על תל יפה בין כרמים ושדות, עומד יקב יתיר, שנוסד בשנת 2000. אבל למרות שהוא נחשב לאחד מהיקבים המוערכים בישראל, הוא לא הציע למבקרים מקום מסודר שבו אפשר לטעום את תוצרת היקב ולהתחבר לסיפור שלו. עד לימים אלה. היקב משיק מרכז מבקרים חדש, ולרגל ההשקה החגיגית של הצטרפנו לסיור מיוחד.
הסיור מתחיל כבר בדרך ליקב, כשלנסיעה מצטרף יעקב בן-דור, מנכ"ל יקב יתיר. בין הכרמים בלב יער יתיר, הוא מספר בהתלהבות על היסטוריה של 2,800 שנים של גידול גפנים וייצור יין באזור. הוא מסביר בעיניים בורקות על חלקות הכרם השונות, על הענבים שגדלים בכל חלקה, על אדמת הגיר החרסיתי ועל שיטות נטיעה שונות שמשפיעות על כמות השמש שהגפנים מקבלות, וגם משתף בכמה אנקדוטות על היחסים הלא משעממים עם השכנים מהפזורה. בעליצות ששמורה למדריכי טיולים הוא עוצר את האוטובוס, יורד בזריזות לצד הדרך וקוטף כמה עלים, כדי שכולם יוכלו להריח איזה צמח תבלין מסוים שגדל רק באזור הזה. ניכרת אצל בן-דור מין גאווה – באדמה, בטרואר, בהיסטוריה – שנובעת מחיבור מיוחד ששייך למי שעובד את האדמה הזו עשרות שנים ומכיר אותה כל כך טוב.
עצירה להפסקת יין וסלפי, על גדות מאגר יתיר בלב היער. נקודת תצפית נפלאה לפיקניק. נמצאת על מסלול שביל ישראל, מסודרת ונגישה עם רכב. טעמנו את 'דרום רוזה', התוספת החדשה לקולקציה של DAROM – המותג הצעיר מבית יקב יתיר, שפורץ את גבולות יער יתיר אל כרמים מדבריים מרחבי דרום הארץ. רוזה יבש שעשוי מ-50% גרנאש, 25% טמפרניו ו-25% זינפנדל מכרמים בדרום הרי יהודה ורמת ערד. יין קיצי, רענן ופירותי, עם חמצמצות עדינה וקלילות שתואמת לוורדרדות הצלולה של היין וממשיכה את הקו של שני היינות האחרים מבית DAROM.
מגיעים ליקב. ערן גולדווסר, היינן של היקב, לוקח את המושכות ומוביל את הסיור לחדר מיכלי הנירוסטה, שבהם מתסיסים את הענבים לפני שמעבירים אותם לחדר החביות. ביקב יתיר משתמשים בחביות ממגוון סוגים וגדלים – לא רק חביות קלאסיות מעץ בנפח של כמה מאות ליטרים, אלא גם מיכלי בטון שונים וחביות עץ ענקיות, שמקטינות את שטח הפנים ומצמצמות את החשיפה של היין לחמצן.
עוברים למרכז המבקרים החדש והחדשני, שלהשקתו התכנסנו. תמונה פנורמית של יער יתיר עם סימון חלקות הכרם מרוחה לכל אורכו של אחד הקירות, עושה כבוד לטרואר, והקיר הנגדי עושה כבוד להיסטוריה של האזור, עם ציר זמן שמציין אירועים חשובים בתולדות היקב – מהאזכור הראשון של יין בהקשר של שבט יהודה בספר בראשית ועד היום. ואי אפשר בלי טעימות, כמובן.
טעמנו את 'הר עמשא לבן 2019', בלנד קליל וחמצמץ של ויונייה, רוסאן ושנין בלאן. 'נחל יתיר לבן 2019' הוא גם בלנד לבן מאותם זנים, אבל הוא מתעתע לטובה – באף מרגישים ארומות עדינות במיוחד, והטעמים בלגימה הראשונה מאופקים מאוד, אפילו מעט אנמיים, אבל שתי לגימות לתוך הכוס, והחך נפתחת לטעמים מינרליים רכים, מאוזנים ומפתיעים. יין הדגל של היקב, 'יער יתיר 2017', בלנד אדום עשיר, פירותי ואלגנטי עם גוף יחסית מלא. טעמנו גם את 'חבית 80' מבציר 2017, יין אדום לא סדרתי (3,521 בקבוקים ממוספרים) שאפשר למצוא רק בחנות של היקב במרכז המבקרים, עשוי מענבי מורבדר, סירה ומלבק. יין מורכב ועשיר, ובו בזמן רך ורענן, בצבע שקוף מהפנט. אם המטרה של יקב יתיר הוא להדגיש את הייחודיות של הטרואר (אזור הגידול) הדרומי, הם עושים את זה בהצלחה.
חוץ מלרכוש את יינות היקב, תוכלו להגיע לטעימה מודרכת של 3 יינות לבחירתכם (50 ש"ח לאדם) או לסיור מקיף יותר (100 ש"ח לאדם) עם ביקור בחלקים השונים של תהליך עשיית היין והסבר על ההיסטוריה והחזון של היקב, וכמובן טעימה מודרכת של 5 יינות ופלטת גבינות. וכמיטב הטרנד, אפשר גם לקנות מארז זוגי (180 ש"ח) עם קרקרים, גבינות ועוד כל מיני דברים שצריך לפיקניק רומנטי בטבע.
מרכז המבקרים של יקב יתיר פועל בין 9:00 ל-16:00 בימים ראשון-חמישי, ובין 10:00 ל-14:00 בימי שישי. כשר. טלפון לתיאום סיורים: 054-6458871