בעיצומו של טיול במזרח, הבלוגרית דיקלה דנינו יצאה לגלות את תרבות הקפה בצפון תאילנד: השבטים המקומיים שמגדלים קפה איכותי במקום אופיום, המשקאות הזרחניים המתוקים, וגם המלצות לבתי קפה שווים בצ'אנג מאי, פאי, וצ'אנג ראי • טור ראשון בסדרה
לכל מדינה, חבל ארץ ועיר יש התרבות שלה, במיוחד כשזה קשור באוכל. אוכל, אלכוהול, תה, קפה ומשקאות אחרים – לכל אלה יש משמעות תרבותית שמאגדת בתוכה הרבה ניואנסים חברתיים, וניתן ללמוד דרכה הרבה על המנטליות המקומית ועל תהליכים חברתיים שקורים בה.
אצלנו בישראל, בתי קפה כבר מזמן הפכו למשרד שאליו מגיעים במהלך השבוע עם הלפטופ או לארוחת הבוקר של יום שישי – הרגל מקודש שישראלים מכירים. אני כעת בעיצומו של טיול במזרח, אליו יצאתי בין היתר כדי לגלות ולטעום את הקפה המקומי, לראות מה יש לבתי הקפה המקומיים להציע ולהבין מה זה בשבילם קפה. המדינה הראשונה היא תאילנד, או יותר נכון צפון תאילנד.
אני אתחיל בתחושות פליאה – וואו, הופתעתי. בתאילנד יש קפה מצוין ומובחר. התאילנדים יודעים איך להכין קפה (במקומות מסוימים), ויש להם בתי קפה שלא נופלים מהסצנה התל אביבית או מהערים הגדולות אצלנו בישראל. קודם כל, כדי לקבל מושג, חשוב להבין שבתאילנד הרבה מסעדות וברים נקראים 'בית קפה', או Café באנגלית. זו הדרך שלהם להזמין את התייר ולתת לו תחושה שבמסעדה הזו הוא ימצא תפריט באנגלית. זה נכון שלפעמים גם תמצאו שם ספל קפוצ'ינו, אבל לרוב המקום יהיה בעיקר מסעדה שמגישה אוכל מקומי, ולא בהכרח את תפריט בתי הקפה שאנחנו רגילים אליו. ועוד משהו שכדאי לדעת: לתאילנדים אין ארוחות בוקר, הם פשוט אוכלים מה שבא להם, מתי שהם רוצים – אין חוקים.
וכדי שלא תתאכזבו, גם בבתי הקפה המערביים ביותר תמצאו קפה טוב, אבל מאפים וסנדוויצ'ים או סלטים הם כבר ממש לא חלק מהתרבות כאן. את אלו תמצאו בבתי הקפה שהם בעיקר מסעדות. ומה בעניין חלב שקדים או סויה, שכל כך נפוצים בעולם המערבי? פה אם לבית קפה יש חלב צמחי, תצטרכו להוסיף הרבה מאוד כסף ביחס לעלות כוס קפה רגילה – לפעמים עד 50% יותר מהעלות של קפה עם חלב רגיל. עוד משהו שחשוב לדעת הוא שהקפה מגיע מתוק מראש, כי הם מוסיפים לו סוכר או חלב מרוכז, ובדרך כלל גם חלב הסויה ממותק, אז כדאי לשים לב ולזכור לבקש את הקפה בלי תוספת סוכר.
- חוויית הקפה של השנה: בלוגריות ובלוגרי קפה מסכמים את 2022
- בתי קפה תל-אביביים חדשים לפתוח איתם את 2023
יזמות חברתית, או: למה הקפה בצפון תאילנד כל כך מיוחד
צפון תאילנד נושק למשולש הגבולות עם לאוס ומיאנמר. עד לפני כ-30 שנה, האזור הזה היה אזור לגידול אופיום וסיפק לפחות כמחצית מסחר ההרואין בעולם. מאז הדברים השתנו וממשלת תאילנד עודדה את השבטים המקומיים שחיים באזורים האלה לעבור לגידולים אחרים – אחד מהמוצלחים שבהם הוא קפה. וכך יצא שהיום כששותים כוס קפה בצפון תאילנד, שרשרת האספקה של הפולים היא הכי קרובה שאפשר לפארם טו טייבל: התערובת מבוססת על גידול מקומי טרי, ולכן הקפה פה כל כך טעים ומובחר.
אחד השבטים הגדולים בצפון תאילנד הוא שבט האקה (Akha), שמגדלים פולי קפה. יש אפילו רשת בתי קפה שקרויה על שמם, Akha Ama, ואת כוסות הקפה שלה מעטרת דמות של בני השבט. הקפה שלהם הוא הכי טוב שטעמתי בתאילנד, יש לו טעמים שוקולדיים עמוקים. כשנכנסים לאתר של אקה אמה מיד ניתן לראות שהאתר כולו ממש לא מוקדש לחיפוש בריסטות או לשעות הפתיחה של המקום, אלא שם בפרונט מידע על חוות הגידול ועל המשפחות החקלאיות שמתחזקות את תהליכי הגידול. עיקר המסר הוא תמיכה בקהילות המקומיות שמגדלות את הפולים. ישנם בתי קפה נוספים שההצלחה שלהם משמעותה תמיכה במשפחות וקהילות מקומיות שמגדלות את הקפה.
מה התאילנדים אוהבים לשתות?
נראה שקפוצ'ינו הוא עדיין משקה ששמור לתייר המערבי. התאילנדים חובבים משקאות קרים וצבעוניים כמו תה ירוק עם חלב, והאהוב ביותר הוא תה תאילנדי אדמדם בתוספת חלב, וכמובן סוכר. בכל פינת רחוב, מלבד שייקים, תמצאו דוכן קטן עם מיכלים צבעוניים ובכל אחד מהם יש משקה קר ומרענן בצבעים זרחניים – אני מאוד אהבתי את תה הוורדים בחלב קוקוס (ביקשתי גרסה צמחית). כמובן שגם בדוכן תמצאו קפה קר, אבל מדובר בקפה נמס אינסטנט ולא במנת אספרסו.
בין פאי לצ'אנג מאי: איפה כדאי לשתות קפה?
בעיר צ'אנג מאי: בטופ הרשימה נמצא הקפה של Akha Ama יש להם שני סניפים בצ'אנג מאי, אחד מהם במרכז העיר העתיקה; אם תרצו ארוחת בוקר ברמה הכי גבוהה לצד הקפה, אז Fern Forest Cafe; ואם עוגה טובה אז carrot – יש להם עוגת גזר מדהימה.
בעיירה פאי: קפה בהכנה ידנית וביתית (מומלץ על בסיס חלב קוקוס) – Art in Chai; קפה מעולה ומשובח ב-Queue Espresso Bar; בית הקפה Lemon Thyme Café יזכיר לכם את דיזנגוף עם ארוחות בוקר מעולות; קפה שתגיע לידו עוגת גבינה, קרמל ואגוזי מקדמיה שווה – Keys Cafe; לשתות קפה בנוף הירוק – Baandoi cafe and eatery; ואם אתם בעניין של טבעוני – Café De Pai.
בעיר צ'אנג ראי: בית הקפה הכי מטורף שביקרתי בו בכל שנותיי הוא Chivit Thamma Da Coffee House, מדובר באחוזה יפהפייה שיושבת על הנהר בסגנון שנות ה-30 עם אוכל מעולה – חוויה מסוג אחר; אם אינסטגרם זה מה שעושה לכם את זה, אז Kyoto Shi Cafe הוא לגמרי המקום בשבילם – בית קפה בסגנון יפני עם קפה טעים, אוכל, דונאטים טעימים וכ-30 פינות צילום מדליקות; One To Two – אם יש חנות מפעל, אז וואן טו טו הוא בית קפה עם חלון ענק שדרכו אפשר לראות את כל תהליך הכנת הקפה, עם מכונות ה-Spirit המטורפות שלהם מהולנד.