כחלק מהמסורת שלנו בקפה בשוק לקלות ערביקות ייחודיות מרחבי העולם, שמנו לב שישנם טעמי קפה שתופסים את החך התל אביבי וישנם כאלה שפחות. אחת מהערביקות המיוחדות שקלינו ולקוחות אהבו במיוחד, ולכן הפכה לזן קבוע אצלנו, היא הערביקה מהאי סומטרה באינדונזיה.
סומטרה הוא אחד מהאיים הגדולים ביותר ברצועת האיים של מדינת אינדונזיה, בדרום-מזרח אסיה, שהם חלק מ"רצועת הקפה" הסב-טרופית שלאורך לקו המשווה. מה ייחודי בערביקה זו? מה מבדיל אותה מערביקות איכותיות אחרות מאזורים שונים בעולם, ומה מאפיין את סגנון הגידול והעיבוד שלה? בואו נבדוק:
דבר ראשון, הקפה מסומטרה ידוע בסגנון טעם ייחודי ומובהק, מה שהופך אותו לאהוב בקרב אניני קפה בכל רחבי העולם. זו ערביקה הידועה בטעם עשיר ומלא ובחומציות נמוכה. בנוסף, סומטרה התברכה בתנאי אקלים וגיאוגרפיה אידיאליים, התורמים לאיכותם יוצאת הדופן של פולי הקפה: האדמה הוולקנית של אזורי הגידול, הגובה הרב של המטעים והאקלים הסב-טרופי מספקים סביבה מושלמת לגידול קפה עם מורכבות ועומק טעם ייחודיים. צמחי הקפה משגשגים בצילם של יערות גשם עבותים, מה שעוזר להאט את תהליך ההבשלה ולכן מאפשר לפולים לפתח טעם מיוחד.
אזורי גידול הקפה בסומטרה – כמו אצ'ה (Aceh), מנדלינג (Mandheling) ולינטונג (Lintong) – ידועים במאפייני טעם וסגנון ספציפיים. קפה מאזור אצ'ה, למשל, מתואר לעתים קרובות כבעל גוף סירופי עם רמזים צמחיים ופירותיים. קפה מנדלינג המפורסם ידוע בגופו המלא, בחומציות נמוכה ובפרופיל טעם ייחודי של שוקולד מריר וטבק. קפה מלינטונג, לעומת זאת, מתאפיין בחומציות מתונה, תתי גוונים אדמתיים ומגע של תבלינים.
מה שמייחד את קפה הערביקה מסומטרה הוא שיטת העיבוד המסורתית שלו, הידועה בשם "קליפה רטובה" (Wet Hulling) – או "ג'ילינג בסה" (Giling Basah) בשפה המקומית – שיטה ייחודית הכוללת הסרה של שכבת כיסוי דקה (Parchment), שנמצאת בין פול הקפה עצמו לבשר הפרי, כשהפולים עדיין רטובים, ואז הם נשלחים לייבוש. זאת בניגוד לשיטת העיבוד השטוף הפופולרית, שבה מסירים את השכבה הדקה רק אחרי הייבוש. כתוצאה משיטת הקליפה הרטובה הייחודית, הפולים מקבלים גוון כחלחל-ירוק שאופייני לפול הסומטרי בלבד. שיטת הקליפה הרטובה תורמת לתווים האדמתיים והמעט מותססים של הקפה, ומבדילה אותו משאר סוגי הערביקה שקיימים בעולם.
עוד משהו על הערביקה מסומטרה:
הפופולריות של הקפה הסומטרי משתרעת הרבה מעבר לטעמו יוצא הדופן. הקפה הסומטרי ידוע גם בזכות הקיימות הטבעית שלו ושיטות הסחר ההוגן הנהוגות בגידולו והפצתו. חקלאי קפה רבים באי סומטרה משתמשים בשיטות גידול אורגניות וידידותיות לסביבה, נמנעים מחומרי הדברה ודשנים סינתטיים ובוחרים בחלופות טבעיות לטיפוח פולי הערביקה והרובוסטה – ובכך מבטיחים את שימור המגוון הביולוגי של אזור יערות הגשם האקזוטיים שבדרום-מזרח אסיה, ומקדמים את רווחת הקהילות המקומיות והילידיות הקשורות לטיפול וטיפוח הקפה המשובח.
- הזוכות שלנו #1: קוֹלוֹמביה Huila נטורל, הדובדבן מהשחקים
- על קפה "אל קאריביה" ומקדשים אבודים ביערות הגשם של אינדונזיה
וכמה דברים לסיכום:
ובכן, קפה הערביקה מסומטרה הוא אוצר של ממש במסגרת תרבות הקפה העולמית. הוא מציע חוויה חושית ייחודית ובלתי נשכחת. הטעם העשיר והאדמתי שלו, החומציות הנמוכה ואפקט הטעם הטרופי המתמשך הופכים אותו לבחירה מועדפת למי שמחפש כוס קפה ייחודית וטעימה ביותר. בין אם נהנים ממנו בבתי קפה ספיישלטי – באספרסו או בפילטר V60 גל שלישי עשירים במיוחד – או חולטים בצורה כזו או אחרת בבית, הערביקה מסומטרה ממשיכה לרתק את חובבי הקפה ברחבי העולם עם איכות ומורשת תרבותית יוצאות דופן.