אנחנו כבר בעיצומו של השבוע השלישי למלחמת "חרבות ברזל", ומאות אלפי מילואימניקים כבר התגייסו. בזמן שהם מחכים לכניסה הקרקעית שאף אחד לא יודע אם ומתי תגיע, תעשיית הקפה המקומית דואגת להם לאספקה שוטפת של קפה טרי.
אבל איך מכינים קפה בשטח, כשלא תמיד יש גישה לחשמל, ובטח שלא למכונת אספרסו ראויה? ערכת קפה טובה צריכה לעמוד בכמה מבחנים חשובים כדי להתאים לשטח: בלי זכוכית או חומרים שבירים אחרים, שלא תהיה גדולה או כבדה, בלי יותר מדי דקויות בהכנה, ובלי צורך בחשמל כמובן. הנה שישה רעיונות להרכבה של ערכות קפה לשטח (נצא מנקודת הנחה שהקפה מגיע לשטח טחון מראש, אבל חובבי קפה אליטיסטים שמקפידים על קלה כחמורה יכולים להצטייד גם במטחנה ידנית לפולים):
בכתבה משולבים לינקים לרכישה של חלק מהאביזרים באמזון, אבל אפשר למצוא את האביזרים גם בחנויות קפה מקומיות.
- עגלות קפה שמפנקות חיילים, שוטרים ותושבים שהתפנו מבתיהם בזמן המלחמה
- קופּי לוּאָק, הקפה היקר בעולם, הוא בסך הכול קפה חרא
מקינטה
60 מיליון איטלקים לא טועים. הם אמנם שותים את המקינטה בבית כתחליף לאספרסו של בית הקפה, אבל היא עמידה וחזקה ומתאימה בול להכנה על גזייה בשטח. אפשר ללכת על מקינטה קלאסית, אפשר Brikka של ביאלטי אם רוצים משקה שיותר קרוב לאספרסו, ויש אפילו מקינטה שמכינה קפוצ'ינו.
מה בערכה: גזייה, מקינטה (קליק לרכישה באמזון)
יתרון: עובדת מעולה עם כל סוגי הפולים והתערובות
חיסרון: אין גמישות בכמות הקפה
איך מכינים קפה במקינטה קלאסית: למלא מים במיכל התחתון בדיוק עד מתחת לשסתום, למלא את המשפך בקפה טחון דק-פלוס (כמו סוכר לבן), לפלס את הקפה בלי לדחוס, להרכיב את כל חלקי המקינטה, לשים על אש נמוכה-בינונית, להוריד מהאש מיד כשהקפה מתחיל לזרום מהזרבובית
Aeropress
להביא את הגל השלישי לשטח. ורסטילי במיוחד – מתאים כמעט לכל סוגי הפולים ולכל עוביי הטחינה, עם התאמות במתכון כמובן. יש גם גרסה מוקטנת בשם Aeropress Go שמגיעה עם ערכה לשטח (קליק לרכישה באמזון), אבל הגרסה הקלאסית מספיק קטנה ויכולה להכין כמות גדולה יותר של קפה, שלא תשתו לבד.
מה בערכה: גזייה ופינג'אן להרתחת מים, אירופרס קלאסי (קליק לרכישה באמזון), פילטרים, כף מדידה וכף לערבוב
יתרון: לא צריך לנקות אותו אחרי השימוש
חיסרון: החבר'ה אולי יסתכלו עליכם קצת מוזר
איך מכינים קפה באירופרס: להרתיח מים בפינג'אן ולחכות כדקה שיצטננו, להניח את הפילטר בתושבת שלו ולשטוף במים חמים, להרכיב את שני חלקי האירופרס ולהעמיד אותו עם הפתח כלפי מעלה, למלא בקפה טחון דק-בינוני עם כף המדידה, למזוג טיפה מים חמים עד לכיסוי הקפה הטחון ולערבב טוב, לחכות 30 שניות, למזוג את שאר המים ולערבב, לחכות 60 שניות, להרכיב את הפילטר על הפתח, להפוך את המכשיר על כוס או כד, ללחוץ לאט לאט במשך כדקה עד שכל הקפה זורם החוצה
מכונת אספרסו ניידת
למי שישתו את האספרסו שלהם ויהי מה. יש כמה יצרנים ולא מעט דגמים, אבל רוב מי שניסו ממליצים על המכונות הניידות של Wacaco, שמוציאות אספרסו לא רע. אפשר לקנות תוספים כדי להכין אספרסו כפול או קפה מקפסולות, אבל יש גם מכונות של יצרנים אחרים שמותאמות מראש לקפסולות.
מה בערכה: גזייה ופינג'אן להרתחת מים, ננופרסו של Wacaco (קליק לרכישה באמזון), כף ייעודית למדידה ולדחיסה
יתרון: ממש אספרסו
חיסרון: להכין כוס אחת בכל פעם
איך מכינים אספרסו בשטח: להרתיח מים בפינג'אן, למלא את הפורטפילטר בקפה טחון דק, לדחוס עם הכף המצורפת, למלא את המיכל במים רותחים, להרכיב את כל חלקי המכונה, להציב את המכונה מעל כוס, לשחרר את הכפתור ולפמפם אותו עד שכבר לא מרגישים התנגדות
Clever Dripper
להכין קפה פילטר בשטח בלי צורך לרדת לדקויות של מהירות מזיגה ומערבולות במים. מעין שילוב בין פרנץ' פרס לקפה פילטר בשיטת פּוּר אוֹבר. גם ל-Hario יש את ה-Switch שעובד בשיטה דומה, אבל הוא עשוי מזכוכית אז פחות מתאים לשטח.
מה בערכה: גזייה ופינג'אן להרתחת מים, Clever Dripper (קליק לרכישה באמזון), פילטרים מנייר
יתרון: קפה פילטר בלי צורך בקומקום עם צוואר ברבור
חיסרון: לא כולם אוהבים פילטר
איך מכינים: להרתיח מים בפינג'אן ולחכות כדקה שיצטננו, להניח פילטר במתקן ולשטוף אותו, להוסיף שתי כפיות גדושות קפה טחון בינוני, למלא במים חמים ולערבב, לחכות בין 2 ל-3 דקות, להניח על גבי כוס או כד והקפה כבר יזרום מעצמו
קפה שחור ישראלי
השיטה הכי קלה ומהירה להכין קפה שחור, קלאסיקה ישראלית לעצלנים.
מה בערכה: גזייה ופינג'אן להרתיח מים
יתרון: הכי קל להכין
חיסרון: אין שליטה כמעט על אף פרמטר בהכנה
איך מכינים קפה שחור ישראלי: להרתיח מים בפינג'אן ולחכות כחצי דקה שיצטננו מעט, לשים כפית גדושה של קפה טחון דק-מאוד בכל כוס, למזוג המים על הקפה
קפה טורקי מבושל
אותו קפה שחור – אבל מבושל בפינג'אן, כמו שאמור להיות מלכתחילה.
מה בערכה: גזייה ופינג'אן להרתחת מים, כפית לערבוב
יתרון: פותח שיחה למי יש את המתכון הכי טוב
חיסרון: פותח ריב למי יש את המתכון הכי טוב
המתכון הכי טוב: לחמם מים בפינג'אן עד בעבוע עדין ממש, להוסיף לפינג'אן כפית גדושה של קפה טחון דק-מאוד על כל כוס, להנמיך את האש, לערבב טוב, להוציא מהאש כשהקפה מתחיל לעלות וכמעט גולש החוצה