מעבר להיותה חנות תל אביבית ותיקה עם היסטוריה מקומית ארוכת שנים, קפה בשוק היא גם מקום מפגש לטיפוסים נהדרים – תל אביבים, מבקרים ותיירים מכל העולם. הפינה החדשה שלנו במסגרת סיפורי קפה, אנשי הקפה בשוק, חושפת סיפורים אקזוטיים של לקוחות קבועים ומסקרנים. הפעם אנו משוחחים עם זאב רובינשטיין.
זאב הוא הייטקיסט יליד תל אביב, ולמעשה, מכיר את החנות הפינתית שלנו מאז שהיה ילד. בכל בוקר, כשהוא לוקח את בתו הקטנה לגן שבקצה השוק, הוא יושב אצלנו לקפה של בוקר. תפסתי אותו לשיחה על זכרונות תל אביביים, על הייטק, על שווקים ברחבי העולם וכמובן – על קפה. בואו נתחיל:
זאב רובינשטיין. הייטקיסט, סטארטאפיסט, יזם בינלאומי ובעיקר אבא לתמר ויובל
"אני תל אביבי כל חיי. למעשה, אני דור שלישי בתל אביב. המשפחה של אימי עלתה בעלייה השנייה מפולין, ואבא שלי עלה עם אימו מרומניה ב-1948 אחרי המלחמה, כשהוא היה בן שמונה. מאז שנולדתי, לפני קצת יותר מ-40 שנה בבית היולדות בקריה, גדלתי בצפון העיר. הדירה הראשונה ששכרתי הייתה קצת דרומית יותר, במתחם בזל בצפון הישן.
אני קונה בשוק הכרמל כבר 35 שנה. בתור ילד, שתי הסבתות לקחו אותי, בנפרד, לקנות ולהסתובב בשוק. לאחר מכן אימי לקחה אותי גם כן. היא עבדה קרוב מאוד לשוק, בלב העיר, יבנה-מונטיפיורי, ולימים הקמתי שם חברה בעצמי – סטארטאפ של הגנה על ילדים במרחב הסייבר, שנקרא Jiminy ונמכר לתאגיד ביטוח אמריקאי גדול.
הפינה האהובה עליי בכרמל היא האטליז הישן של זאב אוסובלנסקי בכניסה לשוק. מגיל צעיר מאוד, בכל יום שישי התייצבנו אני ואבא בשש בבוקר כדי לרכוש את הפסטרמה הראשונה, הטרייה ביותר, לפני שתיגמר. מדי פעם בחגים, בחופשות, בשביתות או בימים שלא התחשק, אבא היה לוקח אותי אחרי השוק לבתי קפה ברחוב דיזנגוף או לשיטוטים בנמל בשמש, במקום ללכת לבית הספר. זו הייתה הברזה ממלכתית שכזאת. וולונטרית.
סבתי הייתה קונה במשך שנים קפה שחור עם הל בבית המסחר של אדון שטרן הזקן, כך שלבטח ביקרתי בחנות הקפה לראשונה בגיל צעיר למדי. כשבתי הקטנה החלה ללכת לגן הילדים שבקצה השוק, התחלתי לשתות אצלכם את הקפה של הבוקר. היום נפתח עם אספרסו כפול קצר, סודה קרה ושיחה מרתקת עם איתי על ענייני דיומא, מוזיקה וספרות – והכול בפרספקטיבה תל אביבית. תוך כדי אנחנו צופים בשוק מתעורר ובסוחרים שפותחים את הבסטות ושותים גם כן קפה של בוקר".
משקה אהוב?
"אספרסו כפול קצר וסודה, או תה יסמין קר גדול. את האספרסו אני אוהב מתערובת הבית, היא טעימה במיוחד".
למה דווקא תערובת הבית? מה אתה אוהב בחוויית הקפה שלך איתה?
"תערובת הבית ושווקים זה שילוב מנצח. דוכני תבלינים בשווקים ברחבי העולם תמיד מכינים 'תערובת הבית', כבר מאות שנים. תערובת הבית מכוונת למגוון רחב של רוכשים ולכן מעודנת ועדינה יחסית, אך בנוסף מבטאת גם עונתיות ומגמות בהיצע קפה, כך שהיא דינמית ומשתנה".
- קוסטה ריקה טָרָזוּ, פירות של שמש ממרכז אמריקה
- אספרסו איטלקי צֶ'נטוֹ פֶּרצֶ'נטוֹ, אפילו האפיפיור התאהב
משהו נוסף עליך?
"כן! מחפש מפתחי בקאנד!"
תודה זאב. נתראה בקרוב.