מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

קפה למרחקים ארוכים: איך ההתעסקות בקפה עוזרת לי להשתפר גם בריצה

אנירן ארליך | 8 באפריל 2024, 15:30

קפה הוא כמו ריצת מרתון, "דברים לוקחים זמן אז סבלנות היא הכרחית, הדיוק והעקביות מגיעות אחרי הרבה אימונים" • הבריסטה אנירן ארליך מסביר איך קפה עוזר לו להשתפר גם בריצה, וזה לא איך שאתם חושבים

כוס קפוצ'ינו עם לאטה ארט רוזטה. צילום: אנירן ארליך

בשבתות יש לי מנהג עם בת הזוג שלי – אנחנו נוסעים לטיילת בתל אביב מוקדם בבוקר, אני כדי לרוץ והיא כדי ללכת, ולאחר מכן אנחנו נוסעים לשתות קפה. במהלך הריצה חשבתי על איך שקפה מתחבר לרצון שלי להשתפר בפן הפיזי והמנטלי בריצה. איך הקפה גורם לי להשתפר? לא בגלל הקפאין שבו, להפך, אני הרבה פעמים עושה את הריצה בלי קפה בכלל, ורק לאחר מכן אני שותה את הקפה הראשון שלי.

השיפור מגיע ממקום אחר, של ללמוד ולגדול בצעדים קטנים אך בטוחים. הרצון החזק שלי להשקיע בכושר הגופני ולהשתפר בכל אימון ובכל תחרות קשור גם לרצון שלי להתמקצע בתחום הקפה, ובכל הזדמנות ללמוד משהו חדש – בין אם זה בטעמים ואיך אני מרגיש אותם, איך אני מלמד ומדריך בריסטות אחרים, ועד עבודה שלי אישית על מכונת האספרסו בזמן סרוויס. יש בריצה ובקפה משהו מאוד דומה, בעיקר בפן הפילוסופי-רעיוני. השאלה הגדולה שמרחפת מעל שני אלו – אך אני נהיה יותר טוב במה שאני עושה?

בריצה יש כמה דרכים להיות טוב יותר, אבל בכל תחום בדרך כלל אנחנו מגיעים לאיזה שהוא קיר, והשיפור הופך להיות לא מובן מאליו. כשאנחנו מתחילים בתחום מסוים, ההתקדמות מהירה – מתחילים לבנות גוף? בתקופה הראשונה רואים הכי הרבה תוצאות; מתחילים לרוץ? שיפור המהירות והמרחק מגיע מהר מאוד; ככה זה בדיוק גם בקפה. אנחנו קונים את המטחנה הראשונה ואת המקינטה הראשונה שלנו – ישר הקפה הרבה יותר טעים מהנס ששנינו עד היום ומהקפסולות שהיינו רגילים להכין בשניות ספורות. אבל בשביל להגיע לרמה גבוהה בתחום הקפה – אם זה בלהכין לאטה ארט מרשים באופן קבוע, לעבוד מהר ויעיל, ועד פיתוח מגוון הטעמים שאנחנו יכולים להרגיש בטעימת הקפה – אנחנו צריכים להשקיע המון זמן, לשתות הרבה קפה מכל מיני סוגים, ולהמשיך להתאמן ולהתאמן.

כוס קפה עם לאטה ארט של מתחילים. צילום: אנירן ארליך
הלאטה ארט של אנירן כשהיה רק בריסטה מתחיל. צילום: אנירן ארליך
כוס קפוצ'ינו עם לאטה ארט טוליפ. צילום: אנירן ארליך
וככה זה נראה היום, אחרי הרבה אימונים ועבודה. צילום: אנירן ארליך

בריצה, בשביל להשתפר אנחנו צריכים כל פעם להגדיל את המרחק או לעשות יותר אימוני מהירות. אך השיפור שאני מדבר עליו הוא עמוק יותר – להתחזק נפשית, להשתפר בעקביות, להכיר את עצמך וכל פעם לנסות ללמוד משהו חדש. מתחרות לתחרות יש הזדמנות לנסות ולאתגר את עצמנו יותר חזק ויותר חכם. היום קל ללמוד ולחקור בעזרת גוגל או ברשתות החברתיות, אך ההבנה העמוקה מגיעה רק מתוך כוונה אמיתית שלנו ללמוד ולהתמקצע.

למדתי שהכל משתווה לריצת מרתון, דברים לוקחים זמן אז סבלנות היא הכרחית. לדוגמה, כשאנחנו מתאמנים על לאטה ארט, הדיוק והעקביות מגיעות אחרי הרבה זמן, ולאו דווקא בכל פעם שכמעט יוצא לנו משהו נחמד זה אומר שאנחנו טובים וכבר חזקים בתחום. גם ההבנה של עולם הקפה – פולים, שיטות עיבוד, שיטות חליטה, טריקים ושטיקים – מגיעה אחרי הרבה ניסיונות, טעימות, וכמובן מחיפוש מנטורים שבאמת ירצו להשקיע בנו. כך זה גם בריצה, מאמן מנוסה שאכפת לו יכול לעזור לך להשתפר ולהשיג את ההתקדמות הזו.

אנירן ארליך אחרי ריצת חצי המרתון הראשון שלו באמסטרדם. צילום: מהאלבום הפרטי
אנירן ארליך אחרי חצי המרתון הראשון שלו, באמסטרדם. צילום: מהאלבום הפרטי

זה מוביל אותי לשיעור השני והחשוב, שקשור גם לקפה וגם לריצה: ההבנה וההכרה בכך שאנחנו לא יודעים הכל ואף פעם גם לא נדע. פשוט כך. כשאנחנו משתפרים ושוברים שיאים – מירוץ יותר טוב, מרחק יותר גדול או שיפור מסוים שלנו כבריסטות – אנחנו נוטים לפעמים לחשוב שאנחנו כבר יודעים מספיק או יודעים יותר טוב מאחרים. אז לא. וזה משהו שאני משתדל תמיד לזכור – תמיד יהיה מישהו שיודע יותר טוב ממני, וצריך תמיד לדעת להטיל ספק, לחקור וללמוד מעוד מקורות. זה תקף להכול בחיים. אני כבר רץ קרוב לשש שנים באופן רצוף, עשיתי מרתון והרבה חצאי מרתון, ועדיין אני יודע שיש לי עוד הרבה ללמוד גם על עצמי וגם על תחום הריצה. אני יודע שבשביל להשתפר באמת ולהתקדם עוד, אצטרך בן אדם חיצוני שיכול בעזרת הידע שלו לראות את החסרונות ואת הדברים שאני צריך לשפר, ופה נכנס מאמן או מנטור.

כשאני מסתכל על עצמי בעבר, אני חושב שלמדתי והצלחתי לעלות את הצעדים הקטנים האלו, ועדיין כלום לא נגמר כי זה אף פעם לא נגמר, וזה הכיף האמיתי של תחביב, או מקצוע, וזה נכון לקפה כמו שזה נכון לריצה. לכאורה אלה שתי פעולות די מונוטוניות – מכינים קפה בבוקר כדי להתעורר או רצים קבוע כדאי לשמור על כושר. אבל את שני אלו אפשר לקחת רחוק מאוד, להשכיל ולהתמקצע ואפילו להגיע לרמה שאחרים יבקשו את עזרתך ואת עצתך. חשוב כאמור לשמור על צניעות ולהבין תמיד שגם מה שאתה ממליץ או מלמד אפשר לעשות אחרת או יותר נכון – אלו תחומים בלי שחור ולבן, וטוב שכך. אני שמח שיש לי את ההזדמנות לאהוב ולהתעסק בכאלו תחומי עניין ותמיד להישאר סקרן ורעב לעוד. זה מחזק אותי גם ביום-יום שלי.

קאפינג - טעימות קפה. צילום: אנירן ארליך
כדי להשתפר צריך לטעום ולהתנסות כל הזמן – טעימות קפה בשיטת קאפינג. צילום: אנירן ארליך

אני יודע שגם בתחום הכתיבה יש לי עוד דרך ארוכה, ואני מגיע לפה וכותב לכם כדי לחלוק את המחשבות שלי בידיעה שכל דבר שאכתוב ואגיד יכול להשתפר – וזה מעודד אותי ומעלה לי חיוך.

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
בריסטה טורים אישיים

אנירן ארליך

הכותב הוא קולה קפה, בריסטה ראשי ומדריך בריסטות בבית הקפה 'קפה ופרח' בראשון לציון.
לכל הכתבות והטורים של אנירן ארליך

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
קפה בעיבוד טבעי, שטוף, דבש או אנאירובי? כך תחלטו אותם נכון

קפה בעיבוד טבעי, שטוף, דבש או אנאירובי? כך תחלטו אותם נכון

Aeropress משיקים מטחנת קפה ידנית חדשה, שמתאימה כמו כפפה ליד

Aeropress משיקים מטחנת קפה ידנית חדשה, שמתאימה כמו כפפה ליד

קראנצ'י ומוגזם: ככה הדור הצעיר אוהב את השוקולד שלו

קראנצ'י ומוגזם: ככה הדור הצעיר אוהב את השוקולד שלו

בתי קפה שנסגרו, אירוע הקולים הגדול והקפה הקר הבא: חדשות הקפה

בתי קפה שנסגרו, אירוע הקולים הגדול והקפה הקר הבא: חדשות הקפה

חדש לחורף: קפסולות קפה בטעם צ'אי מסאלה ובטעם פקאן מקורמל

חדש לחורף: קפסולות קפה בטעם צ'אי מסאלה ובטעם פקאן מקורמל

שאולה: בית קפה ספיישלטי חדש, הראשון ממזרח לאבן גבירול

שאולה: בית קפה ספיישלטי חדש, הראשון ממזרח לאבן גבירול

השילוב המפתיע: איזה משקה מתאים לצד סלט טונה?

השילוב המפתיע: איזה משקה מתאים לצד סלט טונה?

יום של קפה ספיישלטי באמסטרדם: "הבשורה החברתית היא ממש מהפכה"

יום של קפה ספיישלטי באמסטרדם: "הבשורה החברתית היא ממש מהפכה"

קולים זעירים ופופ-אפים של קפה: זה מה שקורה בסצנת הספיישלטי של תל אביב

קולים זעירים ופופ-אפים של קפה: זה מה שקורה בסצנת הספיישלטי של תל אביב

מה זה קפה ספיישלטי? איכות מהשקיעה בשדה עד לאספרסו על הבר

מה זה קפה ספיישלטי? איכות מהשקיעה בשדה עד לאספרסו על הבר

נוודות דיגיטלית מקומית: לעבוד קרוב, לחשוב רחוק

נוודות דיגיטלית מקומית: לעבוד קרוב, לחשוב רחוק

חגי תשרי עם טעם של חדשנות: בירה ויין במארזים חגיגיים

חגי תשרי עם טעם של חדשנות: בירה ויין במארזים חגיגיים

פופ-אפ הקפה הזה רשמית מגיש את הקפה הטוב בישראל

פופ-אפ הקפה הזה רשמית מגיש את הקפה הטוב בישראל

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים