מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

פולי קפה קניה AA: כי הגודל כן קובע | סיפורי קפה

איתי שקד | 7 במאי 2023, 17:28
חוואי קוטף דובדבני קפה מהשיח. צילום: Og Mpango

כפי ששוחחנו על כך בעבר, לדעתי בטור המרתק על תערובת "אל קאריביה" והמקדשים האבודים באינדונזיה, הקפה שאנו שותים גדל סביב כל כדור הארץ, כמעט בכל היבשות, אולם רק ברצועה הסב-טרופית של אזור קו המשווה. הבדלי הגיאוגרפיה, האקלים והאדמה מייצרים את השוני בטעם ובסגנון הקפה – בין יבשת ליבשת, בין ארץ לארץ, ובעיקר, בין אזורים שונים בתוך אותה המדינה.

הקפה ממזרח-אפריקה נחשב לאחד מהמשובחים ביותר שיש. בין אם אלו הסידאמו או היירגשף האתיופיים, זני הערביקה מאוגנדה ומבורונדי או הפולים הנהדרים מהקילימנג'רו – הפולים מאזור זה באפריקה ידועים בטעמם העשיר, המלא, שבהתאם למיקום ולגובה המטעים מביא לידי ביטוי איכויות שונות בטעם של הקפה.

קניה, שנמצאת בדיוק במרכז מזרח-אפריקה, דרומית לאתיופיה וצפונית לטנזניה, מייצרת בכל שנה 850 אלף שקי קפה גולמי, שהם כחצי אחוז מכלל התוצר העולמי. רק פחות מ-10% מהם זוכים לסיווג Kenya AA, שהוא הסיווג הגבוה ביותר בדירוג הגודל והאיכות של פולי קפה מקניה. הקפה בדירוג AA מקניה גדל ברמות הגבוהות של הר קניה (1,800–2,500 מטר מעל פני הים), כשבאזור זה האדמה איכותית במיוחד ועשירה במינרלים.

הר קניה. צילום: xiSerge
פסגת הר קניה. צילום: xiSerge

בין אניני הטעם של תרבות הקפה העולמית, הקפה הקנייתי נחשב לסופרסטאר בולט מבין כל הערביקות האפריקאיות. טעמו הייחודי, המאוזן, מכיל חמיצות מעודנת של פירות יער שחורים, שבקלייה הנכונה מקבלת גם גוון מתקתק-שוקולדי מהמם. השם "AA" מתייחס לגודל הפולים, שהם גדולים יותר מפולי קפה אחרים הגדלים בקניה. גודל הפולים הוא לא רק אינדיקציה לאיכותם, אלא גם בעל השפעה על הטעם. הפולים הגדולים יותר נוטים לייצר פרופיל טעם מורכב יותר, עם ארומה חזקה וחומציות בולטת יותר, אך מעבר לגוף המלא והטעם הנפלא של ה-AA, העידון הייחודי של פולים אלה מרגיש חלק ועדין גם באספרסו קצר, וגם בחליטת פילטר.

  • חיפשׂתי את הקפה היווני מספר 1 באתוּנה. לא מצאתי | סיפורי קפה
  • קונפליקט הזהב של המקינטה – אספרסו או לא אספרסו?

אם כן, היכן וכיצד גדל זן כוכבי זה של ערביקה קנייתית?

פולי קפה קניה AA גדלים בדרך כלל בחוות קטנות, שם החקלאים מקפידים מאוד על טיפוח צמחי הקפה. הקפה גדל בשיטות מסורתיות, ללא חומרי הדברה או כימיקלים אחרים המשמשים בתהליך, וכתוצאה מכך נוצרים פולי קפה נקיים מכימיקלים ומזיקים, ובעלי טעם טבעי מובהק. בנוסף, הקניה AA מטופל בשיטת העיבוד הרטוב, שבה מסירים את הקליפה החיצונית של פולי הקפה הירוקים והלא קלויים, לפני הייבוש. סוג זה של עיבוד מתרחש בדרך כלל כאשר פרי הקפה עדיין לח או ממש לאחר הקציר. קפה בעיבוד רטוב נוטה לקבל טעם נקי וטבעי יותר ומרגיש עדין יותר בפה.

חוואי קפה אפריקאי קוטף קפה. צילום: Og Mpango
צילום: Og Mpango
הר קניה. צילום: xiSerge
הר קניה. צילום: xiSerge

פרופיל הטעמים הייחודי של פולי קניה AA נובע בין השאר מהאדמה והאקלים בהם הם גדלים. באזורים הגבוהים בקניה יש אקלים קריר ואדמה וולקנית עשירה, המספקת תנאי גידול אידיאליים לצמחי הקפה. בנוסף, הפולים נקטפים ביד בשיא הבשלות, מה שמבטיח שהם באיכות הגבוהה ביותר. נוסף לכך קיימת בקניה מסורת של עשרות שנים בטיפוח הגידול והעיבוד וכן בפיקוח הממשלתי על סיווג הקפה בטרם יעלה במכרזי המכר. כל אלה הקנו לקפה הקנייתי מוניטין מהטובים בעולם. הביקוש העצום לתוצרת המסווגת Top Quality Plus גורם לעליית מחיר תלולה בכל מכרזי היצוא של קניה.

אצלנו בקפה בשוק, הקניה AA נמכר במשקל ללא הגבלה בכל עונה שבה הוא נמצא בחנות. אנחנו קולים אותו בקלייה בינונית-בהירה, בתהליך מדויק ומוקפד היטב כדי לשמור על העידון והמתיקות הייחודיים, שמביאים לידי ביטוי את מורכבות טעמיו של ה-AA ואת איכותו הבלתי מתפשרת. כי אין כמו לשבת על הבר מתחת למאוורר התקרה וללגום אספרסו מתקתק, שמטיס מיד לקצה מזרח-אפריקה, לרכסים הוולקנים של הר קניה הכביר, ביום בהיר ומעונן, עם שמש אפריקאית עליזה, שצוחקת בקול גדול.

תודה רבה למיכה ריינר על השיתוף בידע הכללי.

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
טורים אישיים סיפורי קפה פולי קפה

איתי שקד

הכותב הוא אמן תל אביבי - צייר, סופר ("סרטים ביתיים", "סקס בינלאומי וסיפורים אחרים", "סיפורי העיר", והספר הרביעי החדש "טאבו ויצרים"), קולה קפה ומנהל את חנות "קפה בשוק" בשוק הכרמל.
לכל הכתבות והטורים של איתי שקד

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
אהבה בינלאומית על הבר, עם מִיה

אהבה בינלאומית על הבר, עם מִיה

לא רק טריוּת: 5 סיבות לבחור דווקא קפה של בתי קלייה מקומיים

לא רק טריוּת: 5 סיבות לבחור דווקא קפה של בתי קלייה מקומיים

הודו בדרום תל אביב (בקטע טוב): 4t Cafe מביא קפה ספיישלטי למבצר

הודו בדרום תל אביב (בקטע טוב): 4t Cafe מביא קפה ספיישלטי למבצר

"העתקנו את המתכון מהפרה": האם 'החלב החדש' של מחלבות גד ו-Remilk עובר את מבחן הטעם?

"העתקנו את המתכון מהפרה": האם 'החלב החדש' של מחלבות גד ו-Remilk עובר את מבחן הטעם?

Roasters Summit 2025: קהילת קולי הקפה הישראלית התכנסה לערב של חדשנות, השראה וקסקרה

Roasters Summit 2025: קהילת קולי הקפה הישראלית התכנסה לערב של חדשנות, השראה וקסקרה

קפה בעיבוד טבעי, שטוף, דבש או אנאירובי? כך תחלטו אותם נכון

קפה בעיבוד טבעי, שטוף, דבש או אנאירובי? כך תחלטו אותם נכון

Aeropress משיקים מטחנת קפה ידנית חדשה, שמתאימה כמו כפפה ליד

Aeropress משיקים מטחנת קפה ידנית חדשה, שמתאימה כמו כפפה ליד

קראנצ'י ומוגזם: ככה הדור הצעיר אוהב את השוקולד שלו

קראנצ'י ומוגזם: ככה הדור הצעיר אוהב את השוקולד שלו

בתי קפה שנסגרו, אירוע הקולים הגדול והקפה הקר הבא: חדשות הקפה

בתי קפה שנסגרו, אירוע הקולים הגדול והקפה הקר הבא: חדשות הקפה

חדש לחורף: קפסולות קפה בטעם צ'אי מסאלה ובטעם פקאן מקורמל

חדש לחורף: קפסולות קפה בטעם צ'אי מסאלה ובטעם פקאן מקורמל

שאולה: בית קפה ספיישלטי חדש, הראשון ממזרח לאבן גבירול

שאולה: בית קפה ספיישלטי חדש, הראשון ממזרח לאבן גבירול

השילוב המפתיע: איזה משקה מתאים לצד סלט טונה?

השילוב המפתיע: איזה משקה מתאים לצד סלט טונה?

יום של קפה ספיישלטי באמסטרדם: "הבשורה החברתית היא ממש מהפכה"

יום של קפה ספיישלטי באמסטרדם: "הבשורה החברתית היא ממש מהפכה"

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים