מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

כוס הקפה המושלמת לא קיימת, וכדאי להפסיק לחפש | דעה

אנירן ארליך | 13 בנובמבר 2024, 04:16

איך מכינים את כוס הקפה המושלמת? האם זה בכלל אפשרי, או שאנחנו פשוט רודפים אחרי זכרונות חמקמקים שלעולם לא נצליח לתפוס? • הפולים שגרמו לבריסטה והקולה אנירן ארליך להבין שאולי הוא לעולם לא ישתה שוב את הקפה המושלם • "טעם הוא עניין סובייקטיבי, איכות היא לא"

כוס קפוצ'ינו עם לאטה ארט טוליפ. צילום: אנירן ארליך

כבר תקופה שאני מתלבט בסוגיה – איך מכינים את כוס הקפה המושלמת? האם באמת אפשר להשיג את החוויה המושלמת, או שבעצם אנחנו כל הזמן רק מנסים לשחזר איזשהו רגע נוסטלגי, שבו טעמנו לראשונה אספרסו מדויק ומסעיר או קפה פילטר עם טעמי פרי מובהקים?

>> בואו לטעום את הזוכים בתחרות "הקפה הטוב בישראל" לשנת 2025

אני יכול להגיד שהמסע שלי עם עולם הקפה אף פעם לא נעצר, מבחינת למידה, התנסות והנאה. אני תמיד נרגש לקלות ולטעום לראשונה קפה חדש, בדיוק כמו שאני נרגש לקבל שקית של קפה מיוחד מבית קלייה אהוב בעולם, כזה שיכול לשבור חוקים ומוסכמות. אך עם זאת, אני יודע שאת הכוס המושלמת אני לא אקבל, כי היא בסך הכל אשליה שנמצאת בתוך ראשי.

כבני אדם, אנחנו זוכרים רגעים טובים בחיינו, שנצרבו לנו מאחורי הראש, ואנחנו שואפים לעתים להשיג בדיוק את אותה חוויה שוב. אבל השחזור אף פעם לא מרגיש אותו הדבר, תמיד קצת פחות טוב ממה שזכרנו. זה קורה כי הנוסטלגיה מטעה אותנו.

מכונה לקליית קפה בקפה ופרח בראשון לציון. צילום: אנירן ארליך
"אני תמיד נרגש לקלות ולטעום לראשונה קפה חדש" – מכונת הקלייה של בית הקפה 'קפה ופרח' בראשון לציון. צילום: אנירן ארליך

רבים מאיתנו, וגם אני, רודפים תמיד אחרי השקית המושלמת החדשה, הכוס הטובה ביותר או טכניקת החליטה "הכי מדויקת". אך האמת היא שכל כוס שאנחנו נהנים ממנה תהיה לנו מספקת וטובה, ולפעמים גם המתכון הישן והטוב יעבוד מעולה.

אני לא חושב שצריך להיתקע על בית קלייה אחד, מתכון אחד וטעם אחד בלבד, להפך, אני טוען שהחוויות הטובות שלנו צריכות להישאר כך בזיכרוננו, ומכאן אפשר להתקדם הלאה. בהחלט, אפשר לשפר מתכונים, ואפילו צריך, אם הקפה לא יוצא בדיוק כמו שאנחנו רוצים אותו, אבל להחליף את כל המתכון מכוס לכוס או מקפה לקפה זו טעות. אפשר ורצוי להשתמש באותו מתכון ורק לשנות כל פעם פרמטר אחד, לפי הטעמים שנרצה לקבל. לדוגמה, להגדיל או להקטין את הטחינה, לשנות את היחס בין הקפה למים, או את זמני החליטה. כך אפשר לבודד את המשתנים ולהבין מה השינוי שישפר את הקפה לכיוון שאנחנו רוצים, ולטעמי ככה גם הרבה יותר כיף.

קפה אתיופי של בית הקלייה DAK מאמסטרדם. צילום: אנירן ארליך
לשנות רק פרמטר אחד בכל פעם, למשל היחס בין הקפה למים – פולי קפה אתיופיים של DAK. צילום: אנירן ארליך

אני הבנתי שאין דבר כזה כוס הקפה המושלמת כשקיבלתי במתנה שקיות של קפה מיוחד מבתי קלייה מובחרים בעולם, עם ציפייה גדולה מאוד לקבל משהו באמת אחר, חד יותר, מדויק יותר ויותר טעים בהרבה ממה שאני מכיר.

בפועל, רוב הקפה שיצא לי לשתות מבתי הקלייה הטובים האלו היה מצוין, טעים ומדויק, אך לא משהו "לא מהעולם הזה", או במילים אחרות, לא מושלם – וזה בסדר גמור! למדתי ליהנות מכל כוס קפה שאני מכין, גם אם היא יצאה פחות טוב ויש מקום לשיפור, כל עוד היא נעשתה באהבה, אכפתיות ועם חומר גלם טוב ואיכותי.

טעם הוא עניין סובייקטיבי, איכות היא לא. זה משפט שאני אומר הרבה, וכאן הוא מתחבר מצוין, כי מה שאנחנו טועמים מושפע גם ממה שעובר לנו בראש, מהרגשות שלנו באותו רגע ומגירויים חיצוניים. יכול להיות שאני אשתה זן גֵשָה יוקרתי מפנמה, שהאיכות שלו לא ניתן לערעור, אבל אם אני במצב רוח לא טוב, או נמצא בסביבה רועשת מדי – גם חוויית הטעם שלי יכולה להיפגע, או לפחות לא למלא את הציפיות שלי. בסופו של דבר, הכי חשוב ללמוד לנצל את הרגעים הטובים שלנו בתחביב הזה שנקרא קפה, ופשוט ליהנות ולהירגע.

אנירן ארליך
"טעם הוא עניין סובייקטיבי, איכות היא לא". אנירן ארליך
אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
דעות טורים אישיים

אנירן ארליך

הכותב הוא קולה קפה, בריסטה ראשי ומדריך בריסטות בבית הקפה 'קפה ופרח' בראשון לציון.
לכל הכתבות והטורים של אנירן ארליך

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

טעמתי כמה קפה שאפשר, וגיליתי שסצנת הספיישלטי של פראג נהדרת

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

תפוח בדבש, ראש של דג וקברנה סוביניון: יינות מומלצים לראש השנה

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

הטרנד של הקיץ: יינות שצריך לשתות עם קרח, והמותג הצרפתי שנותן תמורה גבוהה למחיר הנגיש

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

יומיים של פסטיבל בירה בדיזנגוף סנטר

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

קפה של בוקר עם אֵלְ-לַמָה: בקצה הג'ונגל על שפת הים

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

מה חושבים בעלי בתי קפה על לקוחות שיושבים עם לפטופ? "תזמינו, זה עסק שצריך להתקיים"

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

בין מסורת לפוליטיקה, יש בקולומביה ילדים שכבר שותים קפה ספיישלטי

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

מבוורלי הילס לשוק הכרמל: מה באמת חסר לקפה בלוס אנג'לס?

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

לכל מי שפספסו, ככה נראתה חגיגה אמיתית של קפה

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

מבריסטה ביתי למאסטר קפה: 5 שדרוגים לחוויית הקפה היומית שלך

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

הופמן מתרחב: מה קורה כשלבר היין השכונתי נכנס קפה ישראלי בניחוח איטלקי

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

פסטיבל הקפה שהביא את הפריפריה לתל אביב וחיבר בין ספיישלטי, שוקולד ואומנות משדה הקרב

בית הקפה מהסדרה "חברים" מגיע לתל אביב: חדשות הקפה לקיץ

בית הקפה מהסדרה "חברים" מגיע לתל אביב: חדשות הקפה לקיץ

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים