מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

על קפה "אל קאריביה" ומקדשים אבודים ביערות הגשם של אינדונזיה | סיפורי קפה

איתי שקד | 12 בפברואר 2023, 17:23
חוואית קוטפת קפה במטע באי ג'אווה באינדונזיה. צילום: Fauzan My

למרות שיש יותר ממאה זנים של צמח הקפה שגדלים בעולם, שני זנים עיקריים, הערביקה והרובוסטה, שולטים בצורה כמעט מוחלטת בשוק הקפה הבינלאומי. זנים אלה, שגדלים ברצועה הסב-טרופית של אזור קו המשווה, נקטפים, נרחצים, נשטפים ומיובשים, ומשווקים בעולם כקפה ירוק. מוצר זה מגיע למפעלים ולחנויות וניתן למכור אותו במשקל, לקלות בדרכים שונות, לטחון ולשתות בכיף.

ניתן לומר שבמאקרו, בכל אזור בעולם שבו גדלים הפולים, לקפה יש סגנון אחר. כלומר, הערביקה מדרום אמריקה תהיה שונה בטעמה מהערביקה של מזרח אפריקה או מהזנים שגדלים בוויאטנם. במיקרו, בתוך כל ארץ ב"רצועת הקפה", ובתוך כל מתחם גיאוגרפי שבתוך הארץ, לקפה יהיה טעם ייחודי ומופרד משלו. למשל, במרכז אמריקה, למרות שסגנון הטעם באזור הקאריבי חזק ומתקתק, הערביקה מהרפובליקה הדומיניקנית תהיה שונה בטעמה מזו שצומחת ברכסי הבלו-מאונטיין של ג'מייקה.

דובדבני קפה בשלים על העץ. צילום: Michael Burrows
בכל אזור טעם אחר – דובדבני קפה על העץ. צילום: Michael Burrows

אולם, כמו בכל דבר מתחת לשמש הגדולה ועל פני כדור הארץ, על טעם ועל ריח אין להתווכח. אני רוצה לדבר על ערביקה שאני אוהב במיוחד:

מאקרו: דרום-מזרח אסיה, מיקרו: אינדונזיה, מיקרו-מיקרו: האי יאווה

הערביקה מהאי יאווה (או ג'אווה), כמו רוב הערביקות מאזור זה בעולם, גדלה ביערות גשם סבוכים, ומאופיינת בפירותיות עשירה. בניגוד לערביקות מיבשות אחרות, שגדלות בג'ונגלים, כמות המשקעים ביערות הגשם מורידה בצורה משמעותית את החמיצות בטעם של הזן. בקלייה בהירה היאווה נותנת טעם עשיר ומלא כמו סירופ קפה איכותי, ובקלייה כהה הטעם חזק יותר אך מעודן, והגוון הקלוי עמוק, אך אינו מריר. למעשה, ניתן לזהות בחוזק הקלוי של היאווה השזוף סימנים של מתיקות, וזה נפלא. בחנות אנחנו קוראים ליאווה השזופה "אל קאריביה", מכיוון שטעמה אקזוטי ומתוק כמו שבוע של חגיגות בחוף נידח בקצה העולם.

  • הטריקים של איינשטיין: התערובת שהולכת עד ברלין של המאה ה-19
  • קפה יירגשף גרייד 1: היהלום שבכתר האתיופי
מפל ביערות הגשם באי יאווה באינדונזיה. צילום: Timur Kozmenko
יערות הגשם באי יאווה באינדונזיה. צילום: Timur Kozmenko

כשלקוחות שואלים על התערובת הזו, או כשאני רוצה להמליץ על קפה ייחודי ומהנה במיוחד, אני תמיד מספר על יערות הגשם האבודים של אינדונזיה, במעמקי האי יאווה, היכן שהמקדשים נטושים, צמחיית הגשם מטפסת פרא והקופים מתרוצצים חופשי בין ההריסות. החוויה של המקומיים לבטח צבעונית ומרגשת, בקוטפם את הקפה מהעצים בשמש, ואפשר לשחזר את החוויה הטובה הזו בהכנה ביתית של היאווה.

מקדש אבוד ביערות הגשם באי ג'אווה, אינדונזיה. צילום: Windo Nugroho
מקדשים אבודים ביערות הגשם ביאווה. צילום: Windo Nugroho

היאווה השזוף – בקלייה כהה, שאנחנו קוראים לו "אל קאריביה" – מביא בטעמו המחוזק את האקזוטיקה האינדונזית לשיא מרגש אף יותר. תערובת זו מתאימה לכל סגנון של הכנת קפה, ומומלצת במיוחד באספרסו או מקינטה, שסוחטים את התמצית לכדי תענוג צרוף של קפה טרופי משובח. לבריאות!

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
טורים אישיים סיפורי קפה פולי קפה

איתי שקד

הכותב הוא אמן תל אביבי - צייר, סופר ("סרטים ביתיים", "סקס בינלאומי וסיפורים אחרים", "סיפורי העיר", והספר הרביעי החדש "טאבו ויצרים"), קולה קפה ומנהל את חנות "קפה בשוק" בשוק הכרמל.
לכל הכתבות והטורים של איתי שקד

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
הודו בדרום תל אביב (בקטע טוב): 4t Cafe מביא קפה ספיישלטי למבצר

הודו בדרום תל אביב (בקטע טוב): 4t Cafe מביא קפה ספיישלטי למבצר

"העתקנו את המתכון מהפרה": האם 'החלב החדש' של מחלבות גד ו-Remilk עובר את מבחן הטעם?

"העתקנו את המתכון מהפרה": האם 'החלב החדש' של מחלבות גד ו-Remilk עובר את מבחן הטעם?

Roasters Summit 2025: קהילת קולי הקפה הישראלית התכנסה לערב של חדשנות, השראה וקסקרה

Roasters Summit 2025: קהילת קולי הקפה הישראלית התכנסה לערב של חדשנות, השראה וקסקרה

קפה בעיבוד טבעי, שטוף, דבש או אנאירובי? כך תחלטו אותם נכון

קפה בעיבוד טבעי, שטוף, דבש או אנאירובי? כך תחלטו אותם נכון

Aeropress משיקים מטחנת קפה ידנית חדשה, שמתאימה כמו כפפה ליד

Aeropress משיקים מטחנת קפה ידנית חדשה, שמתאימה כמו כפפה ליד

קראנצ'י ומוגזם: ככה הדור הצעיר אוהב את השוקולד שלו

קראנצ'י ומוגזם: ככה הדור הצעיר אוהב את השוקולד שלו

בתי קפה שנסגרו, אירוע הקולים הגדול והקפה הקר הבא: חדשות הקפה

בתי קפה שנסגרו, אירוע הקולים הגדול והקפה הקר הבא: חדשות הקפה

חדש לחורף: קפסולות קפה בטעם צ'אי מסאלה ובטעם פקאן מקורמל

חדש לחורף: קפסולות קפה בטעם צ'אי מסאלה ובטעם פקאן מקורמל

שאולה: בית קפה ספיישלטי חדש, הראשון ממזרח לאבן גבירול

שאולה: בית קפה ספיישלטי חדש, הראשון ממזרח לאבן גבירול

השילוב המפתיע: איזה משקה מתאים לצד סלט טונה?

השילוב המפתיע: איזה משקה מתאים לצד סלט טונה?

יום של קפה ספיישלטי באמסטרדם: "הבשורה החברתית היא ממש מהפכה"

יום של קפה ספיישלטי באמסטרדם: "הבשורה החברתית היא ממש מהפכה"

קולים זעירים ופופ-אפים של קפה: זה מה שקורה בסצנת הספיישלטי של תל אביב

קולים זעירים ופופ-אפים של קפה: זה מה שקורה בסצנת הספיישלטי של תל אביב

מה זה קפה ספיישלטי? איכות מהשקיעה בשדה עד לאספרסו על הבר

מה זה קפה ספיישלטי? איכות מהשקיעה בשדה עד לאספרסו על הבר

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים