מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

קפסולות או לא להיות: איך קפסולות הקפה השתלטו על העולם, ומה צפוי בעתיד?

מגזין שותים | 24 בינואר 2023, 20:48

איך שומרים על טריות הקפה בתוך הקפסולה? אילו קפסולות חדשניות נראה בעתיד הקרוב? הקפסולות של קפה עלית חוגגות עשור, והנה כמה דברים שלא ידעתם על הקפסולות הפופולריות

קפסולות קפה צבעוניות. צילום: ymon

לפני קצת יותר מעשור פרצו בישראל מכונות הקפה שהביאו את חוויית האספרסו כמעט לכל בית. הראשונים שעברו מפולי קפה לקפסולות קשיחות היה מותג Lavazza האיטלקי, אבל חברת Nespresso הייתה הראשונה לעשות מהפך בתחום. החברה גילתה את היתרון בהנגשת משקאות אספרסו והעניקה לצרכני הקצה חוויה של חנויות בוטיק, בקונספט שונה עם חברות במועדון יוקרתי של מומחי קפה.

>> בואו לטעום את הזוכים בתחרות "הקפה הטוב בישראל" לשנת 2025

בשנת 2012 פקע הפטנט הייחודי של נספרסו לקפסולות הפופולריות, ויצרנים רבים נכנסו לקטגוריית קפסולות הקפה התואמות הצומחת ועשו את ההתאמות למכונות הקיימות בשוק. שטראוס, המובילה בישראל את מותג "קפה עלית", הצטרפה למגמה וייצרה קפסולות קפה בטעמים שונים המותאמים במיוחד לקהל הישראלי, מתוך היכרות מעמיקה עם הצרכנים וניסיון רב שנים. כיום, שטראוס הינה החברה הוותיקה והמצליחה בתחום קפסולות הקפה בישראל והיצע קפסולות הקפה שלה מגיע לכ-20 סוגי קפה שונים, כולל מהדורות שמוגבלות לקיץ ולחורף.

על-פי נתוני חברת המחקר AMI לשנת 2022, שוק הקפסולות העולמי מורכב מכ-80 מיליארד קפסולות, כשנספרסו מובילה עם נתח שוק של כ-39%. שוק הקפסולות התואמות נצמד ברובו לקפסולות המתאימות למכונות קפה של נספרסו מסוג Original, שהן הפופולריות והנמכרות ביותר ברחבי העולם. מבחינת החלוקה הכוללת ניתן לומר, כי שוק קפסולות הקפה העולמי מורכב מכ-63% קפסולות מקוריות של נספרסו וכ-37% קפסולות קפה של חברות אחרות שתואמות למכונות נספרסו אוריג'ינל. בישראל, על-פי נתוני סטורנקסט נכון לדצמבר 2022, הקפסולות של קפה עלית תופסות נתח שוק כספי של מעל 50% בשוק המבורקד (חנויות ורשתות שיווק). בעקבות ההצלחה נכנסו לשוק גם שחקנים חדשים שמייצרים קפסולות קפה מגוונות בעלות טעמים שונים, כמו וניל אגוזי לוז וקרמל.

שתי קפסולות קפה נספרסו אוריג'ינל. צילום: zeeh
השתלטו על העולם
  • קפה טורקי עם בוסט של קפאין, ונמס קפוצ'ינו באבקה – איך החדשים של קפה עלית?
  • חוויית הקפה של השנה: בלוגריות ובלוגרי קפה מסכמים את 2022

איך מתבצע תהליך ייצור הקפסולות?

ייצור הקפסולות של קפה עלית החל ב-2012 במפעל הקפה של שטראוס בלוד, עם התקנה של קו פיילוט קטן ליצור קפסולות, כאשר לשטראוס היה אחד המפעלים הראשונים בישראל לייצור קפסולות. על מנת שטריות הקפה תישמר לאורך חיי המדף של המוצר, תהליך הייצור במפעל נעשה בטכנולוגיית ייצור מאוד קפדנית עם מינימום חמצן בסביבת הקפה. לאחר הקלייה, הפולים הקלויים (ולאחר מכן הקפה הטחון) נמצאים בסביבה אִינֶרְטִית עם מינימום חמצן עד לאריזה בקפסולה. כדי לשמור על הטריות מוציאים ומסלקים את החמצן ומחליפים אותו בחנקן, ששומר על טריות מקסימלית של הקפה.

קפסולות קפה במפעל של קפה עלית שטראוס. צילום: מגזין שותים
קפסולות מלאות בקפה טחון בדרך לאריזה, במפעל של שטראוס. צילום: הוד אסולין

חזרתיות הייצור גבוהה מאוד, ולמעשה מבצעים התאמה טכנולוגית ייעודית לכל קפסולה מבחינת זני הקפה שבתערובת, פרופיל הקלייה ודרגת הטחינה. תהליך פיתוח של קפסולה חדשה הוא תהליך ארוך – משלב הרעיון ועד להשקה לעיתים לוקח כשנה. בתהליך מעורב צוות גדול שכולל אנשי שיווק, פיתוח מוצר, פיתוח אריזה ועוד. השלב המורכב והעיקרי בתהליך הוא איתור זני קפה חדשים ובניית תערובת מתאימה – מתחילים בפיתוח של מספר תערובות, שעוברות טעימה פנימית במעבדה יחד עם צוות הפיתוח והשיווק. בשלב הבא, לאחר בחירת תערובת אחת או שתיים, מבצעים פיילוט של אב-טיפוס ראשוני שכולל סימולציה של תהליך הייצור (מקלייה ועד אירוז לקפסולה). לאחר מכן מבצעים טעימות רחבות. בשלב השלישי מבצעים ייצור ראשוני בו מדייקים את ההתאמות הסופיות בפרמטרים הטכנולוגיים של המוצר.

קפסולות מסדרת בתי הקלייה של קפה עלית. צילום: מגזין שותים
קפסולות מסדרת בתי הקלייה של קפה עלית

ארבעה דורות של קפסולות, ואיזה קפסולות נראה בעתיד?

לאורך השנים, הקפסולות של קפה עלית עברו ארבעה דורות של פיתוח מתמשך. בדור 1 הגיחה לעולם הקפסולה בגביע פלסטיק גמיש, כאשר המטרה הראשונית הייתה להיכנס לשוק ולהנגיש מוצר מהיר לצרכן. מהר מאוד הבינו בקפה עלית שיש צורך להשקיע בציוד מתקדם מבחינת מטחנת קפה ייעודית לקפסולות, אבטחת איכות ודגש על בדיקת גודל חלקיקי הקפה. בדור 2 הפלסטיק הגמיש התחלף בפלסטיק אטום, בעל קשיחות מרבית. במקביל, התרחב היצע המוצרים והטעמים ונעשה לראשונה פיתוח של תערובות מארצות מקור שונות כמו ברזיל, הונדרוס וקולומביה. בדור 3 של הקפסולות עברו לשימוש בגביע פלסטיק עם ציפוי אלומיניום, ויובאה לארץ מכונה חדשנית לייצור קפסולות משוויץ שמייצרת כ-240 קפסולות בדקה. בקפסולות שמיוצרות היום, דור 4, הקפסולות מיוצרות מאלומיניום שניתן למחזר, ויש להן אטימות מקסימלית לחדירת חמצן, מה שמאפשר שמירה על הטעמים וחיי מדף ארוכים. בנוסף, התאמה מירבת לשימוש בכל סוגי המכונות שתואמות קפסולות מסוג Original.

מה צופן לנו העתיד? בשנים הקרובות נראה כי שוק הקפסולות התואמות ימשיך להתרחב ולהציע ללקוחות מגוון רחב יותר וחדשנות של מוצרים. בעולם ובישראל, "הדור הבא" יהיה פיתוח והשקה של קפסולות מתכלות וכן קפסולות שיאפשרו העשרה של הקפסולות בחומרים פונקציונאליים, וכן מגוון רחב יותר של טעמים ותבלינים.

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
נספרסו קפה עלית קפסולות קפה שטראוס

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

בית הקפה מהסדרה "חברים" מגיע לתל אביב: חדשות הקפה לקיץ

בית הקפה מהסדרה "חברים" מגיע לתל אביב: חדשות הקפה לקיץ

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים