יום הקרואסון הבינלאומי חל כל שנה ב-30 בינואר, לכבוד המאפה החמאתי האהוב. מאיפה הגיע אלינו הקרואסון? איך הוא הפך לאחד המאפים הכי פופולריים במאפיות ובבתי קפה ברחבי העולם? ולמה מגיע לו יום בינלאומי? (רמז: למה לא)
לקרואסון שורשים באוסטריה, שם הוא נקרא במקור Kipferl, והוא נוצר בצורת חצי ירח כדי לסמל את הניצחון על האימפריה העותמאנית, אבל יכול להיות שזו רק אגדה. הקיפפרל עשה את דרכו לצרפת במאה ה-19, שם האופים הוסיפו לו חמאה והפכו אותו לקרואסון שאנחנו מכירים היום.
בפריז, הקרואסון הוא עמוד תווך בעשייה הקולינרית. האפשרויות הן אינסופיות – מקרואסון החמאה הקלאסי, דרך מילוי קרם שקדים ועד פאן או שוקולה. אם תרצו לטעום בפריז קרואסונים מפורסמים, תוכלו למצוא בבוטיקים של מאפיית Ladurée, שמכינה קרואסונים כבר מעל מאה שנה וידועה במאפים המוקפדים ובסלוני התה המעוצבים שלה, או כמובן באחת המאפיות של פייר הרמה.
קרואסונים עשויים מבצק שמרים, שמכינים בטכניקה שיוצרת שכבות-שכבות של בצק דק – מוסיפים לבצק חמאה ומרדדים-מקפלים אותו שוב ושוב כדי ליצור את השכבות. במהלך האפייה שכבות הבצק נפרדות אחת מהשנייה, מתנפחות ויוצרות בועות אווריריות ורכות.
- הקפה של תום יער יצא מהרצה, פופ-אפ ספיישלטי שהפך לקבוע, ועוד כמה בתי קפה חדשים לפתוח איתם את 2023
- במבה במילוי במבה אדומה ("מתוקה") – גרסה חדשה בטעם תותי מתקתק-מלוח עם ניחוח נוסטלגי
אבל הקרואסונים לא מוגבלים רק לגבולות צרפת ואוסטריה. ברחבי העולם, קונדיטורים רבים ייצרו גרסאות משלהם למאפה הקלאסי. באיטליה ה'קורנטו' (ברבים: קורנטי) הוא הגרסה המקומית, לעתים ממולא בנוטלה או מילוי מתוק אחר. בפורטוגל אוכלים 'טרווסיירו' (travesseiro – כרית, בפורטוגזית), שלרוב ממולא בשקדים. האמריקאים חיברו את הקרואסון עם דונאט ויצרו 'קרונאט'. ואפילו אפשר לומר שהמעמול המזרח תיכוני, שלרוב מגיע במילוי תמרים, הוא גם בן דוד של הקרואסון בגלל צורת הסהר.
אז למה לא לחגוג את יום הקרואסון הבינלאומי עם גרסה כלשהי של המאפה – קרואסון חמאה קלאסי מסורתי, קורנטו איטלקי, מעמול או אפילו במילוי מלוח כמו ביצה או סלמון. יום קרואסון בינלאומי שמח!