קולומביה הפכה לסמל עולמי של קפה איכותי ומורכב, עם פולי ערביקה שגדלים באזורים הרריים עם תנאים אופטימליים • איתי שקד בטור על הקפה הקולומביאני, שהוא חלק בלתי נפרד מהתרבות והכלכלה של המדינה – סיפור של מסורת, תשוקה ועבודה ידנית שמתגלה בכל לגימה

קולומביה נחשבת לאחד ממקורות הקפה האיכותיים והמוערכים בעולם. הערביקה הקולומביאנית מייצגת לא רק משקה אהוב, אלא גם חלק משמעותי מהמורשת התרבותית והכלכלית של הארץ האקזוטית. כשיוצא לי לשוחח עם אנשים על חנות הקפה הוותיקה שאני מנהל בשוק הכרמל, כמעט תמיד שואלים אותי – יש לכם קפה מקולומביה? נראה שקולומביה הפכה לשם נרדף לקפה איכותי או לְה-מדינה שממנה מגיע ה-קפה. כיצד מצב זה קורה? בואו נבדוק:
מקור הקפה
למרות שנראה שהקפה גדל בדרום אמריקה מאז ימי הדינוזאורים, הקפה למעשה הגיע לקולומביה רק בתחילת המאה ה-18, עם המתיישבים האירופיים הראשונים. האזור המרכזי לגידול הקפה בקולומביה, שהוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, מכונה "ציר הקפה" (Eje Cafetero), ומורכב מאזורים הרריים במחוזות קלדס, קינדיו, ואיה דל קאוקה וריסרלדה. התנאים הגיאוגרפיים הטבעיים של קולומביה – הרים גבוהים, אקלים טרופי, קרקע וולקנית עשירה וגשם סדיר – מספקים סביבה אידיאלית לגידול פולי קפה איכותיים.

איכויות וייחוד
קפה קולומביאני ידוע באיזון המושלם בין חמיצות לגוף. הוא מתאפיין בארומה עשירה, מתיקות טבעית ורמת חמיצות בינונית עד גבוהה, שמוסיפה רעננות לטעם. פולי הערביקה הגדלים באזורים ההרריים של קולומביה, בגובה ממוצע של 1,200 עד 2,000 מטר), מפתחים מורכבות טעמים ייחודית שלא ניתן למצוא במקומות אחרים.
הייחוד של הקפה הקולומביאני טמון גם בשיטת הקטיף הידני. רוב החקלאים בקולומביה קוטפים כל פרי קפה בנפרד רק כאשר הוא בשל לחלוטין, תהליך המבטיח איכות גבוהה ואחידה. לכן הסמל המפורסם של "חואן ולדז" – דמות החקלאי הקולומביאני המסורתי עם הכובע והשפם – הפך לסימן היכר עולמי לקפה איכותי.


פופולריות
הקפה מקולומביה הוא אחד מסוגי הקפה הפופולריים ביותר בעולם. קולומביה מגדלת קפה ערביקה בלבד, והיא למעשה יצואנית הקפה השלישית בעולם (אחרי ברזיל ווייטנאם). מעל 500,000 משפחות חקלאיות בקולומביה מתפרנסות מגידול קפה, והענף אחראי לכ-15% מייצוא המדינה.
מותגי קפה גדולים ברחבי העולם מתגאים בשילוב קפה קולומביאני בתערובות שלהם, וקפה "קולומביה בלבד", או "100% קולומביה חד- זני", נחשב למוצר פרימיום בבתי קפה ובחנויות הקפה.

שיטות עיבוד ייחודיות
האמת היא, שהסיבה העיקרית לאיכות ולטעם המשובח של הקפה הקולומביאני, הן השיטות המאפיינות את תהליכי העיבוד הספציפיים של הקפה במדינה:
תהליך רטוב מסורתי (Lavado): שיטת העיבוד הנפוצה בקולומביה, שבה הפרי עובר תסיסה מבוקרת אחרי הקטיף והקילוף. התסיסה מסייעת להסרת הרירית (mucilage, השכבה הדביקה שעוטפת את הפול) ומחזקת את פרופיל הטעם המאוזן והחמיצות העדינה של הקפה.
תהליך הייבוש הכפול: רבים מחקלאי הקפה בקולומביה משתמשים בטכניקת ייבוש מיוחדת שבה הפולים מיובשים בשלבים – קודם בשמש למספר שעות, ואז במתקני ייבוש מכניים. שיטת הייבוש הכפול נפוצה במיוחד באזור נאריניו (Nariño) שבדרום-מערב קולומביה. אזור זה ידוע בתנאי הגידול הייחודיים שלו, שכן הוא ממוקם בגבהים של 1,500-2,300 מטר מעל פני הים ומאופיין בהפרשי טמפרטורה משמעותיים בין היום והלילה. הם מייבשים את פולי הקפה בשמש במהלך שעות היום החמות, ואז מעבירים אותם למתקני ייבוש מכניים מוגנים בלילה כדי להימנע מהלחות הגבוהה. השיטה מפתחת את טעמי הפירות והמתיקות בקפה, תוך שמירה על רמת לחות אופטימלית.
מיון ידני מחמיר: הקפה הקולומביאני עובר תהליך מיון ידני קפדני במיוחד הנקרא "Selección". בתהליך זה, נשים מקומיות (בדרך כלל) עוברות על הפולים אחד-אחד ומסירות פולים פגומים. זה תהליך עבודה אינטנסיבי המבטיח את איסוף הפולים האיכותיים ביותר.

- הזוכות שלנו #1: קוֹלוֹמביה Huila נטורל, הדובדבן מהשחקים
- במרצדס עם עוזי: בעקבות הקפה הטוב ביותר בדרום אמריקה
- המסע אחר קפה ספיישלטי בדרום אמריקה מתחיל דווקא בצ'ילה וארגנטינה
וכמה מילים לסיכום?
אם כן, קפה קולומביאני אינו רק משקה – הוא חלק בלתי נפרד מהמורשת התרבותית של המדינה הטרופית שבקצה הג'ונגלים, ממנהגיה ומכלכלתה. איכותו הגבוהה, הארומה העשירה והעיבוד המסורתי הקפדני, הופכים אותו לאחד מסוגי הקפה המוערכים ביותר בעולם ולכוס משקה מענגת במיוחד. בין אם תכינו אותו במכונת אספרסו, במקינטה או תורידו בשלוק כקולד ברו מרענן, ההנאה מובטחת. לבריאות!