אמריקנו ומשקאות פילטר אולי נראים דומים, אבל לא יכולים להיות יותר שונים אחד מהשני • מה בדיוק ההבדלים, ואיך תתקדמו לקפה מעודן יותר שעושה כבוד לחומר הגלם?

אני אתחיל מהשורה התחתונה של המאמר הקטן הזה: אמריקנו וקפה פילטר אינם זהים. אז למה בכל זאת אני מקדיש מאמר לדמיון בין שני סוגי המשקאות? מהסיבה הפשוטה שאמריקנו יכול להיות נקודת כניסה מצוינת לעולם הקפה, בין אם תמשיכו ממנו לעולם האספרסו או לעולם משקאות הפילטר.
האגדה מספרת שהאמריקנו הומצא בזמן מלחמת העולם השנייה, כשחיילים אמריקאים הגיעו לאיטליה והתקשו עם שתיית האספרסו הקצר והחזק, אז הם נאלצו לדלל אותו במים. התוצאה הייתה משקה ארוך מדולל, שמזכיר את הקפה שהאמריקאים שותים ממכונות הפילטר בארה"ב.
כבר מהסיפור הזה יש לנו נקודת דמיון ראשונה. בנוסף, ולא פחות חשוב, הוא הדמיון במראה של שני סוגי המשקאות, במיוחד אחרי שהקרמה של האספרסו מתפוגגת לתוך האמריקנו – שני המשקאות נעים בין 200-300 מ"ל נוזל ולרוב יוצאים ללא חלב. יש אמירה מפורסמת שאני אוהב, שאנשים קודם כל אוכלים עם העיניים, והיא נכונה בעיקר היום, מאז עליית הרשתות החברתיות, שלאנשים קל יותר להתחבר לאוכל שנראה טוב.

אז דמיון במראה יש לנו, ומה בנוגע לטעם? ההבדל בטעם הוא משמעותי, אך חוויית השתייה הדומה יכולה להוות גשר בין שני העולמות. אמריקנו, כאמור, הוא פשוט אספרסו מדולל בהרבה מים, מה שהופך את האספרסו המצומצם והחזק למשקה יותר שתי, קל, ובמידה מסוימת אפילו מימי. משקאות הפילטר השונים, לעומת זאת – בין אם זה V60, Kalita או Aeropress – הם לא מימיים כי כל המים משתתפים בתהליך החליטה מלכתחילה, והחליטה הסופית לא מדוללת במים נקיים. קפה פילטר יכול להרגיש הרבה יותר כמו תה טוב – צלול, עמוק, מדויק, עדין – ובזה הוא שונה בתכלית מקפה אמריקנו.
היתרון הגדול במעבר מאמריקנו לפילטר הוא העומק שמקבלים והיכולת להבין את הפולים הרבה יותר טוב. כמו שציינתי גם בטורים קודמים שלי, אספרסו הוא משקה נפלא שיכול להיות כל כך ישיר ומיוחד, אבל ממש קשה להוציא את השוט המדויק הזה, אז למה לדלל אותו במים?

אז איך אני ממליץ למי שאוהבים אמריקנו לנסות, ואולי אפילו לעבור לקפה פילטר? זה די פשוט – תנסו. בפעם הבאה שאתם מגיעים לבית קפה, תבקשו לשתות קפה פילטר, אם יש להם, במקום האמריקנו הרגיל. ואם אתם רוצים לנסות להכין את הפילטר בעצמכם בבית, הייתי ממליץ להתחיל ביחסים צפופים יותר, כלומר פחות מים ביחס לקפה – למשל 10 או 12 גרם מים על כל גרם קפה. ככה תקבלו משקה חזק יותר, פחות עדין ורגיש, שיכול להיות מעבר קל יותר מהטעם האינטנסיבי של האמריקנו.
עוד דרך טובה היא לנסות קפה פילטר בשיטה יותר "מלוכלכת", כלומר עם סינון גס יותר שמעביר יותר חלקיקי קפה קטנטנים דרך הפילטר. למשל Aeropress – שהסינון שלו תלוי בעוצמה ובמהירות הלחיצה – או French Press – שהפילטר שלו מראש גס יותר ומעביר יותר חלקיקים למשקה – וכך לקבל פחות חדות בטעמים והרגשה של תה, אלא משקה יותר "מבולגן וקשוח" בהרגשה בפה.

לסיכום, אין באמת דמיון בין אמריקנו למשקאות הפילטר השונים, ובסופו של דבר הכי חשוב לשתות מה שאוהבים. אך בשביל מי שרוצה לעשות את הצעד הבא בעולם הקפה ולהתעמק יותר בחומר הגלם, בשיטות חליטה ובניואנסים שרק עולמות הפילטר יכולים לפתוח בפנינו, אז המעבר מאמריקנו לפילטר יכול להיות אחלה קפיצת מדרגה.
נ.ב: מאמריקנו תמיד אפשר לעבור גם לאספרסו, הדרך הנכונה והטובה ביותר לדעתי לשתות את שיטת החליטה המדהימה הזאת.