הוא התאהב בתרבות בתי הקפה כשהבת שלו עבדה כמלצרית, ואז פתח בית קפה שהפך גם לבית קלייה • "תוך כדי תנועה למדנו את המקצוע, זה היה תהליך ארוך של ניסוי וטעייה של קלייה והרכבת תערובות" • מאחורי הבר עם הבריסטה אריה סעת:
זה כבר הטור השלישי בסדרת מאחורי הבר. מטור לטור אנחנו עולים בגיל של הבריסטות, וטוב שכך, כי פה בארץ תמיד היה נדמה לי שבריסטות הם חבר'ה צעירים, סטודנטים, או גולשים עם קוקו שחזרו מאוסטרליה ויש להם וייב של מלבורן (מבוסס על מקרה אמיתי – הפרטים שמורים במערכת, אבל אולי תזהו אותו באחד הטורים הבאים).
הטור הזה הרי נולד כשיצאתי לטעום את בתי הקפה שזכו בתחרות "הקפה הטוב" ופתאום גיליתי שמאחורי כל כוס קפה עומד בריסטה – עולם ומלואו של מקצועיות ויצירה, ובביקור הזה הדברים התחדדו לי עוד יותר. כשנכנסתי לניחוח קפה בזכרון יעקב, הגעתי לטעום את תערובת מילאנו, שזכתה במדליית זהב לשנת 2023, אבל אז שוב קרה הקסם – ותוך כדי הטעימות יצא לי לשוחח ולהכיר את אריה סעת, האיש שהקים את בית הקפה ובית הקלייה ועד היום מכין קפה ללקוחות בכבודו ובעצמו.
תוך כדי שהוא מכין לי את הקפה הוא משתף אותי בסיפור שלו, ואני כותבת הכול. זה התחיל אי שם בכרכור: "במשך כמעט 30 שנים היה לי מינימרקט, ואז בתי השתחררה מהצבא והתחילה לעבוד כמלצרית במדרחוב של זכרון. הייתי מגיע לבקר אותה מדי פעם וככה גיליתי והתחלתי לאהוב את התרבות של בתי הקפה".
אריה קולה את הפולים, בודק אותם בדקדקנות, ומספר: "כשהתחילה ירידה בעבודה במינימרקט, קניתי את החנות פה בזכרון, והחלטתי לפתוח בית קפה. משנת 2009 התחלתי גם לשמש כבית קלייה, וככה תוך כדי תנועה למדנו את מקצוע הכנת הקפה. זה היה תהליך ארוך של למידה, ניסוי וטעייה של קלייה, הכנת קפה והרכבת תערובות, ולבסוף הרכבתי תערובת אחת שאני כבר רץ איתה כמה שנים".
הוא מתעורר בכל בוקר בשש ויוצא לחנות, רק כדי לשמוע את הפרגון של הלקוחות לקפה שהוא מכין. "וואו הקפה טעים לי", הוא מתאר בהתרגשות את הפידבקים של הלקוחות, "זה מה שעושה לי את היום". תוך כדי סיפור הוא לא מפסיק לערבב את התערובות ולטפל בהן – מאוורר, מרגיש אותן.
בחוץ מחכה לו פרלמנט שלם של גברים. בית הקפה שלו הוא נקודת המפגש הקבועה שלהם. הוא יוצא אליהם בחיוך, מביע יחס ושואל לשלומם. "אני אוהב את הקשר עם האנשים ולשמוע שהם אוהבים את הקפה שלי".
אבל אריה לא רק אמן של קפה ואנשים – יש לו גם ידי זהב – והוא אופה בבית, יחד עם אשתו שולמית, לחם, פיתות ומאפים, כמו בואיקוס ומקלות זיתים, שגם נמכרים במקום. יש להם טעם ביתי נפלא, וזכיתי לחוויה שלא יוצא לי לחוות לעתים תכופות: קפה מעולה מפולים מעולים לצד מאפים מעולים, שכולם הוכנו על-ידי אותו אדם – כבר אמרתי לכם שבריסטות הם קוסמים.
- לאטֶה אָרט מהסרטים ומקום ראשון בתחרות בריסטות: מאחורי הבר עם שליו כהן
- דור שלישי למשפחת קולֵי קפה מאיסטנבול: מאחורי הבר עם אלירן חיוּ
אז איפה אפשר לשתות את הקפה של אריה? בית הקפה ניחוח קפה, המייסדים 61, זכרון יעקב.