיל 7. זו הייתה חוויה אקזוטית שהשאירה בי חותם מתמשך. בגיל 15 המשפחה שלי עברה מהלסינקי לתל אביב, ובגיל 19 לאחר התיכון הצטרפתי גם אני. במהלך השנים גרתי בערים שונות ברחבי העולם: אמסטרדם, ניו יורק, מיאמי, קאראקס ולימה, אך תל אביב היא אחת ויחידה. העיר האהובה עלי.
כשעברתי לתל אביב בפעם הראשונה למדתי אנגלית ומִנהל תיירות באוניברסיטה. חייתי ועבדתי קרוב לשוק וכמה פעמים בשבוע הייתי עוברת ועושה כאן את הקניות שלי. בשנים שגרתי בחו"ל, כשבאתי לבקר בארץ, בתל אביב, השוק היה המקום הראשון שהלכתי אליו. תמיד חזרתי עם מזוודה מלאה בדברים טובים ותוצרת מקומית מהארץ. אני אוהבת את החוויה התוססת והצבעונית של השוק, שמלא בטיפוסים נהדרים. הפינה האהובה עליי היא הפינה של כרמלה במרכז השוק, מול החנות של מזרח ומערב ולא רחוק מפנדה פיתה. כבר שנים שאני קונה אצלם עשבי תיבול וצמחי מרפא והסחורה שלהם ממש טובה.
בשנים שגרתי בפינסקר נהגתי לקנות את הקפה שלי אצל יעקב שטרן, ב'קפה שטרן' הוותיקה. כיום, עם הבעלים החדשים, אני עדיין קונה פה את הקפה שלי, אבל עכשיו אני מגיעה בעיקר כדי לשוחח עם איתי על הבר ולשתות את הקפה המצוין".
- הפוּך חלש, אספרסו קצר וסרטים של רוֹנית אלקבץ
- אנשי הקפה בשוּק: אספרסו כפול, סוֹדה והגנה על ילדים במרחב הסייבר
משקה אהוב?
"כשאני שותה בחנות אני אוהבת להזמין אספרסו ארוך של תערובת הבית. האספרסו של קפה בשוק הכי טוב ומדויק, מעודן, ואפשר תמיד לסמוך עליו שיהיה טעים. לקנות הביתה אני הכי אוהבת את תערובת איינשטיין הנהדרת, אבל בטוח יש פולים טובים שעוד לא ניסיתי".
למה דווקא איינשטיין? מה את אוהבת בחוויית הקפה שלך איתה?
"התערובת הזאת טעימה מאוד לטעמי, היא מאוזנת, מתקתקה ואני חולטת אותה בפרנץ' פרס. אני לא אוהבת כשהקפה מריר מדי. בפינלנד הקפה בדרך כלל מריר, ותמיד נחלט בפרקולטור".
משהו נוסף עליך?
"אני מאוד אוהבת חיות. היה לי חתול שחי איתי 19 שנה והכלב האחרון שלי חי לצידי במשך 14.5 שנים. הוא מת לאחרונה וזה היה עצוב מאוד. אני גם אוהבת שפות. בתיכון בפינלנד למדנו חמש שפות שונות: פינית, שוודית, אנגלית, גרמנית וצרפתית, ואני רהוטה בכולן. בשנים שלי בדרום אמריקה למדתי ודיברתי ספרדית. בנוסף, לפני שעליתי לארץ למדתי כמה שנים באקדמיה למוזיקה של סיבליוס בהלסינקי. זכיתי במלגת לימודים והייתה לי מורה לזִמרה שהייתה פסנתרנית, והיא עבדה רק איתי. הכי אהבתי לשיר בקול הסופרנו את השיר הצרפתי מהמאה ה- 17, 'לה ברז'רה'".
- אנשי הקפה בשוּק: אספרסו כפול, סוֹדה והגנה על ילדים במרחב הסייבר
- קפה נטול קפאין: טעם, הנאה וסודות שיטת המים השוויצריים
תודה יעל. נתראה בקרוב