דריפר ה-V60 של חברת Hario היפנית רק בן 20 וכבר כבש את עולם הקפה, עם צורת חרוט וצלעות ספירליות ייחודיות • איתי שקד מסביר למה דווקא V60, איך להתאים את החליטה לטעם האישי, ומה המתכון של קפה בשוק להכנת קפה פילטר מושלם ב-V60

הרבה זמן אני רוצה לכתוב על טכניקת הכנת קפה חדשה יחסית, שהומצאה בצורתה הנוכחית רק לפני 20 שנה וכבר הפכה כמעט לשם נרדף למשקאות פילטר בכלל ופּוּר-אוֹבר בפרט – ה-V60.
שיטת הכנה זו היא חידוש יפני של חברת Hario. מדובר בטכניקת חליטה במזיגה, שכבשה את חובבי הקפה מסביב לעולם, עם מוצר מוקפד ומעוצב למופת ויכולת שאין שני לה להכנת כוס קפה בעלת ניואנסים וטעמים מפותחים. בלב העיצוב של ה-V60 עומדת צורת החרוט הייחודית, בזווית של 60 מעלות, שלא רק מעניקה אלגנטיות אסתטית למוצר, אלא גם יישומית מאד באופטימיזציה של תהליך מיצוי הקפה.
הדְרִיפֶּרים שהיו קיימים בשוק עד ה-V60 היו בעלי צורה עם בסיס שטוח ושלושה חורים קטנים בדרך כלל. הקונוס של הריו מחודד, כאמור, ופתוח בחלקו התחתון, ובכך מצמצם את ההתנגדות, מאפשר למים לחלחל ולזרום בצורה חלקה יותר, ומעניק טעמים יותר פתוחים. הדְרִיפֶּר בצורת החרוט של Hario מעוצב בדייקנות ומתהדר בצלעות ספירליות לאורך הקירות הפנימיים שלו, שתורמות למיצוי אחיד של הקפה הטחון. בחירת הדריפר היא קריטית לתהליך זה, ומשפיעה על הבהירות והטעם של החליטה הסופית.
סוגי דריפרים שונים מדגישים טעמים שונים בקפה, ולכן נתאים את הדריפר לסוג הקפה שאנחנו חולטים – בהתאם לאזורי הגידול השונים בעולם, הגובה שהקפה גדל בו, ובהתאם לאופי הקלייה – וכל זה בדרך לכוס הקפה המושלמת. דריפרים עם תחתית שטוחה מוסיפים התנגדות לזרימת המים, ולכן יפיקו קפה בעל יותר גוף מאשר ה-V60 עם הקונוס הפתוח.

חליטת קפה עם V60 היא אומנות קפדנית, שדורשת דיוק ותשומת לב למשתנים רבים. עובי הטחינה של הקפה, למשל, הוא משמעותי מאוד, אבל לא פחות חשוב הוא סוג הסכינים של המטחנה – למשקאות פילטר נעדיף מטחנה עם סכינים שטוחות שיתנו תוצאה טובה יותר במשקה הסופי. גם טמפרטורת המים וטכניקת המזיגה הן גורמים שניתן לשנות כדי להתאים את החליטה להעדפות האישיות ולסוג הקפה. רמת שליטה שכזו מאפשרת למשתמשים לנסות ולהתנסות, לשחק עם הפרמטרים של חליטת הקפה, וכך נפתח עולם שלם של אפשרויות מבחינת פרופילי הטעם והחוזק של המשקה המוכן.
אז איך חולטים קפה בפילטר V60? זה המתכון של קפה בשוק:
בחליטות מהסוג הזה משתמשים ביחס של בין 1:15 ל-1:20 בין הקפה הטחון למים. כלומר, על כל 1 גרם של קפה טחון נמזוג בין 15 ל-20 גרם מים, גם כן בהתאם לסוג הפולים ולאופי החליטה שנרצה להשיג. אצלנו בחנות אנו עובדים לרוב על היחס הנמוך יותר, של 1:15 – ומשתמשים ב-15 גרם קפה ו-225 גרם מים. החליטה אורכת כ-2:30 דקות. חשוב להבין שדרגת הטחינה היא קריטית, וההמלצה שלנו היא לא לפחד לטחון דק יותר אם הקפה מרגיש קצת חלול וחסר אופי. ככל שהקלייה בהירה יותר נעדיף מים חמים יותר אשר יעזרו בתהליך המיצוי של הקפה. במקרה כזה עדיף לא להעביר מים מקומקום חם לכלי קר כדי לא להוריד את טמפרטורת המים. אם אין קומקום ייעודי, עדיף לעבוד עם מים ישר מהקומקום.

ובכן, הגענו לשלב החליטה עצמה:
מניחים את נייר הפילטר בדריפר ה-V60 ומוזגים עליו מעט מים חמים, זה חשוב גם כדי לחמם את הדריפר ואת הקנקן לטמפרטורת עבודה רצויה, גם כדי להדביק את הפילטר לקונוס וגם כדי להוציא מהנייר טעמי לוואי לא רצויים. את המים האלה שופכים מהקנקן לכיור. בוזקים את הקפה הטחון לאמצע הפילטר ועושים גומה במרכז, כדי לעזור בהרטבת הקפה באופן שווה. ממקמים את המשקל מתחת לקנקן ומאפסים.
שלב הבּלוּמִינג: מתחילים את הטיימר, מוזגים מים במשקל של כפול ממשקל הקפה (לדוגמה, על 15 גרם קפה טחון נמזוג 30 גרם מים) ומערבבים היטב – אפשר עם כפית ואפשר לערבל את הדריפר בעדינות, הרעיון הוא להרטיב את כל הקפה באופן אחיד.
מחכים בין 30 ל-40 שניות, ואז ממשיכים במזיגה איטית אך רציפה של כמעט כל כמות המים הנותרים. כשהפילטר מתחיל להתמלא מאטים, וכשהמפלס יורד מוסיפים את שאר כמות המים עד ליחס הרצוי. כעת, בהתאם לכמות שנקבעה, המים מחלחלים עם הקפה דרך הפילטר ונחלטים לתוך הקנקן. אם הקפה טחון מדויק וכמות המים נכונה, הקפה יסיים להיחלט בדיוק על השנייה המדודה בטיימר, אחרי 2:30 דקות. לחזות בתהליך כולו זו חוויה מרתקת ומרגשת במיוחד.

- קלִיית קפה פרימיום, או: אֵיך מתייחסים יפה לקפה ספיישלטי
- אספרסו איטלקי צֶ'נטוֹ פֶּרצֶ'נטוֹ, אפילו האפיפיור התאהב
וכמה מילים לסיכום?
ובכן, במהותו, ה-V60 הוא יותר ממכשיר להכנת קפה. זהו פתח לתחילתו של מסע חליטת קפה ייחודי, אקזוטי, אישי וסוחף. מעיצובם המוקפד של הקונוס, הפילטר ומתקן החליטה, ועד לרמת השליטה שהם מעניקים, ה-V60 הפך בצדק לסמל של דיוק ואומנות בעולם הקפה, ולאחד הסמלים של תרבות הגל השלישי. עבור אלה שמעריכים את החיבור החגיגי של אמנות ומדע בכוס הקפה היומית שלהם, ה-V60 הוא המיישם הגדול של האפשרויות האינסופיות שמתגלות כאשר תשומת לב לפרטים פוגשת את האהבה לקפה משובח. לבריאות!