קשה לחשוב על מאפה שיותר בא טוב ליד הקפה של הבוקר מקרואסון, ואנחנו ממש לא פוסלים אותו גם בהמשך היום. אחרי שגילינו שהמאפה הכי צרפתי הוא בכלל לא צרפתי, בדקנו אילו וריאציות וסוגים שונים של קרואסונים אוכלים ברחבי העולם:
קרואסון צרפתי קלאסי
הגרסה הקלאסית של המאפה שאנחנו מכירים ואוהבים. הקרואסון עשוי מבצק שמרים עתיר חמאה שמטופל בדרך דומה לבצק עלים, מה שיוצר בצק קראנצ'י עשוי דפים-דפים. בצרפת נמכר בדרך כלל עם שוקולד, עם שקדים או בלי מילוי, שאותו אפשר לאכול ריק או למרוח בחמאה או ריבה. המילה Croissant בצרפתית היא 'חצי סהר', ובהתאם האופים הצרפתים מקפידים על צורת הסהרון, וגם מתנשאים על מדינות שמכינים בהן קרואסונים ישרים.
Pain au Chocolat / שוקולטין
פּאן אוּ שוקולד, 'לחם שוקולד' בצרפתית. בדיוק כמו קרואסון שוקולד, עם אותו בצק ואותו מילוי, אבל אינו בצורת סהר אז אינו ראוי להיקרא Croissant חלילה. באזורים מסוימים בצרפת ייקראו לו שוקולטין, ומחוץ לצרפת הוא ייקרא פשוט… קרואסון.
Oranais, מאפה משמשים
עוד מאפה צרפתי שעשוי מאותו בצק של קרואסון הוא Oranais, או בשמו המלא Oranais aux abricots. אותו בצק שמרים מעולעל ופריך ממולא בשני חצאי משמש. מאפה המשמשים נפוץ גם במאפיות בארץ.
קורנטו, הקרואסון האיטלקי
לרוב דומה בצורתו לקרואסון הצרפתי, יכול להגיע גם במילויים שונים ופחות מסורתיים כמו פיסטוק או נוטלה. ההבדלים המרכזיים בין קורנטו לקרואסון הם שהמאפה האיטלקי יותר רך ונימוח ופחות קראנצ'י מהגרסה הצרפתית, ועשוי עם פחות חמאה ויותר סוכר. באופן אישי, כשהקורנטו עשוי טוב – כמו של Sant'Eustachio il Caffe ברומא – הוא הגרסה העדיפה עלינו.
קרונאט, החידוש הניו-יורקי
Cronut, שילוב בין הקרואסון הצרפתי לדונאט האמריקאי, הומצא בשנת 2013 בניו-יורק על ידי השף-פטיסרי הצרפתי דומיניק אנסל. מאפה בצורת דונאט ועשוי מבצק דומה לבצק הקרואסון הקלאסי. הקרונאט לא אפוי אלא מטוגן בשמן, כאילו כמות השומן בבצק לא הספיקה. הקרונאט ממולא בקרם, ולפעמים גם עם גלייז צבעוני מלמעלה, כמו שהאמריקאים אוהבים על הדונאט שלהם.
עובדה מעניינת: השם 'קרונאט' נרשם כשם מסחרי ברשם הפטנטים של ארה"ב.