מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

איך מכינים קפה פילטר ב-V60: המתכון של קפה בשוק

איתי שקד | 7 בינואר 2024, 16:36

דריפר ה-V60 של חברת Hario היפנית רק בן 20 וכבר כבש את עולם הקפה, עם צורת חרוט וצלעות ספירליות ייחודיות • איתי שקד מסביר למה דווקא V60, איך להתאים את החליטה לטעם האישי, ומה המתכון של קפה בשוק להכנת קפה פילטר מושלם ב-V60

בריסטה מכין קפה פילטר ב-Hario V60 בבית קפה של הגל השלישי בבנגקוק

הרבה זמן אני רוצה לכתוב על טכניקת הכנת קפה חדשה יחסית, שהומצאה בצורתה הנוכחית רק לפני 20 שנה וכבר הפכה כמעט לשם נרדף למשקאות פילטר בכלל ופּוּר-אוֹבר בפרט – ה-V60.

>> בואו לטעום את הזוכים בתחרות "הקפה הטוב בישראל" לשנת 2025

שיטת הכנה זו היא חידוש יפני של חברת Hario. מדובר בטכניקת חליטה במזיגה, שכבשה את חובבי הקפה מסביב לעולם, עם מוצר מוקפד ומעוצב למופת ויכולת שאין שני לה להכנת כוס קפה בעלת ניואנסים וטעמים מפותחים. בלב העיצוב של ה-V60 עומדת צורת החרוט הייחודית, בזווית של 60 מעלות, שלא רק מעניקה אלגנטיות אסתטית למוצר, אלא גם יישומית מאד באופטימיזציה של תהליך מיצוי הקפה.

הדְרִיפֶּרים שהיו קיימים בשוק עד ה-V60 היו בעלי צורה עם בסיס שטוח ושלושה חורים קטנים בדרך כלל. הקונוס של הריו מחודד, כאמור, ופתוח בחלקו התחתון, ובכך מצמצם את ההתנגדות, מאפשר למים לחלחל ולזרום בצורה חלקה יותר, ומעניק טעמים יותר פתוחים. הדְרִיפֶּר בצורת החרוט של Hario מעוצב בדייקנות ומתהדר בצלעות ספירליות לאורך הקירות הפנימיים שלו, שתורמות למיצוי אחיד של הקפה הטחון. בחירת הדריפר היא קריטית לתהליך זה, ומשפיעה על הבהירות והטעם של החליטה הסופית.

סוגי דריפרים שונים מדגישים טעמים שונים בקפה, ולכן נתאים את הדריפר לסוג הקפה שאנחנו חולטים – בהתאם לאזורי הגידול השונים בעולם, הגובה שהקפה גדל בו, ובהתאם לאופי הקלייה – וכל זה בדרך לכוס הקפה המושלמת. דריפרים עם תחתית שטוחה מוסיפים התנגדות לזרימת המים, ולכן יפיקו קפה בעל יותר גוף מאשר ה-V60 עם הקונוס הפתוח.

דובדבני קפה על העץ במדינת מינאס ז'ראיס בברזיל. צילום: Vandelino Dias Junior
נתאים את הדריפר לסוג הקפה – פירות קפה במדינת מינאס ז'ראיס בברזיל. צילום: Vandelino Dias Junior

חליטת קפה עם V60 היא אומנות קפדנית, שדורשת דיוק ותשומת לב למשתנים רבים. עובי הטחינה של הקפה, למשל, הוא משמעותי מאוד, אבל לא פחות חשוב הוא סוג הסכינים של המטחנה – למשקאות פילטר נעדיף מטחנה עם סכינים שטוחות שיתנו תוצאה טובה יותר במשקה הסופי. גם טמפרטורת המים וטכניקת המזיגה הן גורמים שניתן לשנות כדי להתאים את החליטה להעדפות האישיות ולסוג הקפה. רמת שליטה שכזו מאפשרת למשתמשים לנסות ולהתנסות, לשחק עם הפרמטרים של חליטת הקפה, וכך נפתח עולם שלם של אפשרויות מבחינת פרופילי הטעם והחוזק של המשקה המוכן.

אז איך חולטים קפה בפילטר V60? זה המתכון של קפה בשוק:

בחליטות מהסוג הזה משתמשים ביחס של בין 1:15 ל-1:20 בין הקפה הטחון למים. כלומר, על כל 1 גרם של קפה טחון נמזוג בין 15 ל-20 גרם מים, גם כן בהתאם לסוג הפולים ולאופי החליטה שנרצה להשיג. אצלנו בחנות אנו עובדים לרוב על היחס הנמוך יותר, של 1:15 – ומשתמשים ב-15 גרם קפה ו-225 גרם מים. החליטה אורכת כ-2:30 דקות. חשוב להבין שדרגת הטחינה היא קריטית, וההמלצה שלנו היא לא לפחד לטחון דק יותר אם הקפה מרגיש קצת חלול וחסר אופי. ככל שהקלייה בהירה יותר נעדיף מים חמים יותר אשר יעזרו בתהליך המיצוי של הקפה. במקרה כזה עדיף לא להעביר מים מקומקום חם לכלי קר כדי לא להוריד את טמפרטורת המים. אם אין קומקום ייעודי, עדיף לעבוד עם מים ישר מהקומקום.

ערכת קפה פילטר V60 למתחילים של Hario
ערכת קפה V60 בסיסית של Hario: דריפר V60, קנקן, פילטרים מנייר וכפית לקפה טחון (קליק על התמונה לרכישה)

ובכן, הגענו לשלב החליטה עצמה:

מניחים את נייר הפילטר בדריפר ה-V60 ומוזגים עליו מעט מים חמים, זה חשוב גם כדי לחמם את הדריפר ואת הקנקן לטמפרטורת עבודה רצויה, גם כדי להדביק את הפילטר לקונוס וגם כדי להוציא מהנייר טעמי לוואי לא רצויים. את המים האלה שופכים מהקנקן לכיור. בוזקים את הקפה הטחון לאמצע הפילטר ועושים גומה במרכז, כדי לעזור בהרטבת הקפה באופן שווה. ממקמים את המשקל מתחת לקנקן ומאפסים.

שלב הבּלוּמִינג: מתחילים את הטיימר, מוזגים מים במשקל של כפול ממשקל הקפה (לדוגמה, על 15 גרם קפה טחון נמזוג 30 גרם מים) ומערבבים היטב – אפשר עם כפית ואפשר לערבל את הדריפר בעדינות, הרעיון הוא להרטיב את כל הקפה באופן אחיד.

מחכים בין 30 ל-40 שניות, ואז ממשיכים במזיגה איטית אך רציפה של כמעט כל כמות המים הנותרים. כשהפילטר מתחיל להתמלא מאטים, וכשהמפלס יורד מוסיפים את שאר כמות המים עד ליחס הרצוי. כעת, בהתאם לכמות שנקבעה, המים מחלחלים עם הקפה דרך הפילטר ונחלטים לתוך הקנקן. אם הקפה טחון מדויק וכמות המים נכונה, הקפה יסיים להיחלט בדיוק על השנייה המדודה בטיימר, אחרי 2:30 דקות. לחזות בתהליך כולו זו חוויה מרתקת ומרגשת במיוחד.

קפה Hario V60 בבית קפה בבנגקוק
משקה פילטר עם טעמים רכים ופתוחים – קפה מ-V60 בבית קפה בבנגקוק
  • קלִיית קפה פרימיום, או: אֵיך מתייחסים יפה לקפה ספיישלטי
  • אספרסו איטלקי צֶ'נטוֹ פֶּרצֶ'נטוֹ, אפילו האפיפיור התאהב

וכמה מילים לסיכום?

ובכן, במהותו, ה-V60 הוא יותר ממכשיר להכנת קפה. זהו פתח לתחילתו של מסע חליטת קפה ייחודי, אקזוטי, אישי וסוחף. מעיצובם המוקפד של הקונוס, הפילטר ומתקן החליטה, ועד לרמת השליטה שהם מעניקים, ה-V60 הפך בצדק לסמל של דיוק ואומנות בעולם הקפה, ולאחד הסמלים של תרבות הגל השלישי. עבור אלה שמעריכים את החיבור החגיגי של אמנות ומדע בכוס הקפה היומית שלהם, ה-V60 הוא המיישם הגדול של האפשרויות האינסופיות שמתגלות כאשר תשומת לב לפרטים פוגשת את האהבה לקפה משובח. לבריאות!

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
איך מכינים קפה הגל השלישי טורים אישיים מתכונים סיפורי קפה קפה פילטר

איתי שקד

הכותב הוא אמן תל אביבי - צייר, סופר ("סרטים ביתיים", "סקס בינלאומי וסיפורים אחרים", "סיפורי העיר", והספר הרביעי החדש "טאבו ויצרים"), קולה קפה ומנהל את חנות "קפה בשוק" בשוק הכרמל.
לכל הכתבות והטורים של איתי שקד

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

בית הקפה מהסדרה "חברים" מגיע לתל אביב: חדשות הקפה לקיץ

בית הקפה מהסדרה "חברים" מגיע לתל אביב: חדשות הקפה לקיץ

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים