מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • סיורי קפה
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • סיורי קפה
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • סיורי קפה
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • סיורי קפה
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

בלָאוֹס יש בריסטות קוסמים וקפה מקומי מעולה, אבל כדאי להגיע מצוידים בסבלנות

דיקלה דנינו | 25 באפריל 2023, 13:45
נוף מבית הקפה Pullmind בלאוס. צילום: דיקלה דנינו

הטיול שלי במזרח, שהתחיל בצפון תאילנד, הוביל אותי ללאוס השכנה. לאוס היא מדינה שכששומעים את השם שלה, האסוסיאציה שעולה היא תאילנד או וייטנאם – כי היא בין לבין ולרוב היא לא זוכה לביקור או ציון משל עצמה. אבל הנה, יש לכם הזדמנות להכיר אותה קצת ואת תרבות הקפה שלה.

>> מפה עם 39 בתי קפה ספיישלטי בתל אביב

לאוס היא מדינה גדולה מאוד ויפה מאוד, פראית אך שלווה, שעדיין מושפעת מאותנטיות ופשטות ולא עברה לגמרי שדרוג מערבי (רק באופן חלקי). המשמעות היא מצד אחד שתרבות הקפה בה עדיין מתפתחת, אך מצד שני תופתעו לגלות שיש בה אזורים שמהווים קרקע פוריה לגידולי קפה על-ידי מקומיים שהבינו את הפוטנציאל הכלכלי של הפולים הנחשקים.

פולי קפה טריים בבית הקפה לאולו בלאוס. צילום: דיקלה דנינו
פולי קפה מקומיים בבית הקפה Laolu בלאוס. צילום: דיקלה דנינו

היסטורית, לאוס הושפעה מאוד ממלחמות (שלא היא התחילה), והיא המדינה הכי מופצצת בהיסטוריה – זוכרים את מלחמת וייטנאם? לאוס היא זו שחטפה את רוב ההפצצות האמריקאיות, שהן כ-2,000,000 טונות. אבל נחזור אחורה בזמן. לאוס הייתה קולוניה צרפתית, וצרפת היא זו שהביאה את תרבות הקפה לאזור. בזמן מלחמת העולם השנייה הצרפתים נטשו את לאוס ואת החוות, ורק לאחר מלחמת וייטנאם הלאוסים, שהתפנו מלחימה והסתתרות במערות יפהפיות שבורכו בטבע פראי, הבינו את הפוטנציאל והחלו לגדל קפה. לאחר סיום המלחמה לאוס קיבלה עצמאות והחלה בתהליכי התפתחות ותיעוש – ועדיין, מרבית תושבי לאוס הם חקלאים המתפרנסים מחקלאות – כאשר קפה הוא ענף תעשייה משמעותי.

איך הלאוסים שותים את הקפה שלהם? ואיך זה שוב קשור להיסטוריה?

בלאוס הקפה מריר, חזק ומתוק, והאופן בו הוא מפולטר גם קצת הרתיע אותי – הסינון עובר דרך בד שמזכיר גרב – כך שאני מודה שרק שלושה שבועות אחרי שהחתמתי שם דרכון הסכמתי לטעום אותו, והאמת היא שגיליתי שהשד לא כזה נורא. אחרי הסינון מוסיפים לו חלב וחלב מרוכז, כדי להמתיק את המרירות, כך שנוצר משקה קרמי ועשיר. הוא מופק בדרך כלל מפולי רובוסטה בעלי טעמים חזקים ועוצמתיים, ולא סתם – הרובוסטה הוא זן עמיד יותר מהערביקה המפונקת, וזה הזן העיקרי ששרד בלאוס אחרי כל שנות המלחמה והבעיות שהחקלאים נאלצו להתמודד איתן, כמו מזיקים. החקלאים הלאוסים נאלצו להתמודד גם עם פצצות בזמן המלחמה וגם עם שאריות שעדיין מוטמנות באדמה, וכמו ברולטה רוסית, לחקלאים שעובדים את האדמה אין מושג איפה אפשר למצוא בטעות נפלים. אם עבדו את האדמה ובמקרה הפצצה מופעלת – נוצר נזק פיזי וכלכלי אדיר לחקלאי, למטעים ולמשפחה שלו. אם הפצצה מתגלה בלי להתפוצץ, החקלאי מחויב בדיווח לרשויות, וכתוצאה מכך כל הכפר מתפנה עד לסילוק הפצצה וניקוי כל האזור. זה יכול לקחת הרבה מאוד זמן שבו אף אחד לא מטפל בצמחים וביבול. במוזיאון ה-COPE בעיר הבירה ויינטיאן (או: ויאנג צ'אן) אפשר לראות את כל הנזקים הפיזיים שנגרמים לחקלאים המקומיים והשיקום שהם נאלצים לעבור.

הבלוגרית דיקלה דנינו בבית קפה בלאוס
דיקלה דנינו בבית קפה בלאוס

חוץ מהקפה הלאוסי המסורתי, שאותו בעיקר שותים הגברים, יש עוד שני סוגי קפה עיקריים נפוצים. בבתי המלון ובגסטהאוסים למשל, מקובל להציע לאורחים שקית עם מיקס של קפה אינסטנט עם אבקת חלב וסוכר. הרבה סוכר. אני לא ארחיב בטעם של הקפה הזה כי זו חוויה שגרמה לי להתרחק מהקפה המקומי, אפילו בבתי הקפה, אבל הלאוסים אוהבים. הסוג הנוסף הוא קפה קר שנקרא "קפה נום ין" (Cafe Nom Yen), והוא למעשה הגרסה הקרה של הקפה הלאוסי, ונשים הן אלו ששותות אותו לרוב. וגם הוא מתוק, מתוק מאוד. כנראה שאת החיים בצל מלחמות, עריצים וגם הרבה עוני – צריך איכשהו להמתיק.

הלאוסים שותים את הקפה שלהם מוקדם בבוקר, כי הם אנשים שקמים בכל בוקר לזריחה ואפילו לפני. הם יוצאים עוד בחושך לתהלוכת נזירים שנקראת "טאק באט" (Tak Bat), מנהג רווח בתרבות הלאוסית, שבו המאמינים הבודהיסטים קמים עם שחר לפגוש בנזירים, לקבל מהם ברכה ליום טוב של בריאות ופרנסה ולתרום להם מזון, בזמן שהנזירים יוצאים מהמקדש ועוברים יחפים ברחובות בגלימות הכתומות. אני הייתי קמה יחד איתם.

באחד הבקרים התעוררתי להשתתף במנהג ולתרום מזון לנזירים. לאחר הטקס השעה כבר הייתה מאוחרת בלאוס, כלומר שבע בבוקר, ומצאתי את עצמי משוטטת בשוק הבוקר המקומי, תרה אחר מאכלי בוקר טעימים ואחר בית קפה שכבר החל להתמלא. החוויה הזו כולה קרתה בעיר לואנג פראבנג (Luang Prabang), עיר יפהפייה עם השפעות צרפתיות שיושבת על נהר המקונג והפכה לאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. זה הרגע שבו טעמתי את הקפה הטעים ביותר שטעמתי בלאוס – אפילו טעים יותר מקפה של מכונת אספרסו מפולי ערביקה מקומיים, שהחך המערבי שלי מורגל אליו – בבית קפה מקומי בשם לאולו (Laolu). הוא נקרא כך כי מגישים בו קפה מקומי (Lao, כלומר לאוסי), על-ידי בחור צעיר שמתגאה מאוד במורשת שלו וחולט תערובות קפה כמו קוסם. את הקפה שתיתי עם מעט חלב מרוכז ולמרות המתיקות הוא היה בטעם שהחזיר אותי לשם גם בבוקר שאחרי.

יש בלאוס גם קפה מודרני - בית הקפה Drip 1920. צילום: דיקלה דנינו
יש בלאוס גם קפה מודרני – בית הקפה Drip 1920. צילום: דיקלה דנינו

וחוץ מזה, איך זה לשבת בבית קפה מקומי? באחד הבקרים התיישבתי בבית קפה עם תצפית מהממת לנהר (Pullmind Cafe), בעיירה ואנג ויינג (Vang Vieng), אשר מוקפת כולה הרים וצוקים של טבע פראי, כשברקע כדורים פורחים צובעים את השמיים. נשמתי לרווחה והתמלאתי ציפייה כשגיליתי שיש להם גם מכונת אספרסו קטלנית וגם חלב סויה (בהרבה מבתי הקפה של לאוס מגישים רק חלב ואין תחליף צמחי, או שיש רק קפה לאוסי – זה עם הגרב – ואין בכלל מכונת אספרסו, כי העלות של מכונה כבדה מאוד במדינה שאחת הבעיות שלה היא עוני). הזמנתי קפה עם ישראלית נוספת שפגשתי בטיול וחיכינו. וחיכינו. וחיכינו… בוהות בנוף ומדי פעם בודקות מה עם הקפה, שכן רוב הצוות במקום גם ישב כמונו ובהה. עד שהיא העירה בבדיחות דעת שאולי לא היה להם בכלל חלב סויה והם הלכו להביא אותו. בסיומו של הצחוק המתגלגל, נעצר ברחבת בית הקפה רוכב אופנוע עם שקיות מלאות קרטונים – של חלב סויה. הסיפור הזה מתאר לעתים את החוויה בבתי הקפה של לאוס, שבהם לרוב לבעלי המסעדות ובתי הקפה אין את המצרכים הנדרשים להכנת מנה כלשהי, או אפילו להכנת הקפה – והם יוצאים להביא אותם מהשוק המקומי או לקטוף מהגינה רק אחרי ההזמנה. המשמעות היא שהישיבה בבתי הקפה של לאוס לפעמים גם כרוכה בהמתנה ארוכה וצריך להתאזר בסבלנות, וכנראה להגיע על בטן מלאה של קפה אינסטנט מההוסטל.

הבלוגרית דיקלה דנינו ב-Mama Tanon, בית קפה אהוב על תיירים ישראלים
הבלוגרית דיקלה דנינו ב-Mama Tanon, בית קפה אהוב על תיירים ישראלים

מה לקחת לאי בודד? קפה קר כמובן! מהעיירה המשכתי עוד דרומה בטיול, לגבול קמבודיה, לאזור שמכונה 4,000 האיים, על שום שבאזור זה מתפצל נהר המקונג האדיר ויוצר מקבץ של איים. כמעט כל האיים בודדים באמת, אבל אחד שלא, קרוי דון דט (Don Det), וברגע שירדתי מהסירה, הנחתי את התרמיל בתחנת הטוקטוקים ויצאתי לגלות את בתי הקפה המקומיים. לשמחתי ממש ברחוב הראשי של האי הקטנטן והאקזוטי מצאתי בית קפה חמוד של חוואי מקומי העונה לשם ג'יי (זה רק "שם החנות" שלו, במקור יש לו שם לאוסי). הוא מגיע מהעיירה פאקסה באזור Bolaven Plateau, האזור הכי ידוע בלאוס לחקלאות קפה, בשל האדמה הוולקנית שלו שמהווה קרקע פורייה בשילוב תנאי מזג אוויר מושלמים לגידול.

ג'יי סיפר לי על התובנה שהתפתחה אצלו לגבי הפוטנציאל בגידול קפה, ובייצוא של הפולים. אבל הוא השכיל אף יותר להבין שכדאי לו לפתוח חנות למכירת התוצרת המקומית של החוות המשפחתיות, ועוד יותר כדאי גם להגיש אותו לתיירים. קיבלתי ממנו כוס תה שמופק מפרחי הקפה והיה לו טעם עדין ונעים, כהכנה לאמריקנו הקר והמרענן שיגיע – או יותר נכון להמתנה שלו. ביקשתי מג'יי קפה עם חלב סויה, והוא יצא מהחנות למכולת ממול – שמוכרת סמוסות טעימות שאכלתי עם הקפה, מורעבת מהמסע שעברתי כדי להגיע לאי – וקנה חלב סויה כדי שיהיה לו איך להגיש את הקפה למערבית שכמוני.

ההמתנה בבתי הקפה של לאוס היא בהחלט חלק מהתרבות המקומית והחוויה הכוללת, אבל זו ארץ עם קסם משלה וקוסמים שיודעים להכין קפה מקומי ששווה את ההמתנה.

קפוצ'ינו באקדמיה למלונאות ומסעדנות בלאוס. צילום: דיקלה דנינו
ההמתנה היא חלק מתרבות בתי הקפה המקומית. צילום: דיקלה דנינו

אז איפה כדאי לשתות קפה בלאוס?

בלאוס הרבה בתי קפה מומלצים, הנה הרשימה שהכנתי לביקור בלאוס, וכדאי גם לכם שתעשו את זה בהקדם, לפני שהיא תתפתח ותפסיק להיות סתם מדינה בין תאילנד לוייטנאם, אלא יעד אקזוטי בפני עצמו שתיירים נוהרים אליו. נתחיל מצפון לדרום:

הכפר Muang Noy:

  • גיקו קפה (Gecko): תפריט מערבי ומנות קארי אלוהיות, יש חלב סויה ומכונת אספרסו
  • פטס' (Phetdavanh): האהוב על תיירים ישראלים, עםתפריט מערבי וקפה משובח (יש רק חלב קוקוס כחלב צמחי). בכל בוקר מוגש בופה שווה ביותר וטעים ממש

העיירה Nong Khiaw:

  • דליילה (Delilah's): ידועים מאוד בקינוחים, המלצה שלי, לכו על פאי לימון. יש חלב סויה ויש מכונת אספרסו

העיר Luang Prabang:

  • לאולו קפה (Cafe Laulo): הקפה הלאוסי המסורתי המצטיין בכל לאוס
  • קופי אקספרס (Coffee Express): אם בכל זאת חשקה נפשכם בקפה מערבי טוב (יש חלב סויה)
  • קומה קופי (Comma Coffee): בית הקפה הכי יפה ואינסטגרמי בכל העיר וגם בלאוס. יש חלב קוקוס
דיקלה דנינו בבית הקפה Coffee Express בלאוס
דיקלה דנינו בבית הקפה Coffee Express בלאוס
הכי אינסטגרמי, Comma Coffee ב-Luang Prabang. צילום: דיקלה דנינו
הכי אינסטגרמי, Comma Coffee. צילום: דיקלה דנינו

העיירה Vang Vieng:

  • טנגו בייקרי (Tango Bakery): קוראסון שקדים אלוהי. שייך לצרפתי שאופה הכל עם חומרי גלם מצרפת
  • קיווי קיטשן (Kiwi Kitchen): בית קפה מערבי עם ארוחות בוקר טעימות ביותר (יש חלב סויה)
  • האקדמיה (The Academy Training Hotel and Restaurant): מסעדת האקדמיה של לאוס למלונאות ומסעדנות שבה התלמידים מכינים, מבשלים ואופים הכל במקום – ארוחות בוקר, צהריים וערב ברמה גבוהה (יש חלב קוקוס)
  • נייקד אספרסו (Naked Espresso): בית הקפה הכי מערבי בוואנג ויינג, עם ארוחות בוקר ולחם מחמצת מעולה (יש סוגי חלב צמחי מגוונים)
  • פולמיינד קפה (Pullmind Cafe): בית קפה עם נוף מטריף (התמונה בראש הכתבה), קפה מעולה וחלב סויה
קרואסון שקדים צרפתי אלוהי, Tango Bakery בלאוס. צילום: דיקלה דנינו
קרואסון שקדים צרפתי אלוהי, Tango Bakery. צילום: דיקלה דנינו
ארוחות בוקר שוות, Kiwi Kitchen בלאוס. צילום: דיקלה דנינו
ארוחות בוקר שוות, Kiwi Kitchen. צילום: דיקלה דנינו
רמה גבוהה באקדמיה למלונאות ומסעדנות בלאוס. צילום: דיקלה דנינו
רמה גבוהה באקדמיה למלונאות ומסעדנות. צילום: דיקלה דנינו
בית קפה בסגנון מערבי בלאוס, Naked Espresso. צילום: דיקלה דנינו
בית קפה בסגנון מערבי, Naked Espresso. צילום: דיקלה דנינו

Vientian, עיר הבירה של לאוס:

  • איידנ'ס (Aiden's by Manee Cafe): ללא ספק בית קפה רמה אחת מעל כולם, וגם הכי יפה שהייתי בו (מגוון חלב צמחי)
  • דריפ 1920 (Drip 1920s): בית קפה בסגנון שנות ה-20, והצוות לבוש בהתאם. הקפה מעולה, וגם משקאות המאצ׳ה (מגוון חלב צמחי). ממוקם בתוך הוסטל בשם Barn 1920s Hostel
  • סוזט (Suzette): צרפתי עם קרפים מדהימים (מגוון חלב צמחי)
  • נייקד אספרסו בוטניקה (Naked Espresso Botanica): הסניף הכי יפה של רשת נייקד אספרסו. מומלץ לנסות את הקולד ברו עם לימון ודבש (יש חלב צמחי)
רמה אחת מעל כולם, בית הקפה Aiden's בלאוס. צילום: דיקלה דנינו
רמה אחת מעל כולם, Aiden's. צילום: דיקלה דנינו
קפה קולד ברו עם לימון ודבש, Naked Espresso Botanica. צילום: דיקלה דנינו
קפה קולד ברו עם לימון ודבש, Naked Espresso Botanica. צילום: דיקלה דנינו
בסגנון שנות ה-20 של המאה הקודמת, Drip 1920s. צילום: דיקלה דנינו
בסגנון שנות ה-20 של המאה הקודמת, Drip 1920s. צילום: דיקלה דנינו

העיר Pakse:

  • תאיבאן קפה (Thaibaan Cafe): עוגות וקינוחים שווים. גם משקאות הקפה מוגשים כקינוח בטעמים שונים, פרפוצ'ינו לחם וחמאה מומלץ
  • אמור פאטי (Amore Fati Coffee): תפריט מערבי עם ארוחות בוקר, קפה טוב וחלב שקדים
משקאות קפה כקינוחים, Thaibaancafe. צילום: דיקלה דנינו
משקאות קפה כקינוחים, Thaibaan Cafe. צילום: דיקלה דנינו

האי Don Det:

  • ג'יי קפה (Jay's Coffee Shop): הקפה הכי טוב באי (יש חלב סויה, אם תבקשו)
  • מאמא טאנון (Mama Tanon): האהוב ביותר על ישראלים, תפריט מערבי ומקומי, האוכל מושלם ויש חלב סויה – ביקור חובה!
  • טורצ'ר סנדוויץ בר (Torture Sandwich Bar): סנדוויצ'ים מלאים בכל טוב של מעשנת בשר, אבל גם יש גם מנות טבעוניות. יש חלב סויה וקפה לאוסי
  • גרדן ריבר סייד (Garden River Side): מכונת האספרסו הכי מקצועית על האי (יש רק חלב קוקוס)
כריכים מעולים ב-Torture Sandwitch Bar. צילום: דיקלה דנינו
כריכים מעולים ב-Torture Sandwitch Bar. צילום: דיקלה דנינו
האספרסו הכי מקצועי על האי, Riverside Garden. צילום: דיקלה דנינו
האספרסו הכי מקצועי על האי, Garden River Side. צילום: דיקלה דנינו

ג׳ומה בייקרי (Joma Bakery Cafe): רשת מוצלחת ביותר שמצויה בערים הגדולות, עם אוכל וקינוחים מעולים, לחם בננה אוורירי. וטעים. יש חלב סויה.

אחלה קינוחים, Joma Bakery. צילום: דיקלה דנינו
אחלה קינוחים, Joma Bakery. צילום: דיקלה דנינו
אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
בתי קפה טורים אישיים שותים בעולם

דיקלה דנינו

הכותבת היא בלוגרית קפה, יוצרת תוכן ואמנית סושיאל. בדרך כלל מנהלת קהילה, ומטיילת בארץ ובעולם עם מזרן יוגה ותרמיל ואוספת חוויות וסיפורי קפה.
לכל הכתבות והטורים של דיקלה דנינו

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
תחרות "הקפה הטוב" 2025 יוצאת לדרך: מי קולה קפה לתפארת מדינת ישראל?

תחרות "הקפה הטוב" 2025 יוצאת לדרך: מי קולה קפה לתפארת מדינת ישראל?

הכי ישראלי: 6 תערובות זוכות פרסים להכנת קפה שחור כחול-לבן כהלכתו

הכי ישראלי: 6 תערובות זוכות פרסים להכנת קפה שחור כחול-לבן כהלכתו

קפה לזכרם: 15 עגלות קפה שהוקמו להנצחת החללים והנופלים

קפה לזכרם: 15 עגלות קפה שהוקמו להנצחת החללים והנופלים

כנגד ארבעה אחים דיברה הקלייה: מותג קפה ישראלי חדש מביא 4 תערובות קלאסיות

כנגד ארבעה אחים דיברה הקלייה: מותג קפה ישראלי חדש מביא 4 תערובות קלאסיות

יום עצמאות עכור במיוחד: "ועדיין יש צחוק, עדיין יש חיים, יש יותר אחדות"

יום עצמאות עכור במיוחד: "ועדיין יש צחוק, עדיין יש חיים, יש יותר אחדות"

הכי ישראלית: מבשלות הבירה שהשיקו מארזים חגיגיים ליום העצמאות ה-77

הכי ישראלית: מבשלות הבירה שהשיקו מארזים חגיגיים ליום העצמאות ה-77

מה קורה כשאין קפה: הבוקר השחור של מירב מימון

מה קורה כשאין קפה: הבוקר השחור של מירב מימון

קפה על חשבון העירייה? העיר שמציעה מימון של מעל 2 מיליון ש"ח להקמת בית קפה

קפה על חשבון העירייה? העיר שמציעה מימון של מעל 2 מיליון ש"ח להקמת בית קפה

לא ספיישלטי, לא בנאלי: בית הקפה NORISH החדש פותח את החלל

לא ספיישלטי, לא בנאלי: בית הקפה NORISH החדש פותח את החלל

בעקבות הקפה הכי טוב בדרום אמריקה – חלק ב': המסע הביתה

בעקבות הקפה הכי טוב בדרום אמריקה – חלק ב': המסע הביתה

סטודיו קפה חדש מבטיח להיות "חלל שבו הקפה מתעורר לחיים"

סטודיו קפה חדש מבטיח להיות "חלל שבו הקפה מתעורר לחיים"

במרצדס עם עוזי: בעקבות הקפה הטוב ביותר בדרום אמריקה

במרצדס עם עוזי: בעקבות הקפה הטוב ביותר בדרום אמריקה

מודל נשי ייחודי של חקלאות קפה ישראלית: "הפרי הזה הוא פלא הבריאה"

מודל נשי ייחודי של חקלאות קפה ישראלית: "הפרי הזה הוא פלא הבריאה"

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים