מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

קפה שחור משחור: גבי האתיופית מהקריביים – חלק ג'

איתי שקד | 15 בדצמבר 2024, 04:27

גבי בלולו חוזרת לחנות לאסוף את פולי הקפה שקלו במיוחד בשבילה – האם הפעם היא סוף סוף תהיה מרוצה? האם הפולים קלויים כהה מספיק? • איתי שקד מביא סיפורים שקרו באמת, אולי, בחנות הקפה הקטנה בשוק הכרמל • סיפורים מהחנות – פרק שלישי

גבי בלולו יוצאת מהחנות עם התערובת שלה בקלייה כהה מאוד. צילום: GrokAI

לפרקים הקודמים:
גבי האתיופית מהקריביים – חלק א'
גבי האתיופית מהקריביים – חלק ב'

למרות שיש יותר ממאה זנים של צמח הקפה שגדלים בעולם, שני זנים עיקריים, הערביקה והרובוסטה, שולטים בצורה כמעט מוחלטת בשוק הקפה הבינלאומי. זנים אלה, שגדלים ברצועה הסב-טרופית של אזור קו המשווה, נקטפים, נרחצים, נשטפים ומיובשים, ומשווקים בעולם כקפה ירוק. מוצר זה מגיע למפעלים ולחנויות וניתן למכור אותו במשקל, לקלות בדרכים שונות, לטחון ולשתות בכיף.

>> בואו לטעום את הזוכים בתחרות "הקפה הטוב בישראל" לשנת 2025

הערביקות

הערביקה היא הזן הדומיננטי בעולם. סוגי הערביקה השונים גדלים בשטחים הרריים, בגובה של 600-2,300 מטר מעל פני הים, וככל שעולים בגובה הבשלתם הופכת איטית ומורכבת יותר. הם זקוקים ללחות רבה ואינם מגיבים טוב לאור השמש. בנוסף, כשהפולים מבשילים הם נושרים מהעץ ונהרסים, ולכן נדרשת הקפדה יתרה על זמני ודרכי הקטיף. למרות כל זאת, טעמה עשיר מאוד, מעודן ופירותי, וניתן למתוח אותו בעזרת קליות יצירתיות.

ערביקות שאני אוהב במיוחד:

  • אתיופיה יירגשף גרייד 1 נטורל מחוות בנקו גוטיטי
  • אל סלבדור בעיבוד דבש אנאירובי
  • סנטו דומינגו הקריבית בקלייה בינונית פלוס
  • הטעימה מכולן עבורי היא בלו-מאונטיין הג'אמייקנית, בעלת הגוף המלא, המאוזן, הארומטי והמתקתק, שבגלל הכמות המוגבלת שלה בעולם, מחירה גבוה מאוד

רובוסטה

הרובוסטה גדלה בעיקר בצידו המזרחי של כדור הארץ, באזור הודו, וייטנאם ואינדונזיה. גם היא אוהבת אקלים סב-טרופי לח וגשום, אך אינה זקוקה לגבהים ולתנאים ייחודיים כמו הערביקה המפונקת. היא גדלה מצוין באיזורי גבעות של 600 מטר ופחות רגישה לתנאי מזג האוויר, למחלות ולאור שמש חזק, ובעזרת כמות כפולה של קפאין היא מרחיקה מזיקים שונים. צמחי הרובוסטה מניבים פירות רבים יחסית לגודלם ואינם נופלים מהעץ ונרקבים כמו הערביקה, אחותם היוקרתית. טעמה של הרובוסטה חזק, גס ונוטה למרירות. ניתן להוסיפה לערביקה ובכך להוריד חמיצות מהתערובת, לחזק טעם ולהוסיף קרמה לאספרסו בצורה משמעותית.

הרובוסטה הטעימה מכולן לדעתי היא קאפי רויאל ההודית. טעמה מאוזן, היא אינה חזקה ואינה מרירה מדי, וביכולתה להוסיף עומק ואופי לכל תערובת שרוקחים.

תערובת קפה בקלייה כהה ובהירה. צילום: 0fjd125gk87
אפשר גם לערבב – תערובת חצי בקלייה בהירה וחצי בקלייה כהה מאוד. צילום: 0fjd125gk87

תערובות

שילוב של ערביקה ורובוסטה ביחד יוצר טעמי קפה טובים, ייחודיים ופרועים מאוד. כמו כן, שילוב של כמה ערביקות בקליות שונות יוצר משלב טעמים סוער ומפתיע. את שמות התערובות אנחנו נותנים לפי מאפייני הטעם, סגנון הקלייה או ארץ המוצא של הקפה, ולעתים, כמו במקרה של התערובת של גבי, גם על שם מי שקונה את התערובת המסוימת בחנות, כך וכך שנים.

התערובת שאני הכי אוהב בעולם היא גבי האתיופית מהקריביים, שזו תערובת שרקחנו במיוחד בחנות הקפה התל אביבית שלנו. זה שילוב של התערובת של גבי, שזו כאמור קולומביה בקלייה כהה מאוד, ערביקה אתיופית מחבל סידאמו, ואל קאריביה אקזוטית, מהאי יאווה הטרופי, שנמצא בקצה אינדונזיה.

***

"כל הכבוד!", גבי אומרת כשהיא אוספת את שקיות התערובת לעגלת הקניות הגדולה שלה. שני קילו מחולקים לארבע שקיות של חצי קילו, קלוי כהה במיוחד וטחון דק-דק לשחור. "הפעם קליתם את הקפה כמו שצריך. אני מבסוטה ממש. יופי. להתראות בפעם הבאה".

"אני שמח שאת שמחה, הגברת גבי". אני עומד בפתח החנות ומשלב ידיים, צופה בבלולו נעלמת באור השמש של השוק הצבעוני. "למען לקוחות ותיקים ונהדרים כמוך נטרח מעל ומעבר כדי שתהיו מרוצים!", אני קורא אחריה וחוזר לתוך החנות. מה שאני לא מגלה לה, זה שבשבילה רצחנו את הקפה פעמיים.

שוק הכרמל הצבעוני. צילום: איתי שקד
בלולו נעלמת באור השמש של השוק הצבעוני. צילום: איתי שקד

סוף.
מתוך הספר "סיפורי העיר"

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
סיפורי קפה סיפורים מהחנות פולי קפה קליית קפה

איתי שקד

הכותב הוא אמן תל אביבי - צייר, סופר ("סרטים ביתיים", "סקס בינלאומי וסיפורים אחרים", "סיפורי העיר", והספר הרביעי החדש "טאבו ויצרים"), קולה קפה ומנהל את חנות "קפה בשוק" בשוק הכרמל.
לכל הכתבות והטורים של איתי שקד

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

בית הקפה מהסדרה "חברים" מגיע לתל אביב: חדשות הקפה לקיץ

בית הקפה מהסדרה "חברים" מגיע לתל אביב: חדשות הקפה לקיץ

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים