ה-Aeropress היה אמור להיות מכשיר פשוט להכנת קפה לא מתחכם, אבל תסמכו על חובבי הספיישלטי שימציאו אינספור דרכים להכין איתו קפה • הבריסטה אנירן ארליך מסביר למה הוא אוהב את האירופרס שלו, ומשתף מתכון מעולה גם למתחילים

בתור אחד ששותה וגם טועם קפה למחייתו, אני עדיין אוהב לשתות כל בוקר לפני המשמרת את הקפה שלי בבית. אני קם בכוונה יותר מוקדם, כשעה לפני, רק כדאי לא לוותר על טקס הקפה שלי, שבו אני יכול ליהנות מפולים ומסוגי חליטה שונים, וגם מקצת נחת מהשעות המוקדמות.
בדרך כלל, אני אוהב לחלק את הדרך בה אני שותה את הקפה בבית לשלוש מצבים: הראשון, כשאני שותה קפה בקלייה בינונית-כהה, אני אוהב להכין אותו במקינטה, גם כי היא מוציאה את המירב מהפול, וגם כי מבחינה רגשית המקינטה מתאימה לקפה בסגנון איטלקי; המצב השני, כשאני בחופש או בסופי שבוע, אני אוהב להכין פילטר בעיקר בעזרת ה-V60; המצב האחרון כמכשיר היומי שלי הוא ה-Aeropress, עליו אני רוצה להתעכב השבוע.
אירופרס, באופן כמעט אירוני, הומצא על-ידי מהנדס ויזם שגם יצר את הפריזבי, בשם אלן אדלר. הרעיון שלו היה פשוט: להכין קפה בסגנון אספרסו, בצורה קלה ולא מתחכמת. למעשה, המכשיר הזה היה אמור להוות פתרון קל ומהיר ל"פשוט קפה". בלי משקל, בלי טמפרטורות ובלי יחסים. מוזגים מעט מים על כמות קפה גדולה יחסית, מערבבים ולוחצים עד שיוצא כל הנוזל – קליק למתכון להכנת קפה באירופרס.

אבל מה שבאמת יפה ומיוחד באירופרס, וזו אחת הסיבות שאני כל כך אוהב אותו, הוא שעם הזמן אנשים גילו שאפשר להשתמש בו בכל כך הרבה דרכים, שזה פשוט לא ייאמן: אפשר להתחיל מהשיטה של אלן, דרך חליטה הפוכה, ועד השרייה של תשע דקות בשביל מיצוי טעמים מלא. אפשר גם להכין איתו חליטות קרות (קולד ברו) או פשוט לחלוט את הקפה ישירות על קרח, ואז יוצא קפה מדהים לימי הקיץ החמים של ישראל.
התלבטתי תקופה ארוכה אם לקנות אירופרס או לא. הוא לא נפוץ בארץ, וגם יש האומרים שהוא פשוט מוציא קפה פילטר פחות טוב. ביום שבו קיבלתי אותו והתחלתי להתעניין במתכונים, גיליתי עד כמה העולם של האירופרס הוא נישתי מצד אחד, אבל מצד שני הוא רחב מאוד: החל מאינספור סרטוני יוטיוב עם מתכונים ועד אתר מיוחד שמתמחה רק בשיתוף וחלוקה של מתכוני אירופרס לפי קטגוריות של קלייה, הכנה, שיטת חליטה, ממציא המתכון ועד לזוכים בתחרויות אזוריות ועולמיות. זה הדהים אותי כי מדובר במכשיר זול מאוד ביחס לעולם מכונות האספרסו, שגם שם אין סוף לאפשרויות.

גם אם מדקדקים בהכנה, מאוד פשוט להכין קפה באירופרס, ובניגוד לפילטרים כמו V60, הוא לא דורש קומקום מיוחד. האירופרס משלב שתי שיטות חליטה – השרייה וחילחול. בשיטה ההפוכה אפשר להשרות את הקפה כמה זמן שצריך בלי שהמים יברחו, ואפשר גם להשתמש בו כמעט כמו פילטר קלאסי. הדרכים הן אינסופיות.
כל כך הרבה אפשרויות ודרכים, אז למה בעצם להפוך אותו לשיטה הקבועה שלי בבוקר לפני העבודה, דווקא כשאין לי הרבה זמן או אפשרויות לשחק? הסיבה היא המתכון שבחרתי. הוא אחד המתכונים הקלאסיים של אחד היזמים של אליפות האירופרס העולמית – טים וונדלבו משוודיה, שיש לו גם בית הקלייה שנקרא על שמו. המתכון מאוד פשוט ומהיר, ועם זאת גם מתאים את עצמו לרוב סוגי הקפה. ברגע שלמדתי לשלוט במתכון ולהתאים אותו, בעיקר בעזרת שינויי טחינה או שינוים בטמפרטורת המים, הצלחתי להוציא משקאות די מאוזנים, מתוקים ועם גוף מלא ועסיסי יותר.
הטעם היוצא מהאירופרס לא רחוק בהרבה משאר משקאות הפילטר, אך הוא יותר סלחני, ולעיתים פחות בולט ומדויק. עם זאת, ביום-יום אני מוכן לקחת את הפשרה הזאת בשמחה רבה, ודווקא להשאיר את המשחקים והשינויים שאני אוהב לעשות ב-V60 לימי מנוחה ונחת. אני מתרשם ממנו מאוד, וכל פעם שאני מכין איתו קפה עם פולים איכותיים, אני נהנה מאוד ונזכר עד כמה המכשיר הזה מדהים. חשוב לציין שהניקוי שלו קל ומהיר במיוחד, ואחרי ההכנה הוא מוכן תוך שניות לכוס הבאה. במובן מסוים, האירופרס מזכיר לי בתי קלייה ובתי קפה שביקרתי באירופה, ובכלל, מקומות טובים וזמנים טובים. הוא גם מזכיר לי שאם נמאס לי ממנו, תמיד אני יכול להמציא אותו מחדש.
לצערי, האירופרס לא נפוץ במיוחד בארץ, אבל אפשר למצוא אותו בכמה בתי קפה ספיישלטי. הייתי שמח לראות אותו ביותר מקומות, בעיקר כאלו שכבר מגישים קפה פילטר ויש אצלם ביקוש, ושייהפך למשהו יותר מקובל ונגיש בסצנה המקומית שלנו. בכל מקרה, האירופרס גם מאפשר עבודה קבועה ונוחה בסביבת עבודה מהירה ולחוצה, כמו בבית קפה, ולא בהכרח רק כמכשיר ביתי.
ונסיים במתכון – איך מכינים קפה באירופרס:

קפה באירופרס: המתכון של טים וונדלבו
מה צריך:
- קפה טחון לפילטר, אבל יחסית דק - (בין 18 ל-22 קליקים בקומנדנטה) 14 גרם
- מים רותחים 200 מ"ל
אביזרים:
- מכשיר Aeropress
- כף לערבוב
מה לעשות:
- מרכיבים את הפילטר על קצה המכשיר ושוטפים אותו במים במשך כמה שניות
- מניחים את האירופרס מעל ספל או קנקן בשיטה המסורתית (כשהפילטר למטה)
- שופכים את הקפה הטחון לאירופרס
- מפעילים טיימר, ומיד מוזגים 200 מ"ל מים בפעם אחת
- עם הכף מערבבים את הקפה הלוך וחזור בדיוק 3 פעמים
- מכניסים את החלק העליון של הבוכנה כדי ליצור ואקום ולעצור את זרימת המים
- ממתינים עד שהטיימר יראה 60 שניות
- מוציאים את החלק העליון של הבוכנה ומערבבים שוב 3 פעמים הלוך וחזור
- מחזירים את החלק העליון ולוחצים, רק עם משקל הגוף, בערך כ-30 שניות
- שותים ונהנים