הקולה איתי שקד רוצה לדבר איתכם הפעם על זן קפה איכותי שגדל בגובה נדיר, וכיאה לערביקות ברמה כזו של דליקטס, כמות הפולים שלו שנסחרת בעולם ושניתן לרכוש להכנה ביתית, מוגבלת; מדובר כמובן על פולי קפה AAA מאזור גבעות מאפינגה בזמביה • סיפורי קפה
במסגרת השיחות שלנו בטור סיפורי קפה על תרבות קפה וגידול קפדני של ערביקות ייחודיות שניתן למצוא בחנויות המובחרות, אני רוצה לדבר על קפה אקסקלוסיבי שנמצא אצלנו בחנות הוותיקה שבשוק הכרמל. הוא נדיר, הוא איכותי, וכיאה לערביקות ברמה כזו של דליקטס, כמות הפולים שלו שנסחרת בעולם ושניתן לרכוש להכנה ביתית, מוגבלת.
מה? איפה?
קפה זמביה AAA Mafinga Hills מגיע מאזור גבעות מאפינגה הציורי שבצפון זמביה, סמוך לגבול עם מלאווי. זמביה עצמה נמצאת במרכז אפריקה, קרובה מאד לקו המשווה וחולקת גבול עם שמונה מדינות אפריקאיות – מלאווי, זימבבואה, מוזמביק, קונגו, אנגולה, טנזניה, בוטסואנה ונמיביה. הייחוד של זן ה-AAA מזמביה הוא בגובה החריג – לטובה – של גבעות מאפינגה, שמשפיע בצורה משמעותית על גודל הפולים, על אופן גידולם, וכמובן, על טעמם. מדובר בקפה ייחודי ומבוקש מאוד בעולם, אשר ידוע בפרופיל טעמים מורכב ובאיכות יוצאת דופן. סימן ה-AAA מציין את הדרגה הגבוהה ביותר במערכת סיווג הקפה בזמביה, ומייצג פולים גדולים יותר פיזית, אחידים באיכות ובטעם ובעלי תכונות מעולות – כמו חמיצות נמוכה, חוזק גוף בינוני ומתיקות עשירה דמוית יין.
מטעי הקפה שוכנים על פני גבעות מאפינגה התלולות ונהנים מהגובה הרב של הטרואר הצבעוני. הקרקעות הפוריות העשירות במינרלים והאקלים הסב-טרופי האופטימלי הם בסיס מושלם לגידול קפה באיכות נדירה. הגובה הקיצוני, עד כ-2300 מטר מעל פני הים, הנקודה הגבוהה ביותר במדינה, תורם להבשלה איטית של דובדבני הקפה ומשפר את מורכבות טעמם. המיקרו-אקלים המובהק של האזור, המאופיין בטמפרטורות קרירות, שמש במינון נכון וכמות גשמים קבועה, הם מתכון בטוח לפולי ערביקה איכותיים.
אז איך מטפלים בפולים כל כך נדירים?
צמחי הקפה עוברים תהליך נטיעה מחושב ומדויק ברכסים הגבוהים ביותר של גבעות מאפינגה, ואחר כך נהנים מגידול מבוקר, שכולל הקפדה על סירקולציה של אוויר במטעים וחשיפה מבוקרת לשמש. באזור גדלים פרא גם תתי-זנים מקומיים של ערביקה, צמחים ותיקים ולא ידועים, שהפכו לחלק מהגידול המפוקח. לאחר מכן מגיע שלב של קציר קפדני, שבו נקטפים ביד רק הדובדבנים הנבחרים, שהגיעו לבשלות מלאה, כדי להבטיח עקביות ולשמור על איכות הזן. לאחר הקטיף, הפולים מעובדים ביסודיות, בשיטה הכוללת בדרך כלל רחצה וייבוש בשמש. על פי רוב, שוטפים את פולי הקפה כדי להסיר את הקליפה ואת עיסת הריר, וזאת כדי להבטיח טעמים נקיים ועדינים יותר וכדי למנוע תסיסה לא רצויה במהלך העיבוד. פריסת פולי הקפה בשמש משפרת את טעמם על ידי ייבוש עדין, השומר על מאפייני הטעם והניואנסים הייחודיים, ובכך נוצרת ערביקה מאוזנת היטב. לסיום, פולי ה-AAA עוברים שלב של מיון קפדני, כדי לשמור על אחידות גודלם והאיכויות וכדי למנוע חריגויות. ראוי לציין שלכל אורך הדרך הפולים עוברים בדיקות איכות הכוללות שקילה, ניקוי ואף סבבי קאפינג מקצועי, לבדיקת הטעם ואישור איכות ה-AAA הבלתי מתפשרת.
מה התוצאה של טיפול כל כך קפדני?
התוצאה היא כוס קפה איכותית במיוחד, ששובה את החושים עם חומציות תוססת המזכירה הדרים, גוף בינוני ומאוזן בעל גוונים פרחוניים ונגיעות טעם פירותיות. המתיקות דמוית היין מוסיפה עומק לחוויה הכוללת, והופכת את קפה הזמביה AAA מאפינגה הילס לאהוב במיוחד כשם שהוא נדיר.
מסקנות לגבי הזמביה AAA מאפינגה הילס שנמכר בקפה בשוק?
בקפה בשוק אנו קולים את הקפה בקלייה בהירה-בינונית שמתאימה למגוון שיטות חליטה – גם אספרסו רענן וגם פילטר פירותי יחסית, אך בעל גוף בינוני. מושלם באירופרס. הקפה מתאפיין בטעמים פירותיים, אפשר להגיד, טיפה לימוניים, רעננים ומרגשים. תופתעו לראות את גודל הפולים המדהים כל פעם מחדש.
לי אישית הזמביה AAA תמיד מזכיר את הפעם הראשונה שטעמתי קפה כילד, וזה הפתיע אותי – הטעם החזק האיר בנפשי סרטים של רכבות חוצות מישורים שמחוץ לג'ונגלים באפריקה או בדרום אמריקה, עם קאובויז על סוסים שדוהרים לצד הרכבת וצועקים לאישה המסתורית שסוגרת את תריס החלון, וקפה מהביל בכוסות לבנות על בר עמוס בתחנה סואנת בבואנוס איירס של תחילת המאה העשרים.
משהו נוסף?
בהחלט. מעבר לטעמו יוצא הדופן, ייצור ה-AAA ממלא תפקיד מכריע בכלכלה המקומית של צפון זמביה, ומספק פרנסה לחקלאים רבים באזור. לצד הקפה מגדלים שם גם תירס, דוחן, בוטנים ושעועית, אך הקפה הוא השולט בתעשייה. לעתים קרובות נוקטים בשיטות חקלאות בנות קיימא, כמו חקלאות יער וחקלאות אורגנית, קידום המגוון הביולוגי, שמירה על בריאות הקרקע ויחס הוגן לעובדים. כלומר, מקפידים לרוב על גישות אתיות מתקדמות, המבטיחות שגידול פולי הקפה לא רק עומד בסטנדרטים איכותיים אלא גם מקדם אחריות סביבתית וחברתית. בנוסף, השטח ההררי וחוסר תשתיות התחבורה הופכים את האזור למאתגר ביותר לעבודה, ולכן התהליכים הידניים שעובר הקפה במאפינגה הילס מייצרים קפה באיכות לא פחות ממדהימה.
ולסיכום?
ובכן, הקפה הייחודי והנדיר הזה עומד כעדות למחויבותה של זמביה לייצור קפה ברמה הגבוהה ביותר. הטרואר הייחודי, הטיפוח המוקפד וההתמסרות לייצוב האיכות החריגה הופכים את "זמביה AAA מאפינגה הילס" לבחירה אנינת טעם עבור חובבי הקפה ברחבי העולם. לבריאות!