יש תוצאות! בשבוע שעבר (חמישי, 2.6) ערכנו בתל אביב את שלב הטעימות והשיפוט בתחרות "הקפה הטוב 2022" של מגזין שותים בחסות קרמה פלוס ו-Loveramics, תחרות הקפה הראשונה בארץ לבתי קלייה מקומיים. צוות השיפוט המקצועי שלנו טעם ודירג 76 זנים ותערובות קפה, של 26 בתי קלייה ומותגי קפה ישראליים מכל רחבי הארץ שהשתתפו בתחרות, במטרה למצוא את הזנים ותערובות הקפה שהכי קולעים לטעם הישראלי. גללו למטה כדי לראות את רשימת הזוכים לשנת 2022.
איך נערכה התחרות?
כל התערובות וזני הקפה שהשתתפו בתחרות חולקו לקטגוריות בהתאם לסוג הפולים ומקור הקפה. פולים חד-זניים שויכו לקטגוריות לפי אזור גיאוגרפי, ותערובות חולקו לשלוש קטגוריות בהתאם לכמות הרובוסטה: קטגוריה של 100% ערביקה, קטגוריה של תערובות עד 15% רובוסטה וקטגוריה שלישית של תערובות עם מעל 15% רובוסטה. לשם ההוגנות, זני קפה פרימיום (שעולים מעל 200 ש"ח לק"ג) התחרו ונשפטו בקטגוריה נפרדת.
השיפוט נערך בטעימה עיוורת, בהליך Cupping עם כוסות הקאפינג המקצועיות של Loveramics בנפח 200 מ"ל. הקפה נטחן גס במטחנת Single Dose DF64, ונחלט במים מזוקקים מועשרים במינרלים של Third Wave Water בטמפרטורה של 93 מעלות צלזיוס – בהתאם להמלצות Specialty Coffee Association. הטעימות והשיפוט נערכו בפיקוח עו"ד יפעת דניאל.
צוות השיפוט לא ידע שום דבר על הקפה – לא מאיזה בית קלייה, לא את דרגת הקלייה, לא כמה הוא עולה, לא מאיזו מדינה הוא הגיע ואפילו לא אם מדובר בתערובת או בקפה חד-זני. כל אחד מהשופטים – בלי להתייעץ עם השופטים האחרים – העניק לכל קפה ציון בין 1 ל-10, לפי ההתרשמות הכללית ורמת ההנאה מהקפה. הציון הסופי של כל זן ותערובת הוא הציון הממוצע שהוא קיבל מכל השופטים יחד. שלושת המובילים בכל קטגוריה זכו בתואר "הקפה הטוב" לשנת 2022. מתחרים מובילים שקיבלו ציון זהה יהיו מדורגים באותו מיקום ויחלקו את הזכייה בקטגוריה.
צוות השיפוט: אורי קטן – יועץ בתחום הקפה ומעביר הדרכות וסדנאות לבריסטות ולאנשים פרטיים; מאיה לפידות – כותבת בלוג הקפה caffe-in וחיפאית; אורלי דוד – סמנכ"לית מכירות ופיתוח עסקי בחברת קרמה פלוס; אור שיפר – מ-oroast coffee products, יבואן מכונות קלייה ומטחנות; כל השופטות והשופטים אובייקטיביים ולא שייכים או מקושרים לאף אחד מבתי הקלייה שהשתתפו בתחרות.
פרטים נוספים על אופן עריכת הטעימות והשיפוט ותמונות מהאירוע תוכלו למצוא כאן.
והזוכים הם…
אתיופיה:
- אישוּ קפה (לאתר)
יירגשף אריצ'ה, heirloom, בעיבוד טבעי וקלייה בהירה - TOSTATO (לאתר)
יירגשף GR1 - אמיר האס
יירגשף, גיישה גילאנה, בעיבוד טבעי, ציון ספיישלטי 88.25
קולומביה:
- Jera (לאתר)
Villa Vellez Organic, בעיבוד רטוב וקלייה בהירה, ציון ספיישלטי 87.5 - אמיר האס
לה מונטנה, בעיבוד רטוב, ציון ספיישלטי 87.75 - Piano Coffee (לקטלוג)
אפריקה:
- CAFÉTISH (לאינסטגרם)
קניה - שוּקפה ירושלים (לאתר)
קונגו Kivu AA, בקלייה בינונית
וגם: - We Love Coffee (לאתר)
רוואנדה, Bourbon Gahara, בקלייה בינונית+, ציון ספיישלטי 87
דרום אמריקה:
- שוּקפה ירושלים
פרוּ Chanchamayo, בקלייה בהירה-בינונית
וגם: - אמיר האס
פרוּ קטימור, בעיבוד דבש, ציון ספיישלטי 85.5 - Birma Coffee (לאינסטגרם)
ברזיל
מרכז אמריקה:
- אספרסוטק (לאתר)
קוסטה-ריקה טראזו
וגם: - Jera
גואטמלה Pena Roja, בעיבוד רטוב וקלייה בינונית - חותם הקפה (לאתר)
הונדורס Marcala, בקלייה בהירה יחסית
קאריביים:
- CAFÉTISH
קובה - We Love Coffee
הרפובליקה הדומיניקנית, בעיבוד דבש וקלייה בהירה-בינונית - שוּקפה ירושלים
קובה, Sierra Maestra Mountains
אסיה ואוקיאניה:
- מושיץ (לאתר)
פפואה גינאה החדשה - Unico (לאתר)
אינדונזיה (ג'אווה), Frinsa Edun, בעיבוד טבעי - קליית בראשית (לפייסבוק)
אינדונזיה (סומטרה)
תערובות 100% ערביקה:
- שוּקפה ירושלים
תערובת "אספרסו נאפולי" (גואטמלה, קוסטה ריקה וברזיל) - טלק – קפה בשוק תלפיות (לאתר)
"תערובת השוק" (קולומביה, ברזיל ואתיופיה) - קליית בראשית
תערובת "בראשית מודרנית"
תערובות עד 15% רובוסטה:
- Birma Coffee
תערובת הבית (90% ערביקה) - Unico
תערובת הבית "טוסקנה גולד" (90% ערביקה) - Kilimanjaro Coffee Roasters (לאתר)
K2 – תערובת הבית (90% ערביקה)
תערובות עם יותר מ-15% רובוסטה:
- קפה מגריל טבריה (לפייסבוק)
תערובת אספרסו (80% ערביקה) - Buondi מבית Coffee Brands (לאתר)
תערובת 70% ערביקה - הגלריה לקפה (לאתר)
תערובת "נווה שאנן" (70% ערביקה), בקלייה כהה
קפה פרימיום (מעל 200 ש"ח לק"ג):
- We Love Coffee
פנמה, בעיבוד Intrinsic Cherry וקלייה בינונית, ציון ספיישלטי 85.5 - Kilimanjaro Coffee Roasters
קולומביה (Huila), "Bomba Da Fruta", בעיבוד טבעי - Coffee Organization (לאתר)
קולומביה Geisha