קפה נטול קפאין הוא בחירה פופולרית עבור אלה המחפשים טעם, ארומה וחוויה של קפה – אבל בלי ההשפעות הממריצות של קפאין. בתהליך קפדני מוצא הקפאין מהפולים וכתוצאה מכך נוצר משקה עדין יותר למערכת העצבים. קפה נטול קפאין מאפשר לחובבי הקפה להתענג על כוס מרגיעה בכל שעה ביום, ובנוסף, יכול לתרום לשינה טובה יותר ולהפחית חרדה אצל מי שרגישים לחומר הממריץ.
אחת השיטות הנפוצות לניקוי קפאין מפולי הקפה היא תהליך המים השוויצריים (Swiss Water Process). זו טכניקה טבעית ונטולת כימיקלים, שמבטיחה חווית קפה נטול קפאין עם מינימום פגיעה בטעם ובמאפיינים של הפולים.
תהליך המים השוויצריים, שפותח בשווייץ בשנות ה-30, משתמש בעקרונות המסיסות והאוסמוזה כדי למצות את הקפאין מפולי הקפה. התהליך מתחיל בהשריית מנה של פולים ירוקים במים חמים, המחלצים לא רק את הקפאין אלא גם את הטעמים והשמנים המצויים בתוכם. ההשרייה אורכת בין 8 ל-10 שעות. לאחר מכן, חליטה ראשונית זו מסוננת דרך פחם פעיל, שלוכד את מולקולות הקפאין תוך שהוא מאפשר לתרכובות הרצויות האחרות לעבור. כעת, המים עתירי הטעם שנוצרו, הידועים כתמצית קפה ירוק, הם ללא קפאין, אך עדיין שומרים על המאפיינים המקוריים של הפולים. תמצית זו משמשת לשטיפה של קבוצות נוספות של פולי קפה. כאשר פולים ירוקים חדשים מוכנסים לתמצית, מולקולות הקפאין שבתוכם עוברות באופן טבעי, בתהליך אוסמוזה, למי התמצית – אבל הפעם, הטעמים והשומן נשארים בתוך הפולים. הפרוצדורה חוזרת על עצמה כמה פעמים עד שמשיגים את רמת הקפאין הרצויה. הסטנדרט האירופי להגדרת קפה נטול הוא קפה שהוציאו ממנו לפחות 98.98% מהקפאין.
- חיפשׂתי את הקפה היווני מספר 1 באתוּנה. לא מצאתי
- וניל, אגוזי לוּז או שוקולד שוויצרי – פוֹלי קפה בטעמים שמוסיפים טוויסט
האם יש יתרונות לתהליך זה?
בהחלט. אחד היתרונות המרכזיים של תהליך המים השוויצריים הוא אופיו נטול הכימיקלים. בניגוד לשיטות אחרות לניקוי קפאין, המשתמשות בממיסים כימיים, כמו מתילן כלוריד או אתיל אצטט, תהליך המים השוויצריים מסתמך אך ורק על מים ואוסמוזה. זה מביא לטעם נקי יותר, טהור יותר, וללא סיכון ששאריות כימיות ישפיעו על פרופיל הטעם או על הבריאות. בנוסף, תהליך המים השוויצריים ידידותי לסביבה: כל כמה זמן, כשמי השטיפה רוויים במיוחד, הם מסוננים מגושי הקפאין הגבישי שנוצר, והוא מיובש ועובר לשלב הבא, אל תעשיית התרופות והמזון, והמים שנותרו משמשים לתהליכי ניטול נוספים. מערכת לולאה סגורה זו ממזערת את כמות הפסולת ומפחיתה את ההשפעה הסביבתית של התהליך.
וכמה מילים לסיכום?
בסך הכול, קפה נטול קפאין המיוצר באמצעות תהליך המים השוויצריים מציע אלטרנטיבה טעימה וללא כימיקלים לאוהבי קפה שרוצים ליהנות מהמשקה האהוב ללא השפעות הקפאין. התהליך מדגיש את המחויבות לאיכות וקיימות, ומבטיח כוס קפה נטולת קפאין, טעימה ומספקת, למי שמחפש חווית קפה משובחת, ללא אדרנלין של שעות נוספות. לבריאות!