ככל שנכנסתי יותר ויותר לכתיבה על קפה, לא יכולתי שלא לשים לב שלמרות שהקפה הגיע לאזור "חגורת הקפה" שמסביב לכדור הארץ בתקופת הקולוניאליזם, ומתוך מטרות ברורות של ניצול משאבים מקומיים לרווח של המעצמות האירופיות, דבר טוב נשאר מההיסטוריה האפלה ההיא: קפה כיום משמש כמרכז כלכלי משמעותי ולב התעשייה החקלאית במדינות רבות. בדרום אמריקה ובמרכזה, בקאריביים, באפריקה ובכמה אזורים באסיה – הקולוניאליזם עבר אבל הקפה נשאר.
אבל בואו נתחיל מההתחלה
במקומות בהם הזמן עצר מלכת והאדמה נושאת סיפורים סודיים, מופלאים ואכזריים, נפרשו מטעי הקפה המסחריים הראשונים. ניתן לומר שמאז גילויו באתיופיה, הקפה הפך מסחורה מקומית לאחד מהמוצרים החקלאיים החשובים בעולם כולו. "הזהב השחור" הזה נושא עמו היסטוריה עשירה של ניצול ומאבקים חברתיים וכלכליים, אך גם קשר עולמי המושתת על אהבה גדולה למשקה האקזוטי, המריר.
במאות ה-17 וה-18, מעצמות אירופיות – בראשן פורטוגל, הולנד, בריטניה וצרפת – השתמשו בקולוניאליזם כדי להרחיב את אחיזתן בשטחים חדשים ולנצל משאבים טבעיים במושבותיהם. האקלים הטרופי של אפריקה, אסיה ואמריקה הלטינית הוא אידיאלי לגידול הקפה, והמטעים נוצרו מתוך רצון של האימפריות להפיק רווחים גדולים בארצות האקזוטיות. המתיישבים כפו עבודה זולה, לעתים באמצעות עבדות וניצול של המקומיים, לייצור וייצוא מסיבי של קפה, מה שהגדיל את רווחי המעצמות. במהלך התקופה ההיא, הקפה הפך לאחד המוצרים המרכזיים שנכנסו למסחר הבינלאומי, כשמטעים מסחריים העניקו לקפה את תפקידו המרכזי בכלכלה העולמית.
הקפה הגיע לדרום אמריקה במאה ה-18 דרך המתיישבים האירופיים, בעיקר פורטוגלים וספרדים. המתיישבים הצרפתים גם תרמו להפצת הקפה, בקאריביים ובאזורים הסמוכים. לאסיה הקפה הגיע על-ידי ההולנדים והפורטוגלים – הם הביאו את הקפה מאפריקה והחלו לגדלו במושבות שלהם בדרום-מזרח אסיה, כמו וייטנאם ואינדונזיה, במיוחד באיים ג'אווה, סומטרה וסולאווסי. גם בחלק זה של העולם הקפה הפך לגידול חשוב ומהווה עד היום מנוע כלכלי משמעותי.
דוגמה מובהקת להשפעת הקולוניאליזם על כלכלה מקומית היא ברזיל. בתחילת המאה ה-18 הפורטוגלים החלו לגדל קפה בברזיל, והודות לאקלים הנוח ולעבדים שהובאו מאפריקה, תעשיית הקפה צמחה במהירות. ברזיל הפכה ליצרנית הקפה הגדולה בעולם – תואר שהיא מחזיקה בו עד היום.
קולומביה היא דוגמה נוספת: בסוף המאה ה-19, בעקבות ההשפעות הכלכליות של הכיבוש הספרדי, החלו הקולומביאנים לגדל קפה באזורים ההרריים של המדינה. הטרואר הייחודי, בתוספת אקלים גשום ומידה לא מבוטלת של חשיפה לשמש טרופית, תרם לצמיחתה של תעשיית קפה משגשגת, שעם הזמן הפכה לסמל של איכות. גם כיום, קפה הוא אחד המרכיבים החשובים בכלכלה הקולומביאנית, ומיליוני חקלאים ומגדלים מבססים את פרנסתם על הענף. שני המקרים הללו, של ברזיל וקולומביה, מראים כיצד הכיבוש הקולוניאלי הניח את היסודות להיווצרות תעשיות קפה ענקיות, אשר משפיעות על הכלכלה, התרבות והחברה עד ימינו.
- קוסטה ריקה טָרָזוּ, פירות של שמש ממרכז אמריקה | סיפורי קפה
- פפואה גינאה החדשה: המדינה ההררית שמפיקה קפה ספיישלטי אקזוטי
אם כן, למרות האופל וחוסר הצדק ההיסטורי, תעשיית הקפה העולמית חייבת דבר או שניים לקולוניאליזם המפוקפק. כיום, הקפה הוא משקה פופולרי בכל העולם, שמסמל תרבות וחוויות חברתיות, ומציע מגוון רחב של טעמים ושיטות הכנה. גם אצלנו, בחנות הקפה הוותיקה שבשוק הכרמל, אנחנו מקפידים להביא קפה שמגיע מחוות של סחר הוגן, מחוות פרטיות של מסחר מפוקח, וקולים את הקפה במלוא האהבה עבור חוויה בלתי נשכחת של טעם והנאה. לבריאות!