ערב יום כיפור, זה בדיוק הזמן לסליחה. אם אתם – בתי קפה ושותי קפה כאחד – מזהים את עצמכם אשמים באחד מהסעיפים הבאים, אולי אתם צריכים לעשות חשבון נפש ולבקש סליחה מכל חובבי וחובבות הקפה עוד היום:
המרעיבים: אנחנו יודעים שאתם קולים ומכינים קפה מצוין, באמת, וברור שהצלחתם לעשות את זה כי התמקדתם במשהו אחד והבאתם אותו לשלמות. אבל זו לא סיבה מספיק טובה כדי לא להציע שום דבר נוסף ליד הקפה. לא סביר שבית קפה יציע רק כמה עוגיות שוקולד צ'יפס על הדלפק שנגמרות על הבוקר, ובשאר היום יגיש קפה לבד, ככה יבש. אין צורך לפתוח עכשיו מטבח ותפריטים, אבל לפחות להביא כמה קרואסונים או איזה כריכון מהמאפייה הקרובה, זה יותר מדי לבקש? אף אחד אף פעם לא התלונן על האופציה לקפה ומאפה.
שומרי הסף: כמו בכל תחביב או תחום עיסוק, גם בעולם הקפה קיימים שומרי סף מטעם עצמם, שפוסקים מה ראוי ומה לא ראוי, על מה מותר לדון ובמה אסור להתעסק. בתי קלייה בוטיקיים עושים שת"פ עם חברה לייצור קפסולות? איכסה התמסחרתם. אירוע קפה מופק לא בדיוק אחד-לאחד כמו שהם היו רוצים? גרוע. מישהו בפייסבוק שואל על תערובות מיובאות? רק קלייה מקומית יא מעפן. טרולים מעייפים וטהרנים, תעזבו אנשים בשקט ותנו להם ליהנות מהקפה שלהם כמו שהם אוהבים. בגלל אנשים כמוכם לא יכולים להיות לנו דברים נחמדים.
המייקרים: תרבות הגל השלישי הביאה את הקפה החד-זני והקליות הבהירות, ואיתן גדלה בהתאמה כמות הקפה הטחון בכל שוט אספרסו. יש מקומות שכברירת מחדל כבר מכניסים בכל שוט 18 ואפילו 20 גרם. כשזה חומר הגלם העיקרי בכל כוס אספרסו, אמריקנו, קפוצ'ינו או קורטדו, אין פלא שהפוך קטן כבר הגיע ל-16 ש"ח ואמריקנו ל-20. אין ספק שחקרתם ומצאתם את המתכון המושלם לאספרסו שדורש לא פחות מ-20 גרם קפה, אבל גם ככה הכול יקר פה, אז אפשר לעשות מאמץ קטן. בטוח שתוכלו להכין אחלה אספרסו גם עם 14 או 15 גרם. או אולי לעשות מה שנהוג במקומות אחרים בעולם ולהציע שוט בודד עם אפשרות לשוט כפול בתוספת תשלום.
המטעים: נכון שאין תו תקן רשמי או הגדרה מחייבת בנוגע לקפה ספיישלטי, ובכל מקום מתייחסים למילה הזו קצת אחרת. אבל אם אתם בית קפה בצפון הישן, לא חשוב שמות, שמכין קפה במכונה אוטומטית, ואפילו החלב יוצא ממנה כבר חם ומוקצף והבריסטה רק צריך למזוג אותו על האספרסו – אתם לא יכולים לקרוא לעצמכם Specialty Coffee. עם כל הכבוד, כשמגיעים למקום שמתיימר להיות ספיישלטי מצפים לקצת יותר.
אלה שמגזימים עם הבקשות: תשאלו כל בריסטה, רשימת הדרישות המוזרות של לקוחות רק הולכת ומתארכת. חוץ מלשגע את הבריסטות זה פוגע גם בלקוחות נורמטיביים שפשוט רוצים קפוצ'ינו, כי כדי להימנע מתלונות והחזרות כל לקוח עכשיו נשאל סדרה של שאלות – בספל או בזכוכית? חלב רגיל? אתם יודעים שהקפה אצלנו לא רותח, נכון? אז בואו נעשה דיל כזה: אם ההזמנה שלכם כל כך ארוכה שצריך לעצור לנשום באמצע, עדיף שתבקשו סליחה ותכינו לעצמכם קפה בבית.