מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

גלגוליו של קפה שחור בארץ ישראל, או: מיהו קפה נח'לה המקורי?

הוד אסולין | 10 בנובמבר 2022, 09:16
בריסטה ליאור אסל מוזג קפה שחור באירוע "שחור חזק" במרכז אסיף. צילום: מגזין שותים

עם כל הכבוד לאספרסו והקפוצ'ינו האיטלקיים ולמשקאות הגל השלישי מאמריקה, אירופה, יפן או אוסטרליה – כשחוזרים לשורשים של המקום שאנחנו חיים בו, תמיד מגיעים לקפה שחור. שחור, בסיסי ופשוט, כמו שגדלנו עליו – טחון דק, מוכן בוץ אינסטנט או מבושל על האש; מאה אחוז קפה טהור או עם קצת תיבול של הל, או אולי בכלל חוואיג'; טורקי של עלית או ערבי של נח'לה אדום, או אל נח'לה הירוק, רגע זה לא אותו דבר?

>> בואו לטעום את הזוכים בתחרות "הקפה הטוב בישראל" לשנת 2025

מסתבר שאין דבר כזה פשוט קפה שחור, אלא עולם רחב ומגוון עם הבדלים בחומרי הגלם, בשיטות הקלייה ובדרכי ההכנה, שמשקפים מגמות היסטוריות, הבדלים תרבותיים, השפעות גיאוגרפיות ואפילו סכסוכים עסקיים בתוך המשפחה.

הסוציולוגית נועה ברגר והבריסטה ליאור אסל, בשליחות מרכז אסיף לתרבות אוכל בישראל, יצאו למסע בצפון הארץ בעקבות הקפה השחור, וחזרו עם סיפורים, תובנות ומתכונים של קפה שחור, שיוצגו ב"שחור חזק" – אירוע מיוחד של טעימות השוואתיות:

נועה ברגר מרצה באירוע שחור חזק במרכז אסיף בתל אביב. צילום: מגזין שותים
טעימות קפה שחור. ברקע: נועה ברגר
טעימה השוואתית של קפה שחור באירוע "שחור חזק" בקפה אסיף בתל אביב. צילום: מגזין שותים
טעימה השוואתית של קפה שחור

קפה טורקי של עלית אל מול קפה ערבי עם הל של נח'לה אדום למשל. אפשר להניח בביטחון שהטעם של קפה טורקי עלית מוכר לרוב הישראלים היהודים, הרבה אפילו מייחסים לו טעם של בית. עלית החלה לשווק אותו בתחילת שנות ה-60, והמיתוג שלו כטורקי (לא ערבי חלילה) וצורת ההכנה המהירה – בוץ – עזרו להנגיש אותו לאוכלוסייה הישראלית.

האוריג'ין סטורי של קפה נח'לה, לעומת זאת, כולל סכסוך עסקי ארוך שנים, מאלה שיכולים לקרות רק בתוך המשפחה. עד שנות ה-70 נהגו במגזר הערבי לקלות את הקפה ולטחון אותו במקום לפני ההכנה. סובחי נח'לה, נהג מונית מחיפה ממשפחה חובבת קפה, הקים ב-1973 בשפרעם בית קלייה ומפעל והתחיל למכור קפה קלוי וטחון עם הל בשקיות בצבע ירוק לצריכה ביתית, תחת המותג "קפה נח'לה". הבנים של רפיק נח'לה, אחיו של סובחי, שגם עסק בקליית קפה, הקימו בהמשך מפעל מתחרה והתחילו להפיץ קפה קלוי טחון גם בשקיות ירוקות, תחת המותג "קפה אל נח'לה". ראיד נח'לה, הנכד של סובחי, מספר שסובחי קיבל הצעה מחבר איטלקי להתקדם לשקיות אלומניום במקום שקיות נייר, וכששאלו אותו במפעל באיזה צבע הוא רוצה את השקיות, הוא החליט ללכת הפוך מהירוק של האחיינים – אדום. אולי גם לעצבים שלו עליהם היה חלק בבחירת הצבע. מאז הקפה של המשפחה של סובחי הוא "נח'לה אדום", ושל רפיק "אל נח'לה" הירוק.

טעימה מעניינת נוספת באירוע היא השוואה בין גישות שונות של בתי קלייה חיפאיים קטנים לקפה שחור: קפה חיפה מוואדי ניסנאס וקפה טלק משוק תלפיות (שתערובת השוק שלו זכתה במדליה בתחרות הקפה הטוב 2022 של מגזין שותים). בטעימה אפשר להבחין בהבדלים בין התערובת הקלאסית של קפה חיפה – ערבית מסורתית, בקלייה כהה, עם יותר רובוסטה והל דומיננטי – לתערובת החדשה של טלק, שלוקחת השראה מעולמות הספיישלטי עם קלייה יותר בהירה ותוספת הל עדינה. טל פרידמן מקפה טלק סיפר למגזין שותים על התהליך שהוא עובר בדרך להרכבת תערובת חדשה ועל החיבור שלו לקפה הערבי.

כוס קפה שחור עם תרמילי הל באירוע "שחור חזק" במרכז אסיף. צילום: מגזין שותים
כוס קפה שחור עם תרמילי הל באירוע "שחור חזק" במרכז אסיף. צילום: מגזין שותים

עוד באירוע הטעימות: קפה שחור עם תערובת תיבול חוואיג' תימנית אל מול קפה שחור עם גרניום של יהודי לוב, והשוואה בין קפה שחור מקפה ספיישלטי מקולומביה בקלייה בהירה לאותו קפה אבל עם תוספת "מחמצת" של קפה שחור בת 20 שנה. לא נעשה ספוילרים, תצטרכו לטעום בעצמכם.

אירוע "שחור חזק" ייערך ביום חמישי 10.11, בקפה אסיף ברחוב לילינבלום 28 בתל אביב בשני סבבים (16:30 עד 18:00 ו-18:30 עד 20:00), ובשעה 18:00 נועה ברגר תעביר הרצאה על גלגוליו של הקפה השחור בישראל. מחיר: 75 ש"ח.

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
אירועים קפה קפה עלית קפה שחור

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
הנווד השמח ביותר בעולם: "הקפה הכי טוב בניו זילנד, אבל גם בתל אביב הקפה משובח"

הנווד השמח ביותר בעולם: "הקפה הכי טוב בניו זילנד, אבל גם בתל אביב הקפה משובח"

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים