השנה "קפה בשוק" השתתפה לראשונה בתחרות "הקפה הטוב" של מגזין שותים. זו תחרות איכותית, מקצוענית, ליודעי חן, ומשתתפים בה כל המי ומי של עסקי הקפה בארץ. באמצעות טעימה עיוורת ואובייקטיבית של קבוצת שופטים מקצועיים בתהליך קאפינג מסורתי נבחרים פולי הקפה המצטיינים בכל קטגוריה. שתי תערובות שלנו זכו בפרסים נכבדים. בטור זה נדבר על הקפה שזכה בקטגוריה היוקרתית ביותר בתחרות, קפה הפרימיום, שבה זכינו במקום השלישי – ממש כמו נועה קירל באירוויזיון – עם קולומביה ייחודית שאנו קולים ומוכרים בחנותנו הוותיקה שבלב שוק הכרמל.
קפה הקולומביה Huila, שמקורו במחוז הְווִילָה הציורי שבדרום קולומביה, ידוע באיכותו יוצאת הדופן. חבל ארץ זה, הממוקם לאורך הרי האנדים, מציע סביבה אידיאלית לגידול קפה, עם רכסים גבוהים מאוד, קרקעות וולקניות עשירות וגשמים בשפע. גורמים טבעיים אלו תורמים למאפיינים הייחודיים שהופכים את הערביקה מפינה זו ברצועת הקפה הסב-טרופית לאהובה בקרב אניני קפה ברחבי העולם.
אחד המאפיינים המובהקים של קפה Huila הקולומביאני הוא פרופיל טעמיו המעולה. הזן הזה, שידוע באיכותו המעודנת ובחומציותו המאוזנת, מציג שילוב מענג של תווים פירותיים ושוקולדיים. המיקרו-אקלים של האזור, שמשתנה מעמק להר, תורם לטעמים המגוונים שמפיקים הפולים. חלקם עשויים להיות בעלי גווני הדרים, בעוד שאחרים מציעים רמזים של קרמל או אגוזים. בכל המקרים, כל לגימה מסתיימת במתיקות שוקולדית עדינה ונגיעות טעם של פרי טרופי. הייחוד של הקפה הזוכה שלנו נובע, בין השאר, מהגובה החריג של חוות הגידול האקסקלוסיבית שממנה הבאנו את פולי הקפה – כמעט 2,000 מטר מעל פני הים! בגובה כזה הבשלת הפרי היא איטית ומורכבת וזו הסיבה לעושר הטעמים המורגש. ברגע שטעמנו את האספרסו שהצלחנו ליצור מערביקה זו, מזן קטורה בעיבוד טבעי, היה לנו ברור שמדובר בקפה ייחודי ואיכותי במיוחד. והוא אכן זכה!
אם כן, כיצד מגדלים זן כה משובח?
החווה שממנה הבאנו את הקפה, "פינקה לאס דליסיאס" (Finca Las Delicias) של מגדל הקפה הידוע יסיד קסטניידה (Yesid Castañeda), נמצאת בגובה חריג ביותר. אם ממוצע הגובה של חוות גידול של ערביקה מסביב לעולם נע בין 1,200 ל-1,800 מטר מעל פני הים, לאס דליסיאס נמצאת בקו ה-2,000 מטר. המיעוט בחמצן בגובה כזה גורם לדובדבנים להבשיל לאט יותר כאמור, ובכך לפתח את מורכבות הטעם בצורה עשירה, עמוקה ומדויקת יותר. בנוסף, החקלאים בחווה של יסיד משתמשים בשיטות גידול מסורתיות וגם בוחרים ידנית, במסירות ומומחיות יוצאות דופן, את הדובדבנים הבשלים ביותר כדי להבטיח את האיכות הטובה ביותר.
כמו חוות קפה רבות באזור, פינקה לאס דליסיאס היא בבעלות משפחתית, עם ידע וניסיון של דורות רבים, ומייחסת חשיבות רבה לשמירה על הסביבה. לכן, כמו חקלאים רבים בחבל ארץ קסום זה, המגדלים מפעילים שיטות חקלאות בנות קיימא, כגון גידול אורגני מלא וקפה שגדל בצל. שיטות אלו לא רק תורמות לשימור המערכת האקולוגית המגוונת של האזור כולו, אלא גם משפרות את הטעמים ואת איכות הקפה.
וכמה מילים לסיכום
ובכן, קפה Huila זכה להכרה בינלאומית והפך למרכיב עיקרי בבתי קפה מיוחדים ובבתי קלייה ספיישלטי ברחבי העולם. פרופיל הטעמים המגוון והמובהק שלו, בשילוב עם המחויבות האזורית לפרקטיקות של חקלאות בת קיימא, סחר הוגן ואיכות בלתי מתפשרת, הפכו אותו לאהוב בקרב מקצועני הקפה ולבחירה מבוקשת עבור חובבי קפה, שמעריכים את האומנות והמסירות הכרוכים בהפקת כוס קפה יוצאת מן הכלל. דוז פואה!