פפואה גינאה החדשה, מדינה השוכנת על חצי אי בדרום מערב האוקיינוס השקט, ידועה כיצואנית של קפה יוצא דופן • מה מיוחד בשיטות הגידול ובטרואר בפפואה גינאה החדשה, כמה הקפה משפיע על כלכלת המדינה, ואיך כדאי לקלות ולשתות אותו? • סיפורי קפה
קפה ייחודי נוסף שמצא את מקומו אצלנו בקפה בשוק והפך גם הוא לחלק ממסורת הקלייה שלנו של קפה איכותי, הוא הערביקה שמגיעה מיערות הגשם של פפואה גינאה החדשה. אנו משתמשים בפפואה סיגרי AA, ערביקה חד-זנית שיש כבר לה מועדון לקוחות קבועים. אך קודם קצת רקע:
פפואה גינאה החדשה, מדינה השוכנת על חצי אי בדרום מערב האוקיינוס השקט, ידועה כיצואנית של קפה יוצא דופן. האדמה הוולקנית רוויית המינרלים, ההרים הגבוהים ותנאי האקלים הסב-טרופי הנוח, הופכים את פפואה לאזור אידיאלי לגידול פולי קפה באיכות גבוהה. הקפה שמפיקים הפולים מפפואה ידוע במורכבות ובאיזון טעמים ייחודי, הוא מציג גוף בינוני עד מלא, עם חומציות מעודנת, שהיא גם תוססת וגם מרעננת. פרופיל טעמיו עשיר, עם רמזים של פירות טרופיים, תבלינים ולעתים אף רמזים לשוקולדיות.
מה מיוחד באופן גידול הקפה במדינה הטרופית?
גידול וייצור הקפה בפפואה גינאה החדשה מתבצע בעיקר על ידי חקלאים מקומיים שמטפחים את עצי הקפה שלהם במטעים פרטיים. חקלאים אלה מפעילים שיטות חקלאות בנות קיימא ומסתמכים על שיטות מסורתיות, כמו שימוש בחומרי דישון אורגניים, בחירה ידנית של הדובדבנים הבשלים ביותר, ושימוש בשיטת העיבוד היבש לייבוש הפולים בשמש על ערוגות מוגבהות. ההקפדה הזו על איכות הטיפול בפולים ותשומת הלב האישית לפרטים הקטנים תורמים לטעמים הייחודיים של הקפה שהם מגדלים.
כמה תעשיית הקפה חשובה לכלכלה של פפואה גינאה החדשה?
מאוד. תעשיית הקפה ממלאת תפקיד משמעותי בכלכלת פפואה גינאה החדשה, ומספקת הזדמנויות תעסוקה והכנסה לאלפי חקלאים כפריים. הקפה הגיע לפפואה בסוף המאה ה-19 על ידי מתיישבי קולוניות גרמנים, אך למעשה, רק בשנות העשרים של המאה ה-20 גידול הקפה בחצי האי צבר תאוצה. שבטים ילידיים אימצו את חקלאות הקפה, מה שהוביל להשפעה כלכלית משמעותית ולהפיכתו של הקפה לחלק בלתי נפרד מהתרבות של פפואה. כיום, חקלאות ופיתוח זני הקפה תורמים באופן משמעותי לכלכלת המדינה, והקפה מוביל את רשימת התוצרים החקלאים שמיוצאים מהמדינה. התעשייה משקיעה רבות בפיתוח תשתיות מקומיות – כמו מתקני עיבוד, גידול וייבוש משופרים ורשתות תחבורה ענפות – כדי להבטיח ייצור, שינוע וייצוא יעיל של פולי הקפה.
באיזה זן של קפה מפפואה משתמשים בקפה בשוק?
בחנות אנו משתמשים בערביקה חד-זנית שנקראת פפואה Sigri AA. היא מגיעה מחוות סיגרי הייחודית שממוקמת בעמק Waghi באזור ההרים של מערב פפואה, בגובה של כ-1,525 מטרים מעל פני הים. חוות סיגרי ידועה בשיטות גידול וטיפוח מוקפדות ויצירתיות במיוחד, ובמחויבות להפקת קפה ערביקה ברמת ספיישלטי. האותיות AA מתייחסות לגודל של הפולים, גדול מהרגיל, ממש כמו הקניה AA שמגיעה מאפריקה. אנו קולים את הפולים בקלייה בהירה ומורכבת – על כך אולי בטור אחר יום אחד – כדי להגיע לרמה גבוהה של מיצוי הטעמים והאיכויות של הקפה. ראוי לציין שהקלייה הבהירה, שמדגישה איכויות של עומק בטעם ומתיקות, מתאימה בעיקר למשקאות פילטר של הגל השלישי, לפרנץ' פרס, ומעולה גם לקפה שחור – אך אינה מתאימה כל כך למשקאות האספרסו השונים.
וכמה מילים לסיכום?
ובכן, בין אם ניהנה ממנו בקפה שחור או בחליטת פילטר עדינה, הקפה מפפואה מציע חוויה שובת לב. עם כל לגימה, אפשר להתענג ולדמיין את הג'ונגלים הטרופיים ולהעריך את העבודה הקשה והאומנות הנלווים לייצור קפה יוצא דופן זה, שהוא לא פחות מעדות למורשת התרבותית העשירה של המדינה האקזוטית, ולמסירותה להפקת קפה באיכות יוצאת דופן. לבריאות!