מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

קופּי לוּאָק, הקפה הכי היקר בעולם, הוא בסך הכול קפה חרא

יוסי פישר | 27 בספטמבר 2023, 18:51

יוסי פישר טייל באינדונזיה וביקר בחווה שמפיקה קפה לואק, שנחשב לקפה היקר בעולם, שעובר עיבוד ותסיסה בתוך מערכת העיכול של חיה קטנה בשם גחן דקלים אסייתי • מה עוברים הגחנים בדרך לתוצר היוקרתי, והאם הקפה שווה את המחיר (לא רק הכספי)?

לואק, גחן דקלים אסייתי, בכלוב, לצד גללים עם פולי קפה. צילום: יוסי פישר

לפני מספר שבועות חזרתי מביקור בן כשבועיים באינדונזיה. במסגרת הביקור ביקשתי להגיע לחוות קפה על מנת לטעום קפה לואק, מהמפורסמים והיקרים בעולם, אם לא הכי יקר. כמו כל מוצר נדיר ויוקרתי, עיקר ה"הייפ" סביב הקפה נוצר מעצם תהליך ההפקה שלו, שמערב חיית בר בשם גחן דקלים אסייתי, או Luwak באינדונזית.

>> בואו לטעום את הזוכים בתחרות "הקפה הטוב בישראל" לשנת 2025

לפי הסיפור העממי, את הקפה המיוחד גילו ילידים מהאי סומטרה, שלא הורשו לקטוף ולטעום את פירות הקפה מהמטעים שהיו בבעלות המתיישבים ההולנדים במאה ה-18. הם ראו כי גחני הדקלים, הלואקים, נוהגים לאכול פירות קפה בשלים ולהוציא אחר כך בצואה את גרעיני הפירות, שהם בעצם פולי הקפה. הפועלים באחוזות החלו לאסוף את הפולים, להפריד אותם מהגללים, לרחוץ אותם, לקלות אותם ולהכין מהם משקה קפה – וגילו שטעמו משובח יותר מקפה רגיל.

גחן דקלים אסייתי - Luwak באינדונזית, Civet באנגלית. צילום: יוסי פישר
גחן דקלים אסייתי – Luwak באינדונזית, Civet באנגלית. צילומים: יוסי פישר

טעמנו קפה לואק באחוזה באי באלי, שמפיק נתח משמעותי מסך ההפקה של הקפה לואק בעולם. הקפה מופק גם באזורי קפה נוספים באינדונזיה, בפיליפינים ובווייטנאם. עיקר ההפקה היא מקפה מזן רובוסטה, שהוא קל וזול יותר לגידול, למרות שממה שנאמר לנו יש גם הפקה מזן ערביקה.

  • יצאנו לטיול בטְבִּיליסי וחיפשנו בתי קפה שווים. מצאנו לא מעט, כולל ספיישלטי
  • "משתדל לא לחזוֹר על אותו קפה פעמיים": פּינת הקפה של הבריסטה עוז ומוש
שלט בכניסה לחוות קפה לואק באי באלי באינדונזיה. צילום: יוסי פישר
הכניסה לחוות קפה לואק באי באלי, אינדונזיה. צילום: יוסי פישר
גללים של גחן דקלים אסייתי עם פולי קפה לואק. צילום: יוסי פישר
גללים של לואק עם פולי קפה – הם יעברו שטיפה וקלייה. צילום: יוסי פישר

כמו ההבדלים בין קוויאר שגדל בחוות לכזה שגדל בטבע, או ההבדלים באיכות בין סלמון חוות או סלמון פרא, גם בקפה לואק יש דרגות. הקפה הכי יקר ויוקרתי בעולם הוא קפה לואק אורגני שלא עובד בחוות גידול. הגחנים מסתובבים חופשי במטעי קפה אורגניים ומשאירים אחריהם את הצואה, שמעובדת, נשטפת והפולים עוברים קלייה ידנית. מחירו של הקפה הזה מרקיע שחקים ויכול להגיע למאות רבות של דולרים, ואף יותר, לשקית קטנה של רבע קילו פולים.

לעומת זאת, רובה המכריע של הפקת קפה לואק מתבצעת במטעי קפה עם חוות לואק צמודות. החיות מוחזקות בכלובים קטנים, הפירות הבשלים מוכנסים לכלובים והגחן אוכל אותם. מערכת העיכול שלו מעבדת את קליפת הפולים על ידי פירוק הריר והעיסה המקיפים את הגרעין. לאחר שהפולים מופרדים מקליפתם הם ממשיכים לתסוס מעט במערכת העיכול של הגחן ואז מופרשים ממנה. עכשיו ניתן לשטוף ולקלות אותם.

קליית קפה ידנית באינדונזיה. צילום: יוסי פישר
קליית קפה ידנית. צילום: יוסי פישר
גחן דקלים (לואק) בכלוב בחוות קפה באינדונזיה. צילום: יוסי פישר
הכלובים בחוות הלואק באינדונזיה. צילום: יוסי פישר

טעמתי את הקפה היקר בעולם, האם הוא שווה את המחיר?

ההבדלים בין הקפה לואק הפראי לזה שמופק בחוות משפיעים גם על איכות התוצר וטעמו בכמה רבדים: ראשית, הגחן שמסתובב בחופשיות במטעים מלקט בעצמו את פירות הקפה הבשלים והטעימים ביותר, בזמן שהגחנים בכלובים מקבלים לעתים גם פירות קפה באיכות ירודה. דבר שני, הגחנים בטבע ניזונים גם ממאכלים נוספים, בעוד שבחוות הם מואבסים כמעט רק בקפה – מה שמשפיע לרעה על הבריאות שלהם ועל האיזון של מערכת העיכול, וכתוצאה מכך מושפע לרעה גם תהליך התסיסה של הפולים בתוך גופם הקטן. הכול כדי להגדיל את כמות התוצר בלי לפגוע בסיפור המסגרת הרומנטי על אותו לואק שאוכל פירות ופולט את הפולים.

מבחן טעימה: שתינו בחווה קפה לואק שיוצר מפולי קפה מזן רובוסטה ונחלט באמצעות קולד דריפ. אם תשאלו אותי בשיא הכנות, האם הייתי שותה קפה לואק כבחירה יומיומית שלי, התשובה תהיה לא, ולא בגלל שהוא הכי יקר בעולם. לטעמי מדובר בהמון יחסי ציבור, אך כשמנטרלים את הסיפור ואת הנדירות של הקפה ומוסיפים לכך שהחיות המסכנות מוחזקות בתנאים שאינם קאנטרי קלאב (בלשון המעטה), סביר להניח שלא אחזור לשתות את הקפה הזה. אפשר לומר שהקפה היקר בעולם הוא בסך הכול קפה חרא.

  • קלִיית קפה פרימיום, או: אֵיך מתייחסים יפה לקפה ספיישלטי
  • פולי קפה בטעם קישוּא? "הזדמנות להתעדכן בטרנדים החדשים בעולם הקפה, באירוע קאפּינג קהילתי"
מגש טעימות קפה וחליטות בחווה באינדונזיה. צילום: יוסי פישר
מגש טעימות קפה וחליטות בחווה באינדונזיה. צילום: יוסי פישר
אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
טורים אישיים פולי קפה שותים בעולם

יוסי פישר

הכותב הוא מומחה לתיירות ותעופה, עיתונאי ויועץ.
לכל הכתבות והטורים של יוסי פישר

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
הנווד השמח ביותר בעולם: "הקפה הכי טוב בניו זילנד, אבל גם בתל אביב הקפה משובח"

הנווד השמח ביותר בעולם: "הקפה הכי טוב בניו זילנד, אבל גם בתל אביב הקפה משובח"

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים