בעקבות המצב הכרזנו על חודש נובמבר כחודש הקלייה הישראלית – חודש של תמיכה בבתי קלייה קטנים ובינוניים כחול-לבן, ועידוד הצריכה של תוצרת מקומית.
אבל חובבי קפה ישראלים רבים, ממש כמו האיטלקים עצמם, נאמנים לתערובות האספרסו האיטלקיות המסורתיות שלהם. אם תרצו לתמוך בקליית קפה ישראלית מקומית בלי לוותר על אספרסו איטלקי קלאסי מעולה, הנה 5 תערובות איטלקיות של בתי קלייה כחול-לבן (כולן מומלצות, הסדר כמובן אקראי):
1. תערובת אספרסו נאפולי, שוּק-קפה, ירושלים
היא אמנם מכילה רק 10% רובוסטה, אבל התערובת משוק מחנה יהודה היא מאוזנת ועוצמתית עם גוף מלא, מרירות בולטת וטעמים עמוקים – ממש כמו שאוהבים בנאפולי ודרום איטליה. הפולים מגיעים מגואטמלה, קוסטה ריקה וברזיל. התערובת, בקלייה בינונית, זכתה במדליית זהב בתחרות הקפה הטוב 2022 ובמדליית כסף בתחרות של 2023.
2. תערובת Buondi 70, בית הקלייה Coffee Brands, תל אביב
תערובת הבית של בית הקלייה מאבן גבירול, זכתה במדליית כסף בתחרות הקפה הטוב 2022. "בתפיסה המסורתית של האיטלקים, הבלנד האולטימטיבי לאספרסו הוא 70% ערביקה ו-30% רובוסטה, כי זה ההרכב הכי מאוזן", סיפר שי לידור, הבעלים של בית הקלייה, בשיחה עם מגזין שותים. הבלנד, בקלייה בינונית, מורכב משלושה זני ערביקה – מברזיל, ניקרגואה וסומטרה – ועוד שני זני רובוסטה – פלורס מאינדונזיה ופרצ'מנט מהודו. תערובת מאוזנת וקטיפתית עם טעמים שוקולדיים ואגוזיים.
3. תערובת מילאנו, ניחוח קפה, זכרון יעקב
התערובת שזכתה במדליית זהב בקטגוריה של תערובות עד 15% רובוסטה בתחרות הקפה הטוב 2023 של מגזין שותים. בלנד איטלקי קלאסי עם 10% רובוסטה, שמייצר קפה עוצמתי אך לא מריר, מאוזן עם מתקתקות קלה.
4. תערובת קלאסיקו, אספרסובר, תל אביב
כשמה כן היא, תערובת קלאסית עם 80% ערביקה, "ועוד 20% רובוסטה לשמירת טעמי האדמה וליצירת הקרמה המעטרת את האספרסו המושלם", מסבירה נורית, בעלת בית הקלייה התל אביבי. הפולים מגיעים מקולומביה, קוסטה ריקה, ברזיל, ניקרגואה, טנזניה ואוגנדה – וכן זן נקלה בנפרד. את התערובת, שזכתה במקום שלישי בתחרות הקפה הטוב 2023, אפשר להשיג גם בפולים וגם בקפסולות תואמות למכונות נספרסו אוריג'ינל.
6. תערובת הבית, אספרסוטק, פרדס חנה
בלנד של פולים מברזיל ומקולומביה, שבקלייה מתאימה מעניקים לו טעמים מוכרים של אספרסו איטלקי מסורתי. "ניסיתי לכוון לטעם גם שוקולדי וגם קצת פירותי. בניסוי וטעייה בודקים מה מתאים עם מה, מה נותן גוף טוב ומה נותן טעם מעניין. בכוונה הלכתי על 100% ערביקה, כי ככה מקבלים טעם יותר נקי. אני פחות מתעסק עם קלייה של רובוסטה", סיפר גיא צור מאספרסוטק בראיון למגזין שותים. התערובת זכתה במדליית זהב בתחרות הקפה הטוב 2023.