מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

קפה מאוריציו הקים מפעל קלייה חדש: "בעקבות המלחמה הבנתי שחשוב לעבוד מול עסקים כחול-לבן"

אנירן ארליך | 18 בנובמבר 2025, 17:06

בית הקלייה החדש של "קפה מאוריציו" הוא הרבה יותר ממפעל קלייה – הוא הדרך של דניאל דיקסטרו לשמר ולהרחיב את המורשת המשפחתית שהשאיר אבא מאוריציו, לצד אוסף מרשים של כוסות אספרסו • לרגל חודש הקלייה הישראלית, אנירן ארליך ביקר בבית הקלייה החדש בראשון לציון • ולמה לקנות מכונת קלייה דווקא מתוצרת ישראלית?

דניאל דיקסטרו בבית הקלייה החדש של קפה מאוריציו בראשון לציון. צילום: אנירן ארליך

את דניאל דיקסטרו אני מכיר כבר יותר מארבע שנים. למעשה, אנחנו עובדים יחד כל התקופה הזאת. מהיום הראשון שלי בבית הקפה שלו הבנתי שיש כאן אהבה כנה לקפה, מסורת וכבוד לעבודה ישראלית מקומית. הגעתי ליום קלייה בבית הקלייה החדש של "קפה מאוריציו" וראיתי איך דניאל עובד. ניהלנו שיחה מעניינת על קפה ועל בית הקלייה.

התחלנו את היום בשתיית אספרסו מקפה חדש שדניאל קלה רק לאחרונה. הכנו אותה במכונה היסטורית, Faema E61 שדניאל קנה ושיפץ בעצמו. הכוסות, עתיקות וממותגות, הגיעו מהאוסף הפרטי של אביו של דניאל, שאהב לאסוף כוסות אספרסו מכל העולם – מבתי קפה ישראליים בוטיקיים ועד מותגי ענק איטלקיים. האספרסו היה מעולה, כמובן קצר וממנה בודדת, כמו ששותים באיטליה. ההבדל היחיד היה הפולים, שכבר מגיעים ברמה גבוהה יותר ונקלים בהיר יותר ביחס לסגנון האיטלקי.

אספרסו ממכונת Faema E61 עתיקה. צילום: אנירן ארליך
שתינו אספרסו ממכונת Faema E61 עתיקה. צילום: אנירן ארליך
כוסות אספרסו ממותגות מהאוסף של מאוריציו דיקסטרו ז"ל. צילום: אנירן ארליך
כוסות אספרסו ממותגות מהאוסף של מאוריציו דיקסטרו ז"ל. צילום: אנירן ארליך

חוץ משני בתי קפה בבעלות דניאל ואשתו ענת, לדניאל ולאבא שלו מאוריציו ז"ל יש חברה של קפה – קפה מאוריציו – שהוקמה על ידי מאוריציו בשנת 2006, מתוך רצון להביא משהו אישי לעולם הקפה. תערובת הבית המצוינת של מאוריציו, שהמתכון שלה סודי כמו רוב התערובות האיטלקיות הקלאסיות, מורכבת מ-80% ערביקה ו-20% רובוסטה. התערובת הזו מגיעה למספר די גדול של לקוחות – בתי קפה ומשרדים שעובדים עם התערובת.

בנוסף, יש גם חד-זניים, לא מעט מהם בעלי דירוג ספיישלטי. עד שנת 2024 יצא לי לקלות את הקפה החד-זני, יחד עם דניאל, בתוך בית הקפה "קפה ופרח", על מכונת קלייה קטנה של Coffee-Tech Engineering מדגם FZ94 Evo. זאת הייתה תקופה טובה ונהדרת, וידעתי שהרגע לפתוח מקום גדול יותר מגיע.

מכונה לקליית קפה בקפה ופרח בראשון לציון. צילום: אנירן ארליך
מכונת הקלייה הישנה מדגם FZ94 Evo בבית הקפה 'קפה ופרח'. צילום: אנירן ארליך

דניאל סיפר לי שהחלום שלו תמיד היה לפתוח מפעל קלייה משלו. עוד כשהיה ילד היה מגיע לעזור לאבא שלו באריזות ומיונים של קפה. עד שהוקם המפעל החדש, תערובת הבית נקלתה במפעל חיצוני, אבל גם אם דניאל ומאוריציו היו הלקוחות הוותיקים ביותר של המפעל – כל עוד זה לא ממש שלך, זה לא באמת שלך.

סיבות נוספות להקמת המפעל היו העליות החדות במחירי הקפה וההבנה שייצור עצמאי יאפשר יותר שליטה ועצמאות על המוצר. אך הסיבה המרכזית היא הרצון להמשיך את המורשת של אבא ולהגשים את החלום שלו, שבסוף לא יצא לו להגשים בעצמו. כחלק מזה, יש בבית הקלייה החדש קיר מיוחד עם תמונות של מאוריציו – קולה, מתקן מכונות, מכין קפה ומתעסק עם קפה ירוק.

קיר מיוחד עם תמונות של מאוריציו - קולה, מתקן מכונות, מכין קפה ומתעסק עם קפה ירוק. צילום: אנירן ארליך
קיר מיוחד עם תמונות של מאוריציו – קולה, מתקן מכונות, מכין קפה ומתעסק עם קפה ירוק. צילום: אנירן ארליך

בית הקלייה נמצא באזור התעשייה בראשון לציון והוא לא מיועד להיות חלל מרהיב ופרונטלי לאירוח לקוחות, אלא ממש מפעל לכל דבר ועניין – כזה שמאפשר יכולות ייצור ואחסון גדולות, ויאפשר בהמשך להגדיל את כמות לקוחות החברה עם אפשרות לייצור White Label למי שירצה בכך. במפעל ניתן למצוא גם מעבדה לתיקון מכונות אספרסו, כי דניאל הוא גם טכנאי ובכלל מאמין גדול בעבודת ידיים. גם את זה יצא לי לעשות איתו תקופה ונהנתי מכך מאוד.

מכונת קלייה הראשית היא גם כן מבית קופי-טק, מדגם Ghibli R15, שמונעת על גז ומאפשרת לקלות עד 15 ק"ג בכל סבב קלייה, עם אפשריות אוטומציה רבות. דניאל מסביר את הבחירה בה בכך שהיא קודם כל ישראלית. כשהוא עשה השוואה בין מכונות היו מספר מתחרות ראויות, אך המלחמה גרמה לו להבין שהוא רוצה לנהל את רוב העסקים שלו עם ישראלים, וכך להחזיר בחזרה למשק, לצד תמיכה רציפה ואיכותית בעברית וקרוב לבית. המכונה הקטנה הישנה משמשת את המקום לקליית סמפלים.

מכונת קלייה Ghibli R15 מתוצרת קופי-טק בבית הקלייה קפה מאוריציו. צילום: אנירן ארליך
דניאל דיקסטרו ומכונת הקלייה החדשה Ghibli R15 מתוצרת Coffee-Tech Engineering. צילום: אנירן ארליך
התו הכללי של תוצרת הארץ מגן למשק העברי ולבצרון הישוב. צילום: אנירן ארליך
המלחמה גרמה לו להבין שהוא רוצה לנהל את רוב העסקים שלו עם ישראלים, וכך להחזיר בחזרה למשק. צילום: אנירן ארליך

אחד ההיבטים שמייחדים ומאפיינים בית קלייה הוא הגישה לתערובות. דניאל קולה כל זן בנפרד, בהתאם לצפיפות הפולים ולמאפייני הטעם שלהם, ורק אחרי הקלייה הוא מערבב את כל הזנים יחד לתערובת. קלייה משותפת של כל הזנים יחד, לדבריו, לא מאפשרת להגיע לרמת קלייה זהה בדיוק, בגלל ההבדלים הגדולים בין סוגי הפולים השונים – מבחינת הגודל שלהם, רמת הלחות ועוד.

באופן כללי, האג'נדה השולטת בקפה מאוריציו היא המרכזיות של האספרסו. רוב הפולים, גם החד-זניים, נקלים עם מחשבה על אספרסו. לא הכל קלוי כהה, אך רוב הקליות איטיות יותר ומאפשרות התפתחות טובה ועמוקה יותר של הטעמים והארומות. אני חושב שזה מרענן ושונה מהגישה הרווחת כיום בקרב בתי הקלייה של הגל השלישי, שמכוונים הרבה מהזנים לחליטות פילטר, בקליות יותר בהירות ומהירות.

אספרסו ממכונת Faema E61 בכוסות ממותגות מהאוסף של מאוריציו. צילום: אנירן ארליך
אספרסו ממכונת Faema E61 בכוסות ממותגות מהאוסף של מאוריציו. צילום: אנירן ארליך
דניאל דיקסטרו הוא גם טכנאי ומאמין גדול בעבודת ידיים. צילום: אנירן ארליך
דניאל דיקסטרו הוא גם טכנאי מכונות ומאמין גדול בעבודת ידיים – ממעבדת התיקונים במפעל החדש. צילום: אנירן ארליך
  • קפה בעיבוד טבעי, שטוף, דבש או אנאירובי? כך תחלטו אותם נכון
  • טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

שמחתי מאוד על ההזדמנות לכתוב את הטור על בית הקלייה החדש ועל ודניאל בפרט, לכבוד חודש הקלייה הישראלית. אני חושב שאחד הדברים הבולטים והחזקים שקיבלתי מהיום הוא רמת ההשקעה וההתמדה שנכנסים בכל קלייה וקלייה. השינויים והמחשבה של איך לשפר תמיד נוכחים, ובסך הכול המפעל החדש מאפשר ייצוג כמעט מחדש של תערובת שקיימת כבר כמעט עשרים שנה.

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
בתי קלייה חודש הקלייה הישראלית טורים אישיים קליית קפה

אנירן ארליך

הכותב הוא קולה קפה, בריסטה ראשי ומדריך בריסטות בבית הקפה 'קפה ופרח' בראשון לציון.
לכל הכתבות והטורים של אנירן ארליך

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
מילקי ממולדה-תות, דוריטוס שום לצעירים וגבינת שמנת ללא חלב: חדש על המדף

מילקי ממולדה-תות, דוריטוס שום לצעירים וגבינת שמנת ללא חלב: חדש על המדף

מטחנה חדשה של KinGrinder, פופ-אפים בבתי קפה ומבצעי בלאק פריידיי: חדשות הקפה

מטחנה חדשה של KinGrinder, פופ-אפים בבתי קפה ומבצעי בלאק פריידיי: חדשות הקפה

כוס תרמית מתנה וקפה ב-10 ש"ח, באחד האזורים היקרים בתל אביב

כוס תרמית מתנה וקפה ב-10 ש"ח, באחד האזורים היקרים בתל אביב

Bazzara: היוקרה של הקפה האיטלקי נולדה בטרייסטה

Bazzara: היוקרה של הקפה האיטלקי נולדה בטרייסטה

קפה מאוריציו הקים מפעל קלייה חדש: "בעקבות המלחמה הבנתי שחשוב לעבוד מול עסקים כחול-לבן"

קפה מאוריציו הקים מפעל קלייה חדש: "בעקבות המלחמה הבנתי שחשוב לעבוד מול עסקים כחול-לבן"

אִיקִיגָאי בקפה: איך עבודה בבית קפה עוזרת לנו למצוא משמעות

אִיקִיגָאי בקפה: איך עבודה בבית קפה עוזרת לנו למצוא משמעות

בית קפה חדש, מטחנת קפה חדשה וחלב חדש: חדשות הקפה

בית קפה חדש, מטחנת קפה חדשה וחלב חדש: חדשות הקפה

אהבה בינלאומית על הבר, עם מִיה

אהבה בינלאומית על הבר, עם מִיה

לא רק טריוּת: 5 סיבות לבחור דווקא קפה של בתי קלייה מקומיים

לא רק טריוּת: 5 סיבות לבחור דווקא קפה של בתי קלייה מקומיים

הודו בדרום תל אביב (בקטע טוב): 4t Cafe מביא קפה ספיישלטי למבצר

הודו בדרום תל אביב (בקטע טוב): 4t Cafe מביא קפה ספיישלטי למבצר

"העתקנו את המתכון מהפרה": האם 'החלב החדש' של מחלבות גד ו-Remilk עובר את מבחן הטעם?

"העתקנו את המתכון מהפרה": האם 'החלב החדש' של מחלבות גד ו-Remilk עובר את מבחן הטעם?

Roasters Summit 2025: קהילת קולי הקפה הישראלית התכנסה לערב של חדשנות, השראה וקסקרה

Roasters Summit 2025: קהילת קולי הקפה הישראלית התכנסה לערב של חדשנות, השראה וקסקרה

קפה בעיבוד טבעי, שטוף, דבש או אנאירובי? כך תחלטו אותם נכון

קפה בעיבוד טבעי, שטוף, דבש או אנאירובי? כך תחלטו אותם נכון

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים