הקפה היפני, כמו כל הדברים היפניים בגדול, מאופיין בדייקנות וקפדנות. איזה כיף שפרויקט חדש מביא לארץ קפה ספיישלטי של בתי קלייה מיפן ועוד אביזרים שווים שיעזרו לכם לחוות את הקסם היפני בלי לטוס כל כך רחוק

כשחושבים על תרבות השתייה ביפן, קפה הוא לא המשקה הראשון שעולה לראש. כנראה תחשבו קודם על תה, חליטות שונות או אולי מאצ'ה. אבל תרבות הקפה היפנית היא עשירה יותר ממה שנהוג לחשוב, ויש לה השפעה לא קטנה על תרבות הקפה בעולם – כשהייצוא הבולט ביותר שלה הוא פילטר ה-V60 של חברת Hario, שנמצא היום בתפריט של כל בית קפה של הגל השלישי שמכבד את עצמו.
"קפה הגיע ליפן מוקדם ממה שנהוג לחשוב – כבר במאה ה-17, דרך סוחרים הולנדים ופורטוגזים שביקרו בדֶגִ'ימָה, האי המלאכותי שעליו נוהל הסחר והקשרים הדיפלומטיים עם יפן, שהייתה אז סגורה לעולם", מסבירה נועה ברגר, שעשתה תואר שני באנתרופולוגיה של יפן ועובדת על דוקטורט בסוציולוגיה של קפה. "לקח עוד מאתיים שנה לקפה להתפשט בשאר יפן ולהפוך לתרבות, ואז התפתח גם סגנון קפה ייחודי ליפן".


"בתי הקפה היפניים המסורתיים נקראים קִיסָה, קיצור של קִיסָטֶן. הם קצת מזכירים דיינר אמריקאי – פתוחים מהבוקר עד הערב ולצד הקפה מגישים אוכל מערבי, כמו טוסטים ופיצה. בזמנו הקיסה נחשבה למקום מודרני, עם מנות מערביות כאמור ועיצוב בהשראת הבאוהאוס. היום הקיסות הם בתי הקפה המסורתיים של יפן, ולמרות שהקפה שמוגש בהן הוא בקלייה כהה יחסית, האוצרוּת שלו קפדנית ויש לעתים קרובות מגוון של פולים לבחירה. הקפה שמוגש בקיסה בדרך כלל, וגם באופן כללי אהוב מאוד ביפן, הוא הפילטר".
"כמו בהרבה דברים שקשורים לתרבות היפנית, אני חושבת שמה שמאפיין את תרבות קפה הספיישלטי המודרנית הוא בעיקר הקפדנות – בהכנה ובהגשה. יש מקורות כמו בלו מאונטיין מג'מייקה שאהובים מאוד ביפן באופן מסורתי, אבל בבתי הקלייה ספיישלטי יש היום מגוון דומה למה שנמצא בבתי הקלייה באירופה וצפון אמריקה".

בחודשים האחרונים חברה ברגר לדן פרץ ודניאל שיין מ-Kaiten – פלטפורמה שמחברת בין יצרנים ויצרניות לצרכנים שמחפשים מוצרי קולינריה מיוחדים וארטיזנליים – ובקרוב ישיקו פרויקט שיביא את תרבות הספיישלטי היפנית לישראל. "שמחתי על ההזדמנות לחבר בין שתי האהבות הגדולות שלי, קפה ויפן, ולחלוק את הסיפור המדהים של הקפה ביפן, אז והיום", היא מספרת. "צירפנו לפרויקט את טושיקזו מורומוטו, העורך לשעבר של מגזין הקפה Standart יפן והיום מנכ"ל סטנדרט העולמי, ויחד איתו איתרנו את מיטב היצרנים ביפן".

"דן פרץ – המנהל האומנותי של קייטן ואחד מצלמי האוכל המוכשרים והמוערכים בארץ ומחוצה לה – נסע למסע ארוך ביפן, שם הוא ביקר במפעלים, בבתי קלייה, בבתי קפה ובבתי המלאכה, ותיעד אותם עבור הפרויקט. המטרה היא להנגיש את תרבות הקפה היפנית דרך יצרנים שונים, ובליווי תוכן כתוב ומצולם".
בשבועות הקרובים הם ישיקו מארז ייחודי ל-Kaiten, שיכיל פולים מבתי קלייה יפניים לצד פריטים נוספים כמו כוסות ודריפרים לקפה פילטר, כדי שתוכלו לחוות את הקסם של תרבות הספיישלטי היפנית בלי לטוס כל כך רחוק.
