מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

למה לקפה ערביקה מסומטרה יש טעם כל כך ייחודי? | סיפורי קפה

איתי שקד | 1 בדצמבר 2023, 07:16
אגם טובה באי סומטרה. צילום: Afif Ramdhasuma

כחלק מהמסורת שלנו בקפה בשוק לקלות ערביקות ייחודיות מרחבי העולם, שמנו לב שישנם טעמי קפה שתופסים את החך התל אביבי וישנם כאלה שפחות. אחת מהערביקות המיוחדות שקלינו ולקוחות אהבו במיוחד, ולכן הפכה לזן קבוע אצלנו, היא הערביקה מהאי סומטרה באינדונזיה.

>> בואו לטעום את הזוכים בתחרות "הקפה הטוב בישראל" לשנת 2025

סומטרה הוא אחד מהאיים הגדולים ביותר ברצועת האיים של מדינת אינדונזיה, בדרום-מזרח אסיה, שהם חלק מ"רצועת הקפה" הסב-טרופית שלאורך לקו המשווה. מה ייחודי בערביקה זו? מה מבדיל אותה מערביקות איכותיות אחרות מאזורים שונים בעולם, ומה מאפיין את סגנון הגידול והעיבוד שלה? בואו נבדוק:

דבר ראשון, הקפה מסומטרה ידוע בסגנון טעם ייחודי ומובהק, מה שהופך אותו לאהוב בקרב אניני קפה בכל רחבי העולם. זו ערביקה הידועה בטעם עשיר ומלא ובחומציות נמוכה. בנוסף, סומטרה התברכה בתנאי אקלים וגיאוגרפיה אידיאליים, התורמים לאיכותם יוצאת הדופן של פולי הקפה: האדמה הוולקנית של אזורי הגידול, הגובה הרב של המטעים והאקלים הסב-טרופי מספקים סביבה מושלמת לגידול קפה עם מורכבות ועומק טעם ייחודיים. צמחי הקפה משגשגים בצילם של יערות גשם עבותים, מה שעוזר להאט את תהליך ההבשלה ולכן מאפשר לפולים לפתח טעם מיוחד.

סיפיסו פיסו - המפל הגבוה ביותר באינדונזיה. צילום: Levi T.
סיפּיסוֹ פּיסוֹ – המפל הגבוה ביותר באינדונזיה – ביערות הגשם העבותים של סומטרה. צילום: Levi T.
תינוק אורנגאוטן בג'ונגלים של סומטרה. צילום: Bob Brewer
יערות הגשם בצפון סומטרה הם אחד מאזורי הגידול הטבעיים היחידים של האורנגאוטן. צילום: Bob Brewer

אזורי גידול הקפה בסומטרה – כמו אצ'ה (Aceh), מנדלינג (Mandheling) ולינטונג (Lintong) – ידועים במאפייני טעם וסגנון ספציפיים. קפה מאזור אצ'ה, למשל, מתואר לעתים קרובות כבעל גוף סירופי עם רמזים צמחיים ופירותיים. קפה מנדלינג המפורסם ידוע בגופו המלא, בחומציות נמוכה ובפרופיל טעם ייחודי של שוקולד מריר וטבק. קפה מלינטונג, לעומת זאת, מתאפיין בחומציות מתונה, תתי גוונים אדמתיים ומגע של תבלינים.

מה שמייחד את קפה הערביקה מסומטרה הוא שיטת העיבוד המסורתית שלו, הידועה בשם "קליפה רטובה" (Wet Hulling) – או "ג'ילינג בסה" (Giling Basah) בשפה המקומית – שיטה ייחודית הכוללת הסרה של שכבת כיסוי דקה (Parchment), שנמצאת בין פול הקפה עצמו לבשר הפרי, כשהפולים עדיין רטובים, ואז הם נשלחים לייבוש. זאת בניגוד לשיטת העיבוד השטוף הפופולרית, שבה מסירים את השכבה הדקה רק אחרי הייבוש. כתוצאה משיטת הקליפה הרטובה הייחודית, הפולים מקבלים גוון כחלחל-ירוק שאופייני לפול הסומטרי בלבד. שיטת הקליפה הרטובה תורמת לתווים האדמתיים והמעט מותססים של הקפה, ומבדילה אותו משאר סוגי הערביקה שקיימים בעולם.

האי סמוסיר באגם באי סומטרה. צילום:
אקלים סב-טרופי ותנאים אידיאליים לגידול קפה – האי סָמוֹסיר שבתוך אגם טוֹבּה באי סומטרה, גם בו מגדלים קפה. צילום: Laurentiu Morariu

עוד משהו על הערביקה מסומטרה:

הפופולריות של הקפה הסומטרי משתרעת הרבה מעבר לטעמו יוצא הדופן. הקפה הסומטרי ידוע גם בזכות הקיימות הטבעית שלו ושיטות הסחר ההוגן הנהוגות בגידולו והפצתו. חקלאי קפה רבים באי סומטרה משתמשים בשיטות גידול אורגניות וידידותיות לסביבה, נמנעים מחומרי הדברה ודשנים סינתטיים ובוחרים בחלופות טבעיות לטיפוח פולי הערביקה והרובוסטה – ובכך מבטיחים את שימור המגוון הביולוגי של אזור יערות הגשם האקזוטיים שבדרום-מזרח אסיה, ומקדמים את רווחת הקהילות המקומיות והילידיות הקשורות לטיפול וטיפוח הקפה המשובח.

תחנת עיבוד קפה בסומטרה אינדונזיה. צילום: Herlambang Tinasih Gusti
תחנת סינון ועיבוד קפה בסומטרה. צילום: Herlambang Tinasih Gusti
  • הזוכות שלנו #1: קוֹלוֹמביה Huila נטורל, הדובדבן מהשחקים
  • על קפה "אל קאריביה" ומקדשים אבודים ביערות הגשם של אינדונזיה

וכמה דברים לסיכום:

ובכן, קפה הערביקה מסומטרה הוא אוצר של ממש במסגרת תרבות הקפה העולמית. הוא מציע חוויה חושית ייחודית ובלתי נשכחת. הטעם העשיר והאדמתי שלו, החומציות הנמוכה ואפקט הטעם הטרופי המתמשך הופכים אותו לבחירה מועדפת למי שמחפש כוס קפה ייחודית וטעימה ביותר. בין אם נהנים ממנו בבתי קפה ספיישלטי – באספרסו או בפילטר V60 גל שלישי עשירים במיוחד – או חולטים בצורה כזו או אחרת בבית, הערביקה מסומטרה ממשיכה לרתק את חובבי הקפה ברחבי העולם עם איכות ומורשת תרבותית יוצאות דופן.

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
טורים אישיים סיפורי קפה פולי קפה

איתי שקד

הכותב הוא אמן תל אביבי - צייר, סופר ("סרטים ביתיים", "סקס בינלאומי וסיפורים אחרים", "סיפורי העיר", והספר הרביעי החדש "טאבו ויצרים"), קולה קפה ומנהל את חנות "קפה בשוק" בשוק הכרמל.
לכל הכתבות והטורים של איתי שקד

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
נוודות דיגיטלית מקומית: לעבוד קרוב, לחשוב רחוק

נוודות דיגיטלית מקומית: לעבוד קרוב, לחשוב רחוק

חגי תשרי עם טעם של חדשנות: בירה ויין במארזים חגיגיים

חגי תשרי עם טעם של חדשנות: בירה ויין במארזים חגיגיים

בית הקפה הזמני הזה רשמית מגיש את הקפה הטוב בישראל

בית הקפה הזמני הזה רשמית מגיש את הקפה הטוב בישראל

עובד קולומביאני טוב קוטף כ-100 ק"ג קפה ביום – בחום או בקור, בגשם או בשמש

עובד קולומביאני טוב קוטף כ-100 ק"ג קפה ביום – בחום או בקור, בגשם או בשמש

חלום לשנה החדשה: "טעם הקפה המריר התערבב עם טעם של תקווה"

חלום לשנה החדשה: "טעם הקפה המריר התערבב עם טעם של תקווה"

נחת סוגרים את בית הקפה המיתולוגי בכיכר דיזנגוף, ולאן עוברים?

נחת סוגרים את בית הקפה המיתולוגי בכיכר דיזנגוף, ולאן עוברים?

דיצה באלנבי: "שילוב תל אביבי מושלם" של קפה בבוקר ואלכוהול בערב

דיצה באלנבי: "שילוב תל אביבי מושלם" של קפה בבוקר ואלכוהול בערב

פייקאוהאלה – הקפה הכוכב מהונדורס

פייקאוהאלה – הקפה הכוכב מהונדורס

הנווד השמח ביותר בעולם: "הקפה הכי טוב בניו זילנד, אבל גם בתל אביב הקפה משובח"

הנווד השמח ביותר בעולם: "הקפה הכי טוב בניו זילנד, אבל גם בתל אביב הקפה משובח"

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים