רוב תרבות הקפה שאנחנו מכירים מגיעה במקור מאיטליה, וקל להבין את זה רק מהשמות של משקאות הקפה הנפוצים – אספרסו, קפוצ'ינו, לאטה, מקיאטו – שמגיעים כמובן מהשפה האיטלקית. ובהתאם למי שהפיצו את הבשורה, האיטלקים מבינים בקפה שלהם, ותוכלו להשיג כוס קפה מצוינת בכל רחבי איטליה.
עם זאת, איטליה היא לא מדינה קטנה, ותרבות הקפה משתנה מעט בין אזור לאזור. למשל, במקומות מסוימים בדרום איטליה תקבלו את הקפוצ'ינו שלכם עם קצת אבקת קקאו מעל, אבל ברומא זה פשוט לא יקרה. והרומאים די מתנשאים על תיירים שלא מכירים את הגינונים, ואם תעשו משהו שטיפה חורג ממה שהם רגילים, תוכלו להיתקל בצחקוקים או לחשושים באיטלקית בין עובדי בית הקפה. ולא שזה כזה נורא, אבל אם לא בא לכם שזה יקרה, קבלו כמה כללים שיעזרו לכם להתנהג ברומא כמו רומאים:
איך מזמינים
אוקיי זה לא חוק ברזל שנכון לכל מקום, אבל ככה גם תוכלו לרוב להבדיל בין בתי קפה מקצועניים לבין מקומות שהקפה בהם הוא לא הדבר העיקרי. במקומות הרציניים יותר, בריסטה הוא תפקיד בפני עצמו, וכנראה לא תראו בריסטה גובה כסף, מגיש אוכל או מנקה שולחן. בריסטה רק מכין קפה. במקומות כאלה, צריך לאתר את הקופה – או את התור לקופה – להזמין, לשלם ולקבל פתק עם פרטי ההזמנה. את הפתק צריך להגיש לבריסטה, והוא יכין ויגיש לכם את כוס הקפה. שלא תגידו לא ידעתי.
לא לשבת ולא לקחת
פה בארץ מתייחסים לקפה כרגע של פינוק, הפסקה קטנה ביום. ובאמת ברחובות תל אביב תוכלו לראות אנשים מתפננים בבתי קפה בכל שעות היום. תגידו תל אביבים, אין לכם עבודה או משהו? בכל מקרה, ברומא הקפה הוא בעיקר פונקציונלי – שותים זריז כוס קפה וממשיכים בשגרת היום. בגלל זה אגב האיטלקים המציאו את האספרסו – שלוק וגמרנו. מאותה סיבה תראו בבתי קפה ברומא אנשים שותים את הקפה שלהם בעמידה ליד הבר, גם קפוצ'ינו. רוצים לשבת? אין בעיה, ברוב המקומות יהיו כסאות ושולחנות, אבל לרוב השתייה בישיבה תעלה לכם יותר, לפעמים אפילו עד פי שניים. ולא, אי אפשר להזמין על הבר ולשתות בישיבה…
עוד דבר ששונה ממה שאנחנו רגילים בארץ – קפה לא שותים בכוס טייק-אוויי. זה פשוט לא נהוג, ובהרבה מקומות האופציה הזו לא קיימת. זה כל כך נדיר, שבתי קפה שרוצים למשוך תיירים שמים בחוץ שלט שמצהיר שהם מוכרים קפה To Go.
סליחה, מה השעה?
קפה עם חלב שותים רק בבוקר, ולא אחרי ארוחה גדולה. לנו זה נשמע מוזר, אבל קפוצ'ינו הוא הקפה הראשון של הבוקר, אם תזמינו קפוצ'ינו מתישהו אחרי הצהריים וצפונה יש מצב שיסתכלו עליכם קצת מוזר. כבר אחרי השעה 11-12 בצהריים? יותר יתאים אם תזמינו אספרסו, גג מקיאטו. או שפשוט יקפצו לכם ותזמינו קפוצ'ינו כמו שאתם רגילים. רק בבקשה אל תקראו לו "הפוך", לא צריך למתוח את הגבולות יותר מדי.
פשוט קפה
באיטליה, ברירת המחדל היא מה שנקרא אצלנו אספרסו קצר. הם שותים אותו הכי הרבה, ורוב המשקאות מבוססים עליו. מבחינתם, אספרסו נקרא פשוט caffe, אז אם תרצו כוס אספרסו תבקשו un caffe. לפעמים ישימו לב שאתם תיירים ויחששו שאתם מזמינים משהו שאתם לא מבינים, אז ישאלו אם הכוונה לאספרסו, אבל בגדול un caffe יספיק.
קפה פשוט
הפוך-קטן-רותח-קצת-קצף-בכוס-זכוכית-עם-החלב-בצד תבקשו בסניף קפה גרג במתחם ביג הקרוב לביתכם. באיטליה הבריסטות יודעים באיזו כוס, באיזו טמפרטורה ועם כמה קצף צריך להגיע קפוצ'ינו, ובחלק מהמקומות בכלל אין חלב סויה. בנושא הזה במיוחד כדאי שתתאימו את עצמכם לנורמות המקובלות. רוצים פחות קצף? תזמינו קפה לאטה.