תתעוררו: אם אתם נוהגים להכין לעצמכם, או לקנות, כוס קפה טובה בבוקר שתעזור לכם להתעורר, אתם לא לבד – מיליארדי אנשים בעולם לא יכולים לפתוח את הבוקר בלי כוס קפה.
אבל האם תהיתם איך הקפאין עובד בתוך הגוף שלנו ולמה הוא מעורר אותנו? ולמה קפה שחור מעורר יותר מאספרסו – איך שיטת ההכנה וסוג הקפה משפיעים על כמות הקפאין? בואו נראה:
קפאין הוא ממריץ טבעי שנמצא בקפה, תה, שוקולד, קולה ומוצרים רבים נוספים. כשאנחנו צורכים קפאין, הוא מעכב את הקליטה והפעילות של נוקלאוטיד (תרכובת אורגנית) בשם אַדֶנוֹזִין. במהלך היום האדנוזין מצטבר בהדרגה במוח, וגורם לנו להרגיש עייפים וישנוניים, ובמהלך השינה כמויות האדנוזין יורדות. הקפאין משתלט על הקולטנים של האדנוזין במוח ותופס לו את המקום, מה שמונע את פעילות האדנוזין וגורם לנו להרגיש פחות עייפים.
- מחקר: קפאין יכול לעזור במניעת השמנה
- קפה טורקי עם בוסט של קפאין, ונמס קפוצ'ינו באבקה: איך החדשים של קפה עלית?
מה משפיע על כמות הקפאין, וכמה קפאין יש בכוס קפה?
כמות הקפאין בכוס קפה יכולה להשתנות כאמור בהתאם לסוג הקפה. קודם כל, בפולי קפה מסוג רובוסטה יש בערך פי שניים יותר קפאין מאשר בקפה מסוג ערביקה, ולכן לתערובת פולי הקפה שתשתו יש השפעה ישירה על כמות הקפאין. בנוסף, קפה בקלייה בהירה יכיל קצת יותר קפאין מקפה בקלייה כהה, מכיוון שחלק מהקפאין מתנדף במהלך הקלייה, וקלייה כהה לוקחת יותר זמן מקלייה בהירה.
אז כמה קפאין יש בקפה שחור, וכמה באספרסו? ככלל, ככל שהחליטה לוקחת יותר זמן, יהיה במשקה יותר קפאין. לכן בכוס קפה שחור, טורקי, שמבושל על האש במשך כמה דקות, יהיה בין 110 ל-150 מ"ג קפאין – יותר מכוס אספרסו שנחלטת תוך כחצי דקה, ולכן תכיל בין 30 ל-65 מ"ג קפאין בממוצע, בדומה לקפה ממקינטה. גם קפה פילטר לוקח להכין שלוש או ארבע דקות, אבל הקפה טחון גס יותר מקפה טורקי ולכן יהיה פחות מיצוי ובכוס יהיו בסביבות 100 מ"ג קפאין. קפה קולד ברו, שנחלט במים קרים במשך 10 עד 24 שעות, יכיל בדרך כלל כמות קפאין גבוהה בהתאם, עם בין 150 ל-200 מ"ג לכוס. כוס קפה נמס תכיל בין 30 ל-80 מ"ג קפאין. חשוב גם לדעת שקפה נטול קפאין הוא לא נטול קפאין לחלוטין, והוא עדיין מכיל כמה מיליגרמים בודדים וזניחים.
- קפה טורקי או קפה ישראלי? הצעה למיתוג מחדש של הקפה השחור של עלית
- יחד ננצח: עכשיו זה הזמן לקנות קפה כחול-לבן – ככה תעשו את זה נכון
אז סליחה שאין לנו תשובה חד משמעית לשאלה כמה קפאין יש בכוס קפה, כי הכול כמובן משתנה ותלוי – בכמות הקפה, כמות המים, טמפרטורת המים, משך החליטה, עובי הטחינה, סוג הפולים, אופן הקלייה ועוד. אז אם אתם רוצים למקסם את כמות הקפאין, נסו להכין קולד ברו למשך 24 שעות מקפה רובוסטה בקלייה בהירה, וספרו לנו בתגובות איך יצא.