האם אפשר לזהות קפה בעיבוד אנאירובי בטעימה עיוורת, או להבדיל בין קפה בעיבוד שטוף לקפה בעיבוד יבש? בדקנו את זה בסדנת טעימות קפה מיוחדת לרגל חודש הקלייה הישראלית
בתחילת השבוע (שני) ערכנו אירוע טעימות קפה מיוחד בחצר של קפה אחד העם, לרגל חודש הקלייה הישראלית, עם חמישה סוגי קפה מאתיופיה של ארבעה בתי קלייה ישראליים שונים שהקפה שלהם זכה בתחרות "הקפה הטוב" השנתית (איזה בתי קלייה? בהמשך הפוסט).
בתחילת הסדנה דיברנו קצת על שיטות העיבוד השונות של הקפה, או במילים אחרות – על הדרכים השונות לחלץ את הפולים מתוך פרי הקפה, לפני שהם נארזים בחוות ונשלחים לבתי קלייה ברחבי העולם. ממש בקצרה:
- השיטה הרטובה (קפה "שטוף"), שבה מייד אחרי הקטיף מכניסים את הפירות הבשלים למכונה שמבקעת את הפרי ומוציאה ממנו את הפולים, שוטפים את הפולים במים ומנקים מהם את שאריות הפרי, משאירים את הפולים לייבוש עד שהם מגיעים לרמת הלחות הרצויה, ואז הם נארזים ונשלחים לבתי קלייה ברחבי העולם. ככה נקבל קפה עם דגש על הפול עצמו, נקי מטעמי הפרי, בדרך כלל עם קצת יותר חמצמצות.
- השיטה היבשה (קפה "טבעי"), שבה אחרי הקטיף משאירים את הפירות השלמים להתייבש בשמש ולתסוס מעט עם הפולים בתוכם, ורק אז מקלפים אותם, אורזים את הפולים ושולחים לבתי קלייה ברחבי העולם. ככה נקבל קפה שקיבל מטעמיו של הפרי, בדרך כלל עם יותר מתיקות ויותר טעמים של פירות בשלים.
- קפה בעיבוד אנאירובי, שהפירות נכנסו לתסיסה בתוך מכלים שהוציאו מהם את החמצן, מה שגורם לבקטריות להתפתח ולהעניק לקפה טעמים "פאנקיים" ומיוחדים שלא מתקבלים בשיטות העיבוד הרגילות.
אחר כך טעמנו את חמשת סוגי הפולים השונים בטעימה עיוורת בשיטה המקצועית לטעימת קפה – שנקראת קאפּינג – וכולם התבקשו לנסות לאפיין את הטעמים של סוגי הקפה השונים ולנחש איזה עיבוד עבר כל אחד מהם. התוצאות?
את הקפה בעיבוד האנאירובי הרוב הצליחו לזהות די בקלות, ולמרות שכמעט אף אחד בסדנה לא התנסה בעבר בטעימה בשיטת קאפינג – הצליחו להבדיל יפה גם בין הקפה הטבעי לקפה השטוף.
אז עם מה יצאנו מהסדנה?
קודם כל, ראינו שיש לנו בארץ בתי קלייה מעולים שמביאים חומרי גלם ספיישלטי איכותיים, ולא חייב להזמין מבתי קלייה טרנדיים מחו"ל אם רוצים קפה ספיישלטי טעים ומיוחד.
למדנו מה עובר הקפה בחוות הגידול לפני שהוא מגיע לארץ לבתי הקלייה, ואיך זה משפיע בסוף על הטעם של המשקה. וגם, למדנו על שיטות העיבוד השונות, וחידדנו את ההעדפות האישיות שלנו, ועכשיו נדע טוב יותר מה לבקש בבית הקפה או אילו פולים נעדיף לקנות בפעם הבאה.
אז מי היו בתי הקלייה שהקפה שלהם השתתף בטעימות?
- בלומס מפרדס חנה, עם קפה מיירגשף וקפה מגוג'י, שניהם בעיבוד יבש
- קליית בראשית מתל אביב, עם קפה שטוף מיירגשף
- קופי ברנדס מתל אביב, עם קפה שטוף מגוג'י
- ג'רה מתל אביב, עם קפה מיירגשף בעיבוד יבש אנאירובי
נתראה באירוע הבא – המשיכו לעקוב כדי לא לפספס – על כל האירועים, הסיורים והסדנאות אנחנו מפרסמים ברשתות החברתיות של מגזין שותים: בפייסבוק, באינסטגרם וב-X.