מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

קפה יירגשף גרייד 1: היהלום שבכתר האתיופי | סיפורי קפה

איתי שקד | 29 בינואר 2023, 00:34
ממיינים דובדבני קפה בחווה באתיופיה. צילום: ningxin23minor

האגדה מספרת שאת צמח הקפה גילה רועה עיזים צעיר מהכפר כאפה שבמרכז אתיופיה, שראה יום אחד את העיזים קופצות ומשתוללות בלי הבחנה. הוא עקב אחריהן כמה ימים וראה שאחרי שהן אוכלות את הדובדבנים של השיח הגדול שצומח פרא באזור, הן מתחילות להתפרע. הוא קטף את הפירות והביא לשאמאן של הכפר.

>> בואו לטעום את הזוכים בתחרות "הקפה הטוב בישראל" לשנת 2025

השאמאן האתיופי, בחוכמתו הרבה, גילה שאם מייבשים את הפרי, קולים את הפולים שבתוכו וכותשים אותם – ניתן להכין משקה מעורר וחזק שמקפיץ וממריץ ממש כמו העיזים השובבות. זה קרה במאה ה-9. החל מהמאה ה-12 האתיופים החלו להפיץ את הקפה בעולם הישן דרך סוחרים ערביים שלקחו אותו מערבה לטורקיה, ומשם לאירופה, ומזרחה לסעודיה ועיראק.

ישנם כמה איזורים באתיופיה שבהם גדל קפה ערביקה משובח. הידועים ביותר הם סידאמו שבצפון המדינה ויירגשף (Yirgacheffe), שנמצא בלב הדרום.

למרות שאזור יירגשף משתרע על שטחים נרחבים בדרום, הערים ומטעי הקפה נמצאים בעיקר באזורים הגבוהים – בסביבות 1890–2000 מטר מעל פני הים – ובאקלים סב-טרופי, שנחשב כתנאי גידול אופטימלי לצמיחתו של הקפה. בגלל הגובה, העצים גדלים בקצב איטי כך שהעץ מזין את הפולים לאורך זמן רב והטעמים מתפתחים טוב יותר.

חוואי קפה אתיופי עם סל מלא בדובדבני קפה. צילום: ningxin23minor
חוואי קפה אתיופי עם סל מלא בדובדבני קפה. צילום: ningxin23minor
  • גוגן וקפה מטהיטי: אומנות, ג'ונגלים וקפה של סבתא במושב
  • ליידי בלו מגואטמלה: חגיגות יום הולדת בטרסטוורה ותערובת חצי-חצי

בכפר בנקוֹ גוֹטיטי ממוקמת חוות גידול ואיסוף שכל מגדלי הקפה במטעים באזור העיר גָדֶבּ, שבלב חבל יירגשף, מביאים אליה את הסחורה הטובה ביותר שלהם. כלכלה זו יוצרת תרבות שלמה של מסחר ויחסים בין אנשי האזור, החוות המשפחתיות, הכפרים והסוחרים הבינלאומיים.

פולי הקפה האתיופיים Grade 1 מבנקו גוטיטי מעובדים בדרך כלל (אבל לא רק) בעיבוד טבעי, כלומר ייבוש של דובדבני הקפה ללא קילוף כשהם שלמים. שיטת עיבוד זו משמרת את מלוא העושר של הטעמים הייחודיים. גרייד 1 מסמן שהפולים עצמם באיכות הכי גבוהה, ללא פגמים וללא ייבוש יתר.

חוואי קפה אתיופים מביאים את התוצר שלהם לחוות איסוף מקומית. צילום: ningxin23minor
חוואי קפה אתיופים מביאים את התוצר שלהם לחוות האיסוף המקומית. צילום: ningxin23minor

לאחר הקלייה, הקפה האתיופי מיירגשף מקבל גוף בינוני – לא עדין מדי ולא כבד – טעמים רעננים-פירותיים וארומה פרחונית. החמיצות נמוכה.

אצלנו בקפה בשוק, בעונות שמגיע אלינו בנקו גוטיטי אתיופי ירוק ומוכן לקלייה, אנחנו מטפלים בו ביתר תשומת לב וקולים את הפולים בקלייה ייחודית ומוקפדת, כדי להפיק מטעמו הייחודי טעמים נוספים, מתוקים, אגוזיים ומעט שוקולדיים, עם גוונים עדינים של פירות הדר. אלה טעמים מורכבים ומענגים יותר, שיכולים להגיע למיצוי נהדר בכל אחת משיטות ההכנה:

אספרסו משובח, עדין ומאוזן עם טווח טעמים רחב ומענג; חליטה בפילטר שנותנת משקה מעודן מאד אך עשיר בטעמיו; או בשיא הפשטות – קפה שחור, מבושל או בוץ, ארומטי ומפנק במיוחד. לבריאות!

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
טורים אישיים סיפורי קפה פולי קפה

איתי שקד

הכותב הוא אמן תל אביבי - צייר, סופר ("סרטים ביתיים", "סקס בינלאומי וסיפורים אחרים", "סיפורי העיר", והספר הרביעי החדש "טאבו ויצרים"), קולה קפה ומנהל את חנות "קפה בשוק" בשוק הכרמל.
לכל הכתבות והטורים של איתי שקד

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

בית הקפה מהסדרה "חברים" מגיע לתל אביב: חדשות הקפה לקיץ

בית הקפה מהסדרה "חברים" מגיע לתל אביב: חדשות הקפה לקיץ

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים