יש תוצאות! בשבוע שעבר (חמישי, 11.5) נערך בתל אביב שלב הטעימות והשיפוט בתחרות "הקפה הטוב 2023" של מגזין שותים בחסות Schweppes ו-Loveramics – תחרות הקפה השנתית לבתי קלייה ישראליים, זו השנה השנייה. צוות שיפוט מקצועי טעם ודירג 90 זנים ותערובות קפה, שהגיעו מ-26 בתי קלייה ומותגי קפה מכל רחבי הארץ, במטרה למצוא את הזנים ותערובות הקפה שהכי קולעים לטעם הישראלי. גללו למטה כדי לראות את רשימת הזוכים לשנת 2023.
איך נערכה התחרות?
כל התערובות וזני הקפה שהשתתפו בתחרות חולקו לקטגוריות בהתאם לסוג הפולים ומקור הקפה. פולים של קפה חד-זני שויכו לקטגוריות לפי אזור גיאוגרפי, ותערובות חולקו לשלוש קטגוריות בהתאם לאחוז הרובוסטה בתערובת: קטגוריה אחת של 100% ערביקה, קטגוריה נוספת של תערובות עד 15% רובוסטה וקטגוריה שלישית של תערובות עם מעל 15% רובוסטה. לשם ההוגנות, קפה פרימיום (שעולה מעל 200 ש"ח לק"ג) התחרו ונשפטו בקטגוריה נפרדת. השנה הוספנו גם שתי קטגוריות חדשות של קפה שחור (טורקי או ערבי) – עם הל ובלי הל.
השיפוט נערך בטעימה עיוורת לחלוטין, בשיטת Cupping, לפי ההמלצות המחמירות של הארגון העולמי לקפה ספיישלטי (SCA), עם כוסות הקאפינג המקצועיות של Loveramics בנפח 200 מ"ל. תערובות הקפה השחור נטעמו כקפה "בוץ". בין הטעימות השופטים והשופטות ניקו את החך עם הסודה של Schweppes. הטעימות והשיפוט נערכו בפיקוח עו"ד יפעת דניאל.
צוות השיפוט לא ידע שום דבר על הקפה – לא מאיזה בית קלייה, לא את דרגת הקלייה, לא כמה הוא עולה, לא מאיזו מדינה הוא הגיע ואפילו לא אם מדובר בתערובת או בקפה חד-זני. כל אחד מהשופטים – בלי להתייעץ עם השופטים האחרים – העניק לכל קפה ציון בין 1 ל-10, לפי ההתרשמות הכללית ורמת ההנאה מהקפה. הציון הסופי של כל זן ותערובת הוא הציון הממוצע שהוא קיבל מכל השופטים יחד. שלושת המובילים בכל קטגוריה זכו בתואר "הקפה הטוב" לשנת 2023. מתחרים מובילים שקיבלו ציון זהה מדורגים באותו מיקום וחולקים את הזכייה בקטגוריה.
צוות השיפוט: אורי קטן – יועץ בתחום הקפה לבתי קפה ומסעדות, מדריך בריסטות ומעביר סדנאות והדרכות קפה; מאיה לפידות – בלוגרית קפה (בעלת הבלוג Caffe-in) ומדריכה סיורים קולינריים בחיפה; אורלי דוד – סמנכ"לית מכירות ופיתוח עסקי בחברת קרמה פלוס, משווקת אביזרי קפה וקפה איטלקי לבתי קפה וחנויות מתמחות; אור שיפר – הבעלים של Oroast coffee products, מייבא ומשווק מכונות קלייה ומטחנות; כל השופטות והשופטים אובייקטיביים ולא שייכים או מקושרים לאף אחד מבתי הקלייה שהשתתפו או שלא השתתפו בתחרות.
פרטים נוספים על אופן עריכת הטעימות והשיפוט ותמונות מהאירוע תוכלו למצוא כאן.
והזוכים הם…
אתיופיה:
- שוּק קפה ירושלים (לאתר)
גוג'י; עיבוד טבעי; מיקרו-לוט; אורגני; קלייה בהירה - Coffee-Chino (לאתר)
Frana; סידמו - אספרסוטק (לאתר)
גוג'י; עיבוד טבעי
יירגשף (אתיופיה):
- אללי קפה ועוד (לאתר)
Kochere - Ishu Coffee (לאתר)
Gelena גיישה Grade 1; עיבוד טבעי - TOSTATO (לאתר)
Kochere; עיבוד רטוב; קלייה בינונית
וגם:
קליית בראשית (לאתר)
Dumerso; עיבוד טבעי; קלייה בינונית-בהירה
קולומביה:
- Birma Coffee (לאתר)
קולומביה; קלייה בינונית - Jera (לאתר)
Tolima; עיבוד רטוב; אורגני; קלייה בינונית - We Love Coffee (לאתר)
Orfa Guerra; זנים קסטילו וקטואיי; גובה 1,600-1,700 מטר; עיבוד טבעי; Cupping Score 87.5; קלייה בינונית
ברזיל:
- שוּק קפה ירושלים
סראדו Daterra; גובה 1,700 מטר; עיבוד טבעי; קלייה בהירה - קפה בשוק – שוק הכרמל (לאתר)
Daterra Summer Solstice; עיבוד טבעי בייבוש על העץ - גרנוס (לאתר)
Mantiqueira de Minas; חוואית Marcia de Jesus; זנים קטורה, קטואיי אדום, קטואיי צהוב; גובה 1,550-1,900 מטר; Cupping Score 83; קלייה בינונית
מרכז אמריקה:
- Blooms (לאינסטגרם)
קוסטה ריקה - שוּק קפה ירושלים
גלפגוס סן כריסטובל; מיקרו-לוט Grade 1; עיבוד טבעי; קלייה בהירה
וגם:
צ'ופצ'יק קפה (לאתר)
גואטמלה אנטיגואה; עיבוד רטוב; קלייה בינונית - קפה לנדוור (לאתר)
גואטמלה אנטיגואה SHB Pastoral; גובה 1,450-1,850 מטר; עיבוד רטוב, ייבוש טבעי; קלייה בינונית
תערובות עד 15% רובוסטה:
- ניחוח קפה (לאתר)
תערובת מילאנו (12.5% רובוסטה) - שוּק קפה ירושלים
תערובת אספרסו נאפולי (10% רובוסטה); גואטמלה, קוסטה ריקה, ברזיל; קלייה איטלקית - טימותי (לאתר)
House Blend (10% רובוסטה); ברזיל, גואטמלה ומרכז אמריקה, אפריקה, הודו; קלייה בהירה
וגם:
Ishu Coffee
תערובת Kaldi (15% רובוסטה); ברזיל, קולומביה, אתיופיה, הודו
תערובות עם יותר מ-15% רובוסטה:
- שוּק קפה ירושלים
תערובת מוקה-ג'אווה (20% רובוסטה); אתיופיה, אינדונזיה - Buondi מבית Coffee Brands (לאתר)
תערובת Nitro (20% רובוסטה); אורגני; קלייה בינונית - espressoBar (לאתר)
תערובת Classico (20% רובוסטה); קולומביה, קוסטה ריקה, ברזיל, ניקרגואה, טנזניה, אוגנדה; כל זן נקלה בנפרד
תערובות 100% ערביקה:
- צ'ופצ'יק קפה
תערובת לעידו (גואטמלה, ברזיל, אתיופיה); קלייה בינונית
וגם:
אספרסוטק
תערובת הבית, קלייה לאספרסו - אללי קפה ועוד
תערובת בְּתָא אִסְרָאֵל (אתיופיה, אתיופיה, אתיופיה) - טלק (לאתר)
תערובת השוק (קולומביה, ברזיל, אתיופיה); עיבוד רטוב ועיבוד טבעי; קלייה בינונית
וגם:
Roastelier by Nescafé (לאתר)
House Blend (קולומביה, ברזיל); עיבודים רטוב וטבעי בהתאמה; קלייה בינונית לפילטר
קפה פרימיום (מעל 200 ש"ח לק"ג):
- Buondi מבית Coffee Brands
פנמה Pacamara; עיבוד טבעי; אורגני; קלייה בהירה - Jera
אל סלבדור Volcan Santa Ana; זנים בורבון והיבריד סן פרנסיסקו; מיקרו-לוט; גובה 1,500-1,700 מטר; קלייה בהירה - קפה בשוק – שוק הכרמל
קולומביה Huila; חוואי Yesid Castañeda זן קטורה; גובה 2,000 מטר; עיבוד טבעי
קפה שחור (בלי הל):
- Ishu Coffee
אתיופיה גוג'י; עיבוד דבש; קלייה בהירה - קליית בראשית
תערובת שחור בראשית; 30% רובוסטה - Coffee Organization (לאתר)
Arabian blend (מרכז אמריקה וקאריביים, 100% ערביקה); אורגני; קלייה בינונית City
קפה שחור עם הל:
- טלק
תערובת קפה שחור (הונדורס, ברזיל, אתיופיה, הודו); 8% רובוסטה; עיבוד רטוב; קלייה כהה - שוּק קפה ירושלים
תערובת קפה בגדד, עם הל אתיופי - קפה אל נח'לה (ירוק) (לאתר)
קפה קלוי וטחון עם הל