מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

קפה יירגשף גרייד 1: היהלום שבכתר האתיופי | סיפורי קפה

איתי שקד | 29 בינואר 2023, 00:34
ממיינים דובדבני קפה בחווה באתיופיה. צילום: ningxin23minor

האגדה מספרת שאת צמח הקפה גילה רועה עיזים צעיר מהכפר כאפה שבמרכז אתיופיה, שראה יום אחד את העיזים קופצות ומשתוללות בלי הבחנה. הוא עקב אחריהן כמה ימים וראה שאחרי שהן אוכלות את הדובדבנים של השיח הגדול שצומח פרא באזור, הן מתחילות להתפרע. הוא קטף את הפירות והביא לשאמאן של הכפר.

השאמאן האתיופי, בחוכמתו הרבה, גילה שאם מייבשים את הפרי, קולים את הפולים שבתוכו וכותשים אותם – ניתן להכין משקה מעורר וחזק שמקפיץ וממריץ ממש כמו העיזים השובבות. זה קרה במאה ה-9. החל מהמאה ה-12 האתיופים החלו להפיץ את הקפה בעולם הישן דרך סוחרים ערביים שלקחו אותו מערבה לטורקיה, ומשם לאירופה, ומזרחה לסעודיה ועיראק.

ישנם כמה איזורים באתיופיה שבהם גדל קפה ערביקה משובח. הידועים ביותר הם סידאמו שבצפון המדינה ויירגשף (Yirgacheffe), שנמצא בלב הדרום.

למרות שאזור יירגשף משתרע על שטחים נרחבים בדרום, הערים ומטעי הקפה נמצאים בעיקר באזורים הגבוהים – בסביבות 1890–2000 מטר מעל פני הים – ובאקלים סב-טרופי, שנחשב כתנאי גידול אופטימלי לצמיחתו של הקפה. בגלל הגובה, העצים גדלים בקצב איטי כך שהעץ מזין את הפולים לאורך זמן רב והטעמים מתפתחים טוב יותר.

חוואי קפה אתיופי עם סל מלא בדובדבני קפה. צילום: ningxin23minor
חוואי קפה אתיופי עם סל מלא בדובדבני קפה. צילום: ningxin23minor
  • גוגן וקפה מטהיטי: אומנות, ג'ונגלים וקפה של סבתא במושב
  • ליידי בלו מגואטמלה: חגיגות יום הולדת בטרסטוורה ותערובת חצי-חצי

בכפר בנקוֹ גוֹטיטי ממוקמת חוות גידול ואיסוף שכל מגדלי הקפה במטעים באזור העיר גָדֶבּ, שבלב חבל יירגשף, מביאים אליה את הסחורה הטובה ביותר שלהם. כלכלה זו יוצרת תרבות שלמה של מסחר ויחסים בין אנשי האזור, החוות המשפחתיות, הכפרים והסוחרים הבינלאומיים.

פולי הקפה האתיופיים Grade 1 מבנקו גוטיטי מעובדים בדרך כלל (אבל לא רק) בעיבוד טבעי, כלומר ייבוש של דובדבני הקפה ללא קילוף כשהם שלמים. שיטת עיבוד זו משמרת את מלוא העושר של הטעמים הייחודיים. גרייד 1 מסמן שהפולים עצמם באיכות הכי גבוהה, ללא פגמים וללא ייבוש יתר.

חוואי קפה אתיופים מביאים את התוצר שלהם לחוות איסוף מקומית. צילום: ningxin23minor
חוואי קפה אתיופים מביאים את התוצר שלהם לחוות האיסוף המקומית. צילום: ningxin23minor

לאחר הקלייה, הקפה האתיופי מיירגשף מקבל גוף בינוני – לא עדין מדי ולא כבד – טעמים רעננים-פירותיים וארומה פרחונית. החמיצות נמוכה.

אצלנו בקפה בשוק, בעונות שמגיע אלינו בנקו גוטיטי אתיופי ירוק ומוכן לקלייה, אנחנו מטפלים בו ביתר תשומת לב וקולים את הפולים בקלייה ייחודית ומוקפדת, כדי להפיק מטעמו הייחודי טעמים נוספים, מתוקים, אגוזיים ומעט שוקולדיים, עם גוונים עדינים של פירות הדר. אלה טעמים מורכבים ומענגים יותר, שיכולים להגיע למיצוי נהדר בכל אחת משיטות ההכנה:

אספרסו משובח, עדין ומאוזן עם טווח טעמים רחב ומענג; חליטה בפילטר שנותנת משקה מעודן מאד אך עשיר בטעמיו; או בשיא הפשטות – קפה שחור, מבושל או בוץ, ארומטי ומפנק במיוחד. לבריאות!

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
טורים אישיים סיפורי קפה פולי קפה

איתי שקד

הכותב הוא אמן תל אביבי - צייר, סופר ("סרטים ביתיים", "סקס בינלאומי וסיפורים אחרים", "סיפורי העיר", והספר הרביעי החדש "טאבו ויצרים"), קולה קפה ומנהל את חנות "קפה בשוק" בשוק הכרמל.
לכל הכתבות והטורים של איתי שקד

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
השילוב המפתיע: איזה משקה מתאים לצד סלט טונה?

השילוב המפתיע: איזה משקה מתאים לצד סלט טונה?

יום של קפה ספיישלטי באמסטרדם: "הבשורה החברתית היא ממש מהפכה"

יום של קפה ספיישלטי באמסטרדם: "הבשורה החברתית היא ממש מהפכה"

קולים זעירים ופופ-אפים של קפה: זה מה שקורה בסצנת הספיישלטי של תל אביב

קולים זעירים ופופ-אפים של קפה: זה מה שקורה בסצנת הספיישלטי של תל אביב

מה זה קפה ספיישלטי? איכות מהשקיעה בשדה עד לאספרסו על הבר

מה זה קפה ספיישלטי? איכות מהשקיעה בשדה עד לאספרסו על הבר

נוודות דיגיטלית מקומית: לעבוד קרוב, לחשוב רחוק

נוודות דיגיטלית מקומית: לעבוד קרוב, לחשוב רחוק

חגי תשרי עם טעם של חדשנות: בירה ויין במארזים חגיגיים

חגי תשרי עם טעם של חדשנות: בירה ויין במארזים חגיגיים

פופ-אפ הקפה הזה רשמית מגיש את הקפה הטוב בישראל

פופ-אפ הקפה הזה רשמית מגיש את הקפה הטוב בישראל

עובד קולומביאני טוב קוטף כ-100 ק"ג קפה ביום – בחום או בקור, בגשם או בשמש

עובד קולומביאני טוב קוטף כ-100 ק"ג קפה ביום – בחום או בקור, בגשם או בשמש

חלום לשנה החדשה: "טעם הקפה המריר התערבב עם טעם של תקווה"

חלום לשנה החדשה: "טעם הקפה המריר התערבב עם טעם של תקווה"

נחת סוגרים את בית הקפה המיתולוגי בכיכר דיזנגוף, ולאן עוברים?

נחת סוגרים את בית הקפה המיתולוגי בכיכר דיזנגוף, ולאן עוברים?

דיצה באלנבי: "שילוב תל אביבי מושלם" של קפה בבוקר ואלכוהול בערב

דיצה באלנבי: "שילוב תל אביבי מושלם" של קפה בבוקר ואלכוהול בערב

פייקאוהאלה – הקפה הכוכב מהונדורס

פייקאוהאלה – הקפה הכוכב מהונדורס

הנווד השמח ביותר בעולם: "הקפה הכי טוב בניו זילנד, אבל גם בתל אביב הקפה משובח"

הנווד השמח ביותר בעולם: "הקפה הכי טוב בניו זילנד, אבל גם בתל אביב הקפה משובח"

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים