91 תערובות וזני קפה של 24 בתי קלייה כחול-לבן השתתפו בתחרות "הקפה הטוב בישראל" של מגזין שותים לשנת 2024 – אלה הזוכים מכל קטגוריה:
ביום ראשון השבוע (30.6) נערך בתל אביב אירוע הטעימות והשיפוט בתחרות "הקפה הטוב בישראל" של מגזין שותים לשנת 2024 – תחרות הקפה השנתית לבתי קלייה ישראליים, שנערכה זו השנה השלישית ברציפות, בחסות La Marzocco. צוות שיפוט מקצועי טעם ודירג 91 זנים ותערובות קפה, שהגיעו מ-24 בתי קלייה ומותגי קפה מכל רחבי הארץ, במטרה למצוא את הזנים ותערובות הקפה שהכי קולעים לטעם הישראלי. גללו למטה כדי לראות את רשימת הזוכים לשנת 2024.
איך נערכה התחרות?
כל 91 סוגי הקפה – תערובות וחד-זניים – שהשתתפו בתחרות חולקו לקטגוריות בהתאם לסוג הפולים ומקור הקפה: פולים חד-זניים שויכו לקטגוריות לפי אזור גיאוגרפי, ותערובות חולקו לשלוש קטגוריות בהתאם לאחוז הרובוסטה בתערובת: קטגוריה אחת של תערובות 100% ערביקה, קטגוריה נוספת של תערובות עד 15% רובוסטה וקטגוריה שלישית של תערובות עם 20% רובוסטה ומעלה. לשם ההוגנות, קפה "פרימיום" (שנמכר לצרכן במעל 200 ש"ח לקילו) התחרו ונשפטו בשתי קטגוריות נפרדות. קטגוריה נוספת הייתה של תערובות קפה שחור, עם ובלי תיבול.
השיפוט נערך בטעימה עיוורת לחלוטין, בשיטת Cupping, לפי הפרוטוקול המחמיר של הארגון העולמי לקפה ספיישלטי (SCA), עם כוסות קאפינג מקצועיות של Barista Hustle בנפח 200 מ"ל. תערובות הקפה השחור נטעמו כקפה "בוץ" והגיעו טחונים מראש מבתי הקלייה. הטעימות והשיפוט נערכו בפיקוח עו"ד.
צוות השיפוט לא ידע שום דבר על הקפה שהם טעמו – לא מאיזה בית קלייה, לא את דרגת הקלייה, לא כמה הוא עולה, לא מאיזו מדינה הוא הגיע. כל אחד מהשופטים – בלי להתייעץ אחד עם השני – העניק לכל קפה ציון בין 1 ל-10, לפי ההתרשמות הכללית שלו מהטעם והריח, ולפי רמת ההנאה מהקפה. הציון הסופי של כל זן ותערובת הוא הציון הממוצע שהוא קיבל מכל השופטים יחד. שלושת המובילים בכל קטגוריה זכו בתואר "הקפה הטוב" לשנת 2024. זוכים מובילים שקיבלו ציון זהה מדורגים באותו מיקום וחולקים את הזכייה בקטגוריה.
צוות השיפוט: אורי קטן – יועץ בתחום הקפה, יבואן של שקיות לקפה ספיישלטי, מדריך בריסטות ומעביר סדנאות והדרכות קפה; אור שיפר – הבעלים של Oroast coffee products, מייבא ומשווק מכונות קלייה, מטחנות ואביזרי קפה; גבי גלוק – הבעלים של בית הקפה Caya ברעננה; יובל ניימן – מדריך בריסטות, יצר את הקורס הדיגיטלי הראשון בעברית לבריסטה הביתי. כל השופטים אובייקטיביים לחלוטין ואין להם אינטרס באף אחד מבתי הקלייה שהשתתפו או שלא השתתפו בתחרות.
והזוכים לשנת 2024 הם…
אינדונזיה:
- Blooms Fresh Coffee (לאתר)
סומטרה גאיו; עיבוד שטוף; גובה 1,500-1,700; Cup Score 87.25; קלייה בינונית-כהה - Canopy (לאתר)
סומטרה; עיבוד חצי-שטוף (Wet-Hulled); Cup Score 83; קלייה בהירה-בינונית - Buondi מבית Coffee Brands (לאתר)
סומטרה לינטונג; עיבוד חצי-שטוף; גובה 1,000-1,200; אורגני; קלייה בינונית
יירגשף (אתיופיה):
- TOSTATO (לאתר)
עיבוד שטוף; Grade 1 - Blooms Fresh Coffee
גדבּ; עיבוד שטוף; גובה 1,700-2,200; Cup Score 86.25; קלייה בינונית - TOSTATO
עיבוד טבעי; Grade 1
אתיופיה:
- Blooms Fresh Coffee
גוג'י; עיבוד טבעי; גובה 1,800-2,100; Cup Score 87.25; קלייה בינונית-בהירה - צ'ופצ'יק קפה (לאתר)
גוג'י (אדולה); עיבוד טבעי ושטוף; גובה 1,850-1,900; קלייה בהירה - שוּק קפה ירושלים (לאתר)
גוג'י; עיבוד טבעי; גובה 1,800; אורגני; קלייה בהירה
ברזיל:
- We Love Coffee (לאתר)
דטרה Minas Gerais; עיבוד טבעי (ייבוש על העץ); גובה 1,150; Cup Score 87; קלייה בינונית - קפה בשוק – תל אביב (לאתר)
דטרה Summer Solstice; עיבוד טבעי (ייבוש על העץ); זכה גם ב-2023 - Jera (לאתר)
Moka Caracolito; עיבוד טבעי; גובה 800-1,050; זנים Mundo Novo ו-Catuai; קלייה בינונית
אפריקה:
- שוּק קפה ירושלים
רוואנדה קראמבי; עיבוד טבעי; גובה 2,000; קלייה בהירה - שוּק קפה ירושלים
קניה קיאמאברה; עיבוד שטוף; גובה 2,100; Peaberry; קלייה בהירה - Cupdate (לאינסטגרם)
בורונדי Bujumbura; עיבוד שטוף; גובה 1,600-1,700; אורגני; קלייה בינונית
מרכז אמריקה:
- Blooms Fresh Coffee
קוסטה ריקה Hacienda Señora; עיבוד טבעי; גובה 1,200-1,300; Cup Score 84.75; קלייה בהירה - Blooms Fresh Coffee
הונדורס Las Capucas; עיבוד שטוף; גובה 1,240-1,560; Cup Score 82.5; זנים Bourbon ו-Catuai; קלייה בינונית - שוּק קפה ירושלים
גלפגוס סן כריסטובל; עיבוד טבעי; מיקרו-לוט Grade 1; קלייה בהירה; זכה גם ב-2023
תערובות 100% ערביקה:
- קליית בראשית (לאתר)
תערובת אספרסו מודרני (קניה, אסיה, דרום אמריקה); קלייה בהירה; זכתה גם ב-2022 - צ'ופצ'יק קפה
תערובת שכנים (ברזיל, קולומביה, אתיופיה, אינדונזיה); קלייה בינונית - טלק (לאתר)
תערובת השוק (קולומביה, ברזיל, אתיופיה); עיבוד רטוב ועיבוד טבעי; קלייה בינונית; זכתה גם ב-2022
וגם:
אללי קפה ועוד (לאתר)
תערובת זריחה מוקדמת (אתיופיה, אתיופיה, אתיופיה); קלייה בינונית
תערובות עד 15% רובוסטה:
- Cupdate
Afternoon Blend (10% רובוסטה); קלייה בינונית - טימותי (לאתר)
House Blend (10% רובוסטה); ברזיל, גואטמלה ומרכז אמריקה, אפריקה, רובוסטה מהודו; קלייה בהירה; זכתה גם ב-2023 - CoffeeShuk בשוק הכרמל (לאינסטגרם)
תערובת רומאו (10% רובוסטה); פפואה גינאה החדשה, מקסיקו, ברזיל בורבון, רובוסטה מאינדונזיה-ג'אווה
וגם:
ניחוח קפה (לאתר)
תערובת מילאנו (13% רובוסטה); קולומביה, ברזיל, גואטמלה, פפואה גינאה החדשה, רובוסטה AA מהודו; קלייה בינונית-פלוס; זכתה גם ב-2023
תערובות עם 20% רובוסטה ומעלה:
- You Need Coffee (לאתר)
תערובת מילאנו (20% רובוסטה); דרום אמריקה, אפריקה; קלייה בינונית
וגם:
שוּק קפה ירושלים
תערובת מוקה-ג'אווה (20% רובוסטה); אתיופיה, אינדונזיה; זכתה גם ב-2023 - קפה לנדוור (לאתר)
תערובת Supremo (30% רובוסטה); גוואטמלה, אתיופיה, ברזיל, רובוסטה מהודו; דרגת קלייה 4 - טימותי
Italian House Blend (25% רובוסטה); קלייה איטלקית כהה
קולומביה פרימיום (מעל 200 ש"ח לק"ג):
- Blooms Fresh Coffee
Villa Gloria; עיבוד חצי-שטוף; גובה 1,800; Cup Score 86.5; זן Geisha; קלייה בינונית-בהירה - SIG Café (לאתר)
Huila, Pitalito; עיבוד טבעי; Cup Score 87.5; זן Castillo; קלייה לפילטר - Coffee Organization (לאתר)
Antioquia, Finca La Conchita; עיבוד טבעי; גובה 1,900; זנים Colombia, Castillo ו-Caturra
פרימיום (מעל 200 ש"ח לק"ג):
- Coffee Organization
אתיופיה, גוג'י, תחנת Bedessa; עיבוד שטוף (Spicy Washed); גובה 2,100-2,200; זנים Wolisho, Kurume, 74110 ו-74112 - קפה בשוק – תל אביב
אתיופיה, יירגשף, תחנת Worka Wuri; עיבוד טבעי - Jera
ברזיל Jaguara; עיבוד טבעי, התססה אנאירובית 72 שעות; גובה 1,040; Cup Score 86.8; זן Arara; קלייה בהירה
קפה שחור:
- You Need Coffee
תערובת יפו; 30% רובוסטה; קלייה בינונית - CoffeeShuk בשוק הכרמל
קפה שחור בתיבול הל-קינמון-ציפורן - קליית בראשית
תערובת שחור בראשית; שלושה זנים משלוש יבשות; זכתה גם ב-2023
וגם:
Tostato
אל שרק (קולומביה סופרימו); קלייה בינונית