מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

"בהשוואה לרוסיה, הלקוחות בארץ עדיין לא יודעים לדרוש קפה ספיישלטי": מאחורי הבר עם יֶן הבריסטה

דיקלה דנינו | 11 בינואר 2024, 20:10

יֶן עלה לישראל אחרי שברוסיה חווה חוסר קבלה של הזהות המגדרית שלו, והשתלב במהירות כבריסטה בסצנת הספיישלטי המקומית: "העיסוק בקפה הוא פשוט ורוטיני, זה עוזר לי להתמודד", הוא מספר לדיקלה דנינו • מאחורי הבר עם יֶן הבריסטה

ין הבריסטה בסניף mae One Tower. צילום: דיקלה דנינו

כשפניתי ליֶן וביקשתי שתכין לי קורטדו, היא תיקנה אותי וביקשה לפנות אליה במגדר גברי. מיד נדלק אצלי הרצון לפתח שיחה, כי רציתי לתקן את עצמי ולפנות אליו מחדש איך שהוא ביקש, ואני מודה, לקח לי טיפה זמן להתרגל לרעיון – שוב שאלתי כמה זמן היא בריסטה, ומיד תיקנתי את עצמי והחלפתי לאתה.

>> בואו לטעום את הזוכים בתחרות "הקפה הטוב בישראל" לשנת 2025

עלתה בי סקרנות מהשיחה איתו, כי יֶן כמעט ולא היישיר אליי מבט והיה שקוע כולו במלאכת הכנת הקפה. תוך כדי שהוא מספר לי שכבר ארבע שנים הוא עובד כבריסטה, קלטתי את המופנמות שמאפיינת אותו, ולכן לא העזתי לצלם אותו מקדימה, אלא רק מהצד. למדתי להבין, מבלי שיגיד לי, שכל עוד אני מכבדת את המרחב האישי שלו באופן הפנייה המגדרית, וגם זה הפיזי, הוא ממש ייפתח לשיחה, וכך היה.

ין הבריסטה מקציף חלב בבית הקפה mae ברמת גן. צילום: דיקלה דנינו
ין שקוע כולו במלאכת הכנת הקפה. צילום: דיקלה דנינו

יֶן שיתף ברצון רב ובמודעות רבה שעלה מרוסיה לישראל, בעיקר מכיוון שבארץ המוצא שלו אין קבלה והכלה לנטיות טרנסיות. הוא מגדיר את עצמו כא-בינארי, ואני מודה שביקשתי במבוכה קלה להסביר לי את המשמעות. ין ענה בטון מלא גאווה וסבלנות שיש טרנס שנולד למשל במין נקבה אבל מרגיש גבר – או להיפך, נולדה זכר אבל מרגישה אישה – וזו סיטואציה בינארית. "א-בינארי, לעומת זאת, הוא ספקטרום שבו אתה לא מרגיש גבר ולא אישה. עם זאת, יש בחירה בלשון הפנייה המגדרית, ואני בוחר שתהיה גברית". בשלב הזה חזרנו לשיחה על הלקוחות, "הרי עבודה שמפגישה אותך בכל יום עם אנשים חדשים ולא מוכרים מעלה בכל פעם מחדש את ההתמודדות עם הפנייה המגדרית". ין סיפר שאם הלקוחות כבר מכירים אותו, הם יודעים לפנות אליו בלשון זכר.

כשהוא חי ברוסיה, ין עבד בחנות טבע שמכרו בה גם תערובות קפה. הוא עבר שם הדרכות והכשרות, התקרב לעולם הקפה והחליט להתמיד בו וללמוד אותו לעומק. כשעלה לארץ, ישר פנה לעבודה בבתי הקפה של קבוצת Coffee Organization התל אביבית, ועבד גם תקופה בסניף של מייזון קייזר. לדברי ין, לעומת תרבות הקפה ברוסיה, פה בארץ הלקוחות לא באמת דורשים קפה ספיישלטי, כי עדיין אין הבנה לעומק בתחום, ולכן הם מבקשים לרוב את הדברים הפשוטים והמסורתיים.

ין הבריסטה מכין קורטדו. צילום: דיקלה דנינו
"הלקוחות מבקשים דברים פשוטים ומסורתיים". צילום: דיקלה דנינו

ין רחוק מלהיות ב"פשוטים". הוא מלא אינטיליגנציה, ובנוסף לכל הוא אמן רב תחומי שכותב שירה וסיפורת, ועוסק גם בצילום ובמוזיקה. ברוסיה היה פסנתרן וצלם מקצועי. אז עם כל זה, שאלתי אותו, למה בכל זאת בחרת לעסוק בקפה ולהיות בריסטה כעיסוק העיקרי שלך, ואיך אתה עם הלקוחות? אני שמה לב שיש בך טיפוס אינטרוורטי.

גם פה ין ענה בכנות ומודעות רבה: "אני מעדיף להתעסק בהכנת הקפה ולהפחית דיבורים עם אנשים". הצעתי כי אולי מדובר בפערי שפה מרוסית לעברית, הרי ין נמצא בארץ שנים יחסית מועטות, אבל הוא תיקן אותי. "זה לא קשור לפערי השפה, אלא יותר למופנמות שלי ואולי לזה שאני על הספקטרום האוטיסטי, משהו שיש עליו הרבה סטיגמה. העיסוק בקפה הוא פשוט, מובן ורוטיני, ולכן זה קל ונוח לי. בשיחה אחד על אחד עם אנשים זה בסדר, אבל גירויים חיצוניים כמו אור ורעש משפיעים עליי", הוא הסביר. "פה בארץ עברתי אבחון לאוטיזם, ויש לי עוד כמה שלבים לעבור בתהליך".

  • "ירדתי עם הקביים לרחוב וחיפשתי בתי קפה פתוחים, זה העוגן שלי"
  • "אני אוהב לשמוע שלקוחות אוהבים את הקפה שלי": מאחורי הבר עם הבריסטה והקולה אריה סעת
קורטדו בבית הקפה mae ברמת גן. צילום: דיקלה דנינו
הקורטדו שלי. צילום: דיקלה דנינו

"את יכולה לשלוח לי את הצילומים?", הוא ביקש לבסוף, "אני רוצה לשלוח להורים ברוסיה. אני מפחית בדיבורים איתם, אז לפחות שיהיה לי מה להראות להם".

אז איפה אפשר לשתות את הקפה של ין? בבית הקלייה של Mae ובסניף החדש של Mae בבניין One Tower, שניהם באזור הבורסה ברמת גן.

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
בריסטה טורים אישיים מאחורי הבר קפה ספיישלטי ראיונות

דיקלה דנינו

הכותבת היא בלוגרית קפה, יוצרת תוכן ואמנית סושיאל. בדרך כלל מנהלת קהילה, ומטיילת בארץ ובעולם עם מזרן יוגה ותרמיל ואוספת חוויות וסיפורי קפה.
לכל הכתבות והטורים של דיקלה דנינו

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

בית הקפה מהסדרה "חברים" מגיע לתל אביב: חדשות הקפה לקיץ

בית הקפה מהסדרה "חברים" מגיע לתל אביב: חדשות הקפה לקיץ

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים