מה שותים בשולחן ליל הסדר? גם ארבע כוסות וגם שולחן עורך – הרבה יין זורם בפסח, מזל שיקבים ישראליים משיקים לקראת החג בצירים חדשים ושווים • אז מה תשתו בשולחן החג השנה? אלה היינות המומלצים החדשים – לבנים, רוזה ואדומים

אלה הימים האחרונים לקראת ליל הסדר, ואם עוד לא התארגנתם על יינות שווים לארבע הכוסות, הגיע הזמן. אז איך ואיפה בוחרים ומוצאים יין מומלץ לחג, כשר לפסח כמובן, ועדיף שיהיה מתוצרת כחול-לבן?
ראשית, אם אתם מחפשים יין טוב בלי לקרוע את הכיס, כדאי לבדוק את רשימת הזוכים המומלצים בתחרות Best Value השנתית של Sommelier, שבודקת רק יינות שעולים עד 79 ש"ח לבקבוק (ויש זוכים גם בהרבה פחות). לצד זאת, בואו תראו את ההשקות והבצירים החדשים של מיטב יקבי ישראל לפסח:
לבנים:
יקב רמת נגב – שממוקם במושב קדש ברנע, ממש על גבול מצרים – מציע יין אקולוגי בטרואר מדברי ייחודי, מכרמים נקיים מריסוסים וכימיקלים. ובגלל שאין גשם באזור, הגפנים מושקות במים מותפלים שמוסיפים להם מינונים מחושבים ומדויקים של דשן ומינרלים, כדי לספק לגפנים את התזונה האופטימלית. היקב השיק לאחרונה את סדרת "נווה מדבר" – סדרת הביניים של היקב, עם מגוון יינות לבנים (וקברנה סוביניון אדום אחד). תנסו את הפינו גרי, זן טרנדי שמפיק יין חמאתי ועגול, רענן עם גוף בינוני, חמיצות נעימה, מינרליות מעניינת וסיומת פירותית. הפינו גרי מסדרת נווה מדבר מציע פרחוניות לצד ניחוחות של תפוח ירוק, פירות הדר ופירות טרופיים. מחיר מומלץ: 79 ש"ח.

המותג DAROM, מבית יקב יתיר, שמביא יינות צעירים ורעננים מהטרואר הדרומי, משיק בציר חדש, 2023, לבלנד דרום לבן – יין לבן יבש, שמורכב מ-94% סוביניון בלאן ו-6% פרנץ' קולומבאר מהכרמים ברמת ערד, מצפה רמון ודרום הרי יהודה. תסס במכלי בטון וחביות של 500 ליטר במשך ארבעה חודשים, מה שמעניק לו צבע קש ייחודי, רעננות, וטעמים פירותיים-חמצמצים מאוזנים ומאופקים, שיתאימו למנות קלילות וים-תיכוניות. מחיר מומלץ: 80 ש"ח.

רוזה:
רוזה בציר 2023 של רקנאטי הוא בלנד של ענבי סירה ופטיט סירה מכרמים נבחרים ברמת הגולן. פירותי ומאוזן, עם חמיצות מרעננת וניחוחות פירותיים של תותים, דובדבנים ושזיף. עבר בציר ידני סלקטיבי, תסיסה ויישון בטמפרטורה נמוכה במכלי נירוסטה. רוזה פירותי קלאסי וכיפי, שמתאים כאפריטיף, לצד מנות קלילות או דגים, ולא פחות חשוב ברוזה – הצבע מהפנט. מחיר מומלץ: 89 ש"ח.

אדומים:
דרך ארץ פטיט סירה, הוא היין השמיני בסדרת יינות דרך ארץ – סדרת יינות ישראליים של חברת שקד, שמציעה יינות שולחן נגישים, רעננים ופירותיים, עם תמורה גבוהה למחיר. הפטיט סירה, שמיוצר לחברת שקד ע"י יקב רקנאטי, הוא יין אדום יבש, פירותי, צעיר ורענן, מאוזן מאוד, ונגיש גם מבחינת חוויית השתייה וגם מבחינת המחיר – רק 35 ש"ח.

יקבי כרמל, שידועים ביינות עממיים ונגישים (לצד הסדרות הגבוהות והיוקרתיות, כמובן), מציעים לפסח שני אדומים מעניינים: הראשון הוא בלנד אדום ישראלי מסדרת Selected, שהושק לראשונה ב-2021, בשיתוף והתייעצות עם צרכני יין כדי להבין מה יקלע לטעם הישראלי. בציר 2023 של אדום ישראלי הוא אכן יין שולחן ישראלי קלאסי – יחסית קל לשתייה, קצת פירותי, גוף מלא, יחסית מתוק ולא מאוד מורכב שנותן תמורה טובה למחיר (מחיר מומלץ: 35 ש"ח). לצדו, הושק גם בציר 2023 של קברנה סוביניון Special Edition מסדרת Private Collection הקצת יותר גבוהה – יין עשיר ומאוזן עם ניחוחות פירות יער כהים ושזיפים, שיושן בחביות עץ אלון במשך 8 חודשים, שגם הוא מציע VFM גבוה עם תווית של 50 ש"ח.

עוד בלנד אדום ישראלי עשיר הוא הרטלנד 2023 של יקב טורא, שמורכב מקברנה סוביניון, מרלו ופטי ורדו מהר ברכה בגובה 850 מטר. התבגר 10 חודשים בחביות עץ צרפתיות וקיבל צבע סגול עמוק וארומות של דובדבנים ופירות יבשים. היין עגול ומאוזן, מתאים לארוחות חג קלילות או כבדות. מחיר מומלץ: 96 ש"ח.

יקב עמק יזרעאל מקיבוץ חנתון שבגליל השיק בציר 2021 לבלנד מגידו ספיישל רזרב, מסדרת העל של היקב. הוא מורכב משיראז וקברנה סוביניון שגדלו ברמת הגולן ובשפלת החוף, תססו בנפרד ועברו להתיישן יחד בחביות עץ אלון למשך כשנה וחצי. עם גוף מלא, מורכבות אבל לא כובד, ניחוחת של פירות יער כהים, תבלינים ורמזים של עץ האלון מהחבית – מדובר ביין ישראלי קלאסי לחלק של שולחן עורך בליל הסדר. עם 14.6 אחוזי האלכוהול הוא מבטיח שיהיה לכם כיף גם בהלל ונרצה שאחרי. מחיר מומלץ: 100 ש"ח.

המותג DAROM של יקב יתיר משיק גם לראשונה יין זני (לא בלנד) – קברנה סוביניון 2023. הענבים של הזן הפופולרי מגיעים מכמה כרמים בדרום הרי יהודה בגובה של כ-680 מטר. התיישן 8 חודשים בחביות קטנות כדי לשמור על הרעננות ולהציג את הטעמים האופייניים לזן. צבע כהה וריחות של קסיס ותבלינים. מתאים ללוות מנות קלילות, אולי מנות ראשונות או את הכוסות הראשונות של הסדר, כדי לא להכביד ולהשאיר טעם של עוד. מחיר מומלץ: 100 ש"ח.
בציר חדש, 2021, הושק גם לקברנה סוביניון מסדרת כרם אודם שהושקה לפני שנה, כחלק מבית היין Atelier של יקב רקנאטי. בית האטלייה של רקנאטי מייצג עשייה ייננית מוקפדת במיוחד, מאופיין ביינות עילית מכרם יחידני שלרוב יהיו יינות זניים, בעלי איכות ואופי מובהקים, שמיוצרים מחלקות קטנות בהיקף ייצור קטן עד מזערי. ענבי הקברנה סוביניון שגדלו למרגלות הר געש רדום בצפון רמת הגולן מפיקים יין עוצמתי ואלגנטי, עם מאפייני פירות יער שחורים, קסיס, עשבי תיבול מקומיים וסיומת ארוכה. היין התיישן 20 חודשים בחביות אלון צרפתי גדולות, ויש לו פוטנציאל יישון גבוה. מחיר מומלץ: 189 ש"ח.