מותג מכונות הקפה המוסדיות Dr. Coffee נכנס לראשונה לשוק הביתי עם דגם H1 – מכונה אוטומטית מלאה שמבטיחה שקט, נוחות ואספרסו טעים והקצפה משובחת • אנירן ארליך בדק האם גם בריסטה אנלוגי כמוהו יכול ליהנות ממנה

מי שמכיר אותי יודע שאני בן אדם אנלוגי, ומתוך כיף גדול אני משקיע כל יום זמן רב מאחרים בהכנת הקפה שלי, אם זה במכונת האספרסו שלי או בפילטר. הפילוסופיה שלי ידועה – איכות, התמדה והשקעה משתלמים בסוף במוצר הסופי – כוס הקפה. אז למה אני מסקר מכונה אוטומטית מלאה?
בשבילי זה תחום שונה בתוך עולם שאני כל כך אוהב, ואני גם יודע שבסופו של דבר רוב הצרכנים הם לא אני, הרבה מהם מעדיפים מהירות ויעילות על-פני התעסקות ואיטיות למען תוצאה טהורה ומדויקת יותר. רוב האנשים רוצים פשוט קפה טעים. אז הנה הסקירה שלי למכונה החדשה מבית Dr. Coffee לצרכנים הביתיים.
דגם H1 של Dr. Coffee הוא שער הכניסה של המותג לשוק הביתי. עד כה החברה יצרה מכונות קפה אוטומטיות לשוק המוסדי – משרדים, בתי מלון וכדומה. זאת הזדמנות לראות אם הם הצליחו להקטין וליעל את המכונה כך שתתאים למטבח הביתי:

עיצוב ואיכות בנייה:
המכונה בעיצוב מינימליסטי בלי יותר מדי "רעש", וזה טוב, כשהוצאתי אותה מהאריזה הרושם הראשוני היה נעים וכיפי בעין. המכונה לא גדולה מדי אבל גם לא פצפונת (24 רוחב, 40 ס"מ גובה ו-46 ס"מ עומק), אבל היא בנויה בצורה חכמה, לדוגמה מיכל המים משתלב מצוין בחלק הימני ונשלף מלמטה. הוא מכיל כמות מכובדת של 1.5 ליטר מים, שלא מצריכה כל פעם מילוי מחדש.
גם מיכל הפולים לא גדול – מכיל עד 200 גרם, שזה מספיק ומונע בזבוז – ועשוי פלסטיק מושחר, שמצמצם חשיפה לאור ועוזר לשמור על טריות הפולים. למכונה יש שני כפתורים אנלוגיים בלבד – הראשון מאחור להפעלת זרימת החשמל, והשני כפתור הדלקה וכיבוי. שני הכפתורים מרגישים איכותיים ונוחים לשימוש.

עכשיו למסך, שאיתו מפעילים את כל הפונקציות של המכונה: הוא גדול וברור ואפשר להפעיל אותו בנגיעה או באמצעות גלגלת. הגלגלת נוחה לדפדוף וכיפית לשימוש, אם כי היא מרגישה מעט זולה. עוד יתרון משמעותי – ה-H1 שקטה מאוד, גם בטחינה וגם בחליטה, ואפשר להשתמש בה בשעות המוקדמות של הבוקר בלי להעיר את כל הבית. ודבר אחרון בעניין הבנייה – כל המכונה בנויה מפלסטיק, שמצד אחד הופך אותה לקלה יותר, אך ממכונה שמשדרת פרימיום הייתי מצפה לקצת יותר חלקים ממתכת.
אופן שימוש והכנת הקפה:
המכונה "מדברת" אליכם דרך המסך, כמעט כל פעולה מלווה בהוראות ברורות. בפעם הראשונה שהדלקתי אותה היא הדריכה אותי במילוי המים והפולים, ובכל פעולה מוצג עיגול טעינה מתמלא, פשוט ואינטואיטיבי להפליא. המסך מציג כמה אופציות להכנת סוגי קפה שמוגדרים מראש: אספרסו, ריסטרטו, אמריקנו, מים חמים, הקצפה, הגדרות ופרופילים. לדעתי אין צורך באמריקנו ו"קפה קרמה", בשביל לשדר אופי מקצועי יותר אפשר היה להסתפק באספרסו, כי את המים והחלב גם ככה מוציאים בנפרד. יש גם אפשרות להגדיר עד שישה פרופילים שונים, כשלכל אחד עד שישה משקאות מותאמים אישית.
להכין בה אספרסו היה פשוט קל – לוחצים על אספרסו ואז בוחרים בין כמה אופציות להתאמת המשקה. אפשרויות ההתאמה מעטות ולא משאירות הרבה מקום לניואנסים, שזה גם היתרון של ה-H1 וגם החיסרון שלה.
האספרסו:
לצורך הבדיקה השתמשתי בתערובת הבית הנהדרת מבית הקלייה שאני עובד בו. זאת תערובת איטלקית קלאסית של 80% ערביקה ו-20% רובוסטה, יש בה הרבה גוף עם מרירות ומתיקות נחמדה. היא גם סלחנית, טעימה בלי הרבה מאמץ, מה שמתאים למכונות אוטומטיות כאלה.
למטחנה סכינים קרמיות שטוחות, הן קטנות ואין הרבה מקום לשחק איתן. מראש הגדרתי את רמת הטחינה הנמוכה ביותר, והייתי שמח אם היה אפשר לטחון דק אפילו יותר. אחרי כמה ניסיונות בהכנת האספרסו, יצא לי שוט טעים ונחמד מאוד. החוסר בגוף היה מורגש יחסית לאספרסו מאותה תערובת במכונה ידנית מקצועית, וכך גם עומק הטעמים, אבל לרוב האנשים זה יכול להיות אחלה של קפה יומיומי.

במכונות אוטומטיות כאלה אין הרבה מקום לשינויים ומשחקים – זה ידוע ומובן, וזה גם חלק מהיתרון עבור קהל היעד – לכן יש חשיבות מרכזית לחומר הגלם והמים. אז קפה אני ממליץ על תערובת בקלייה יחסית כהה, ובנוגע למים המינימום הוא סינון בבריטה.
הקצפת חלב:
ה-H1 מצוידת במקציף, ומה שכיף בו זה שאפשר להקציף בנפרד – יתרון בולט לעומת מכונות אוטומטיות אחרות. יש אפשרות לשליטה כמעט מלאה בטמפרטורה ובמרקם של החלב המוקצף. בשביל להקציף צריך ללחוץ על כפתור ההקצפה, המכונה מתחממת בכמה שניות ואז מבקשת להכניס את הכד עם החלב, לחיצה נוספת וההקצפה מתחילה. בסטימר יש רק חור אחד ליציאת הקיטור, לכן החלב מתחמם לאט מאוד. עם זאת, המקציף די חזק ועם מעט סבלנות אפשר להגיע לתוצאות לא רעות בכלל. לא מדובר בסתם גימיק.

ניקיון ותחזוקה:
יתרון גדול נוסף של H1: מערכת הניקיון שמלווה את המשתמש. יש אפשרות של ניקיון מהיר ואפשרות של תחזוקה מלאה. את התחזוקה המלאה לא בדקתי, כי אני לא מאמין בחומרים לניקוי, ולדעתי אין בהם צורך אם מנקים את המכונה בתדירות גבוהה ומשתמשים במים טובים.
מיכל האשפה של הקפה הטחון, שיכול להכיל כ-10 מנות אספרסו, מבודד ונוח לשליפה, ומיכל ניקוז המים מגיע בנפח יחסית גדול שמונע דליפות. באופן כללי קל ופשוט לשלוף את החלקים כדי לרוקן את הפסולת. למכונה כאמור תוכנית ניקוי אוטומטית – פשוט בוחרים את אפשרות הניקוי בהגדרות והמכונה מנקה את עצמה לבד. דבר חשוב נוסף שאהבתי – כשהוצאתי את המיכלים לריקון המכונה התריעה ולא נתנה לי להשתמש בה עד שהחזרתי את המיכלים למקום.

אז האם H1 שווה קנייה ולמי?
התשובה שלי לא תהיה חד משמעית, פשוט כי לכל אחד צרכים אחרים. את החוזקות והחולשות של ה-H1 הצגתי בסקירה הזו. המכונה עולה כיום כ-2,899 ש"ח, זה לא יקר בשביל חבילה כוללת – מכונת אספרסו עם מקציף ומטחנה. היא בהחלט שווה קנייה למי שרוצים קפה טעים, אבל יותר מזה קל ויעיל להכנה.
אחד היתרונות הגדולים שלה שהיא מאפשרת נוחות מקסימלית לצד האפשרות להשתמש בפולים שלמים או בקפה טחון. מקציף החלב הוא ידני, שזה כיף ונותן תחושה של שליטה ומשחק, והיא גם מאפשרת למשתמש לעבור דרך האפשריות מהר ובלי הרבה מחשבה, והבנייה שלה יפה, חכמה ונוחה לשימוש.

- CAFEC Deep 27 הוא הדריפר החדש לקפה פילטר שאתם צריכים: ביקורת ומתכונים
- אמריקנו או קפה פילטר? השוני הוא דווקא בדמיון ביניהם, וככה תתקדמו
הייתי רוצה ומצפה שבמכונה במחיר כזה יהיו פחות חלקים מפלסטיק. בנוסף, המטחנה, שהיא חלק חשוב מאוד, לא מספקת אותי ולא תתאים לקפה ספיישלטי חד-זני וקליות בהירות, אם כי לרוב סוגי הקפה היא תהיה בסדר גמור.
כמו שאמרתי בהתחלה, אני לא קהל היעד האמיתי של המכונה, וכאן היה האתגר שלי. אני נהניתי מהאתגר, ומהמכונה גם כן, ואני חושב שעבור מי שמחפש מכונה אוטומטית, Dr. Coffee H1 תהיה אופציה מודרנית מעולה.
ואם אתם רוצים לבדוק אותה ולהתנסות בה מקרוב – ובעוד מכונות של המותג – תוכלו לעשות זאת בדוכן של Dr. Coffee בפסטיבל "חגיגה של קפה בדיזנגוף סנטר" ב-17.7.25.