ה-Flower Dripper Deep 27 מבטיח חוויית חליטה שונה לקפה פילטר – זווית חדה, שימוש במעט קפה, אבל גם עקומת למידה תלולה. האם הוא שווה את ההייפ? • הבריסטה אנירן ארליך בדק, ומצרף גם מתכונים

לפני כמה שבועות רכשתי דרך קבוצת רכישה שארגנו בקבוצת פייסבוק דְרִיפֶּר חדש ומיוחד, כזה שמבטיח הרבה, ועל פניו, על-פי ביקורות באינטרנט, גם מקיים. הדריפר נקרא Flower Dripper Deep 27 של חברת CAFEC היפנית. החברה אולי לא נשמעת מוכר, אך מדובר בחברה גדולה מאוד שמייצרת כמה סוגי דריפרים וניירות פילטר מצוינים ברמות עיבוד שונות – בהיר, מדיום, כהה ועוד, ואף בעבר ייצרה ל-Hario את ניירות הפילטר שלה.
הדריפר החדש מגיע בזווית של 27 מעלות, לעומת 60 מעלות של ה-V60 הקלאסי של Hario. זאת אומרת שהוא צר מאוד, גבוה ובלי מקום להרבה קפה טחון.
הדריפר מיוצר מפלסטיק, איכותי ומרגיש טוב ביד, ונראה שהוא יישמר לאורך זמן. עם זאת, למי שמוטרד משימוש בפלסטיק בחום גבוה, המוצר כנראה לא בשבילו.
הדריפר הגיע אליי בדרך מוזרה ומיוחדת. לפני שאורגנה קבוצת הרכישה, ראיתי עליו כמה ביקורות אבל לא רציתי לקנות אותו מהסיבה הפשוטה שכבר שנים עבדתי רק עם ה-V60 ולא הרגשתי צורך בעוד דרכים לעשות פילטר, כי בסוף אין הרבה הבדלים משמעותיים בין השיטות השונות. עם זאת, לאחרונה יצא לי לקנות גם את ה-Kalita 155 ולהתחיל לעבוד עם דריפר בעל תחתית שטוחה, והסקרנות לגבי המגוון וההבדלים ניצחה. בכל זאת, כל הכיף בתחביב הזה זה הניסויים, לא?
ה-Deep27 מאפשר לנו להשתמש בכמות קפה קטנה מאוד, החל מ-6 גרם קפה, בשל הזווית הצרה כל כך. גם כמות כזו קטנה של קפה ממלאת את רוב הקונוס ויוצרת עומק, והמים יספיקו לעבור ולחלחל מספיק זמן בלי לברוח מהר מדי. בנוסף, כמות קטנה יותר של קפה שווה כמות קטנה יותר של קפאין, מה שמאפשר לשתות יותר כוסות קפה במהלך היום, או אפילו מאוחר אחר הצהריים. יתרון נוסף של ה-Deep 27 הוא האפשרות לחסוך בקפה נדיר ויקר – אם ב-V60 המינימום הוא 12 גרם קפה לכוס, ובדרך כלל אני הולך על 15 גרם, החיסכון הוא משמעותי.

איך מכינים קפה פילטר ב-Deep 27?
לפני שנגיע לשני המתכונים המומלצים, כמה דברים שחשוב להכיר: אחרי שמכניסים את נייר הפילטר הייחודי לתוך הדריפר, צריך למשוך אותו קצת מהזנב (חור היציאה), כדי שהוא יתמקם היטב בתוך הדריפר ויאפשר פחות בריחה של מים בעת החליטה. בנוסף, מי שרגיל לעבוד עם V60 או דריפרים אחרים שצריך להתרגל קצת לעבודה עם דריפר כזה צר, כי קל להוציא ממנו קפה דל וחסר טעם. לקחו לי כמה ניסיונות עד שהצלחתי להבין באמת איך הוא עובד.
מבחינת טחינה, אני ממליץ לטחון הרבה יותר דק מפילטר רגיל. בגלל העומק של מיטת הקפה והזווית הייחודית, הזרימה עלולה לצאת מהירה מאוד. במטחנת הקומנדנטה הידנית שלי אני טוחן על 18-19 קליקים, לעומת 25-23 לפילטר רגיל, ואפשר אפילו לטחון עוד יותר דק. קדימה למתכונים:

מתכון #1: מינימום קפה, מקסימום תוצאה
6 גרם של קפה על 100 מ"ל מים (יחס של 1:16.6); הקפה טחון דק מאוד; מים בטמפרטורה של 95-96 מעלות.
בשלב הראשון מוזגים 50 מ"ל, לוקחים כפית קטנה ומערבבים הלוך-חזור הרבה ובאגרסיביות. כשהמים סיימו לרדת נשלים ל-100 מ"ל ונערבב שוב חזק, עד שהמיים יסיימו לרדת. זמן חליטה רצוי: כ-2 דקות סה"כ. אם יוצא פחות משתי דקות, כדאי לטחון דק יותר.
אני אישית לא משתמש במתכון הזה. מבחינתי הוא קשה יותר להכנה באופן יומיומי וקבוע. הוא דורש טחינה יחסית דקה, ומכאן אפשר להסיק שהפולים שמתאימים לו יהיו בקלייה מאוד בהירה. אבל שווה לנסות.

מתכון #2: חליטה בפעימות, מעט יותר קפה
10 גרם של קפה על 170 מ"ל מים (יחס של 1:17), או 6 גרם על 113 מ"ל; מים בטמפרטורה של 95-94 מעלות.
בשלב הראשון נמזוג פי שלושה מכמות הקפה, כלומר 30 מ"ל מים על 10 גרם קפה, וניתן לקפה לשבת דקה בדיוק. לאחר מכן נתחיל את הפעימות – נמזוג עד שהמים יכסו את הקפה וניתן להם לרדת עד הסוף, וככה שוב ושוב עד שמגיעים ל-170 מ"ל סה"כ. מומלץ לשלב בין מזיגות מעגליות ומזיגות ישירות למרכז. זמן חליטה רצוי: בין 2:20 ל-2:30 דקות. שוב, אם לוקח יותר זמן כדאי לטחון עבה יותר, ואם פחות זמן לטחון דק יותר.
זה המתכון האהוב עליי. הוא כיפי ואפילו מרגיע, כי הוא דורש תשומת לב, ריכוז והתמקדות במזיגה. מבחינת הטעמים, החליטות יצאו עם דגש על מתיקות ועדינות, אך פחות בהירות אל מול ה-V60.

***
מבחינת המחיר, בארץ אפשר להשיג את ה-Deep 27 בכ-120 ש"ח לא כולל פילטרים (או 160 עם פילטרים), ובאמזון הוא עולה כ-150 ש"ח עם משלוח לארץ ללא פילטרים (או כ-200 עם פילטרים). להשוואה, דריפר V60 מפלסטיק לכוס אחת או שתיים אפשר לרכוש בכ-40 ש"ח.
לסיכום, אני מרוצה מהטעמים והתוצאות שיוצאות לי מה-Deep 27. הוא פחות מומלץ למי שחדש לחלוטין בעולם הפילטרים, כי הוא נועד להיות שחקן חיזוק, כזה שמאפשר עוד גיוון. אבל למי שכבר מנוסה עם דריפרים קלאסיים יותר, כמו V60 או Kalita, אני ממליץ מאוד לרכוש גם אותו. מדובר בדריפר כיפי, עם עומק והדגשת המתיקות בקפה. נהדר. מבחינתי, היתרון הגדול ביותר של Deep 27 הוא כמות הקפה הקטנה שאפשר להשתמש בו.
יתרונות: בנוי איכותי, חיסכון בפולים, כמות קפאין נמוך יותר בכל כוס, כיף לשימוש.
חסרונות: לא זול ביחס למתחרים, מורכב ופחות סלחני, פלסטיק בלבד, אפשר להכין רק כוס אחת בכל פעם.
- קסם הקפה היפני מגיע לישראל: "סגנון קפה ייחודי וקפדני במיוחד"
- אמריקנו או קפה פילטר? השוני הוא דווקא בדמיון ביניהם, וככה תתקדמו
