מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

"פתאום הבנתי כמה עומק של טעמים יש לקפה": הצצה בלעדית אל מאחורי הקלעים של תחרות הקפה הטוב 2024

דיקלה דנינו | 8 ביולי 2024, 23:56

הבלוגרית דיקלה דנינו קיבלה הצצה נדירה אל מאחורי הקלעים של תחרות "הקפה הטוב 2024" של מגזין שותים, וחזרה עם תובנות • איך טועמים ומדרגים קפה בצורה מקצועית ועיוורת, למה יש מלפפונים על שולחן השופטים, ולמה חשוב שיהיו גם נשים בצוות השיפוט?

יובל ניימן שופט בתחרות "הקפה הטוב 2024" של מגזין שותים. צילום: דיקלה דנינו

בשבוע שעבר היה לי הכבוד להתארח ולצפות בתחרות הקפה הטוב של ישראל. זו התחרות היחידה בארץ ששמה את הקפה הישראלי על המפה. מה זה קפה ישראלי? זה קפה שמיובא אמנם מחוות באזורי גידול שונים בעולם – אבל נקלה פה, בבתי קלייה בארץ, ותתפלאו אולי לגלות שיש לנו פה מבחר מכובד. בשנים האחרונות העיסוק בקפה בישראל גובר וצצים עוד ועוד בתי קלייה. המשמעות של זה היא קפה טרי יותר ואיכותי יותר, וגם תחרות בין בתי הקלייה עלינו, הציבור הישראלי של שותי ושותות הקפה.

24 בתי קלייה השתתפו בתחרות של מגזין שותים, ובסך הכול הגישו 91 סוגים שונים של קפה. התחרות נערכה בטעימה עיוורת לפי קטגוריות שונות שמבוססות על סוג הפולים – קטגוריות של תערובות וקטגוריות של זנים מארצות מקור שונות, למשל קטגוריה של קפה שגדל באתיופיה, או קטגוריה של תערובות לקפה שחור. בשנה שעברה, למשל, בקטגוריית קפה שחור עם הל זכה בית הקפה והקלייה טלק מחיפה, מקום שיצא לי לבקר בו מספר פעמים ולחזות מקרוב בתהליך קליית הקפה.

הביקור בתחרות, שנערכה באקדמיה לקפה של לה מרזוקו בתל אביב, היה מרתק. טעמתי כמה סוגי קפה שהשתתפו בתחרות, וגם ישבתי ממש ליד השופטים וצפיתי בתהליך הכנת הטעימות, שהגיעו בשקיות סגורות וממוספרות, נטחנו במקום, נחלטו, ומיד הועברו לטעימות ארבעת השופטים בשיטת Cupping (שיטת מקצועית לטעימות קפה לפי קריטריונים מחמירים של הארגון העולמי לקפה ספיישלטי – SCA), והכול בצורה עיוורת לחלוטין. לכל שופט היה דף דירוג, ובו לצד הציון של כל סוג קפה הם כתבו הערות נוספות שכללו את טעמי הקפה שהם הרגישו. ראיתי ושמעתי טעמים כמו חמאת בוטנים, אוכמניות, שוקולד וציפורן – ולרגע חשבתי שאנחנו נמצאים בדיון על ייצור טעמי גלידה ולא על קפה. פתאום הבנתי כמה עומק של טעמים יש לפעמים לכוס קפה כביכול פשוטה. בסיום כל סבב של טעימות, ורק אחרי שהשופטים סיימו לדרג את כל סוגי הקפה בקטגוריה, הם דנו על הקפה שהם טעמו. מותח יותר מוויכוח השופטים ברוקדים עם כוכבים.

פולי הקפה ארוזים בשקיות אנונימיות ממוספרות, מוכנות לטעימה עיוורת. צילום: דיקלה דנינו
פולי הקפה ארוזים בשקיות אנונימיות ממוספרות, מוכנות לטעימה עיוורת. צילום: דיקלה דנינו
השופטים מדרגים את פולי הקפה ומציינים הערות על הטעם שלהם. צילום: דיקלה דנינו
השופטים מדרגים את פולי הקפה ומציינים הערות על הטעם שלהם. צילום: דיקלה דנינו

להיות שופט בתחרות קפה זו משימה מאתגרת – צריך לטעום עשרות סוגי קפה, לגלגל על הלשון ולירוק לדלי מיוחד, שנקרא מרקקה. ממש כמו בטעימות יין – רק בלי ההנגאובר, אבל כן עם דפיקות לב מואצות מעודף קפאין. דרוש להם ריכוז מירבי לאורך שעות, כדי להבחין בין סוגי הקפה שטעמו וגם כדי להפוך את החוויה של המרקם והטעמים לתיאור מילולי. הידעתם שבמהלך התחרות מוגשים מלפפונים לשולחן השופטים כדי שיוכלו לרענן את הפה מטעמי הקפה? על השולחן היו מפוזרות גם בננות שידועות כמקור טוב למגנזיום – שיכול לרדת בגוף אחרי שתייה מופרזת של קפאין. נכון שהשופטים בתחרות ירקו את רוב נוזלי הקפה לאחר הטעימה, אבל בכל זאת הייתה התלהבות לשתות לא מעט – הלא מדובר בתחרות הקפה הטוב בישראל!

השופט אורי קטן טועם קפה כשופט בתחרות "הקפה הטוב 2024". צילום: דיקלה דנינו
טועמים הרבה קפה, אבל את הרוב יורקים – השופט אורי קטן. צילום: דיקלה דנינו
אחרי שחילקו ציונים, השופטים בתחרות "הקפה הטוב בישראל" דנים בקפה שטעמו. צילום: דיקלה דנינו
אחרי שחילקו ציונים, השופטים דנים בקפה שטעמו. אבל איפה הנשים? צילום: דיקלה דנינו

הייתה בי התרגשות גדולה מאוד להיות נוכחת במעמד שכזה, לטעום בעצמי קפה בשיטת קאפינג, וגם לשתות קפה שהכין לי אחד השופטים שיצא לרגע מפאנל השיפוט ועבר לעמדת הבריסטה – יובל ניימן, מדריך קפה ואחד מאמני הלאטה ארט המוכשרים בארץ.

כוס קפוצ'ינו שהכין הבריסטה והשופט יובל ניימן. צילום: דיקלה דנינו
"קפה שהכין לי יובל ניימן, שיצא לרגע מפאנל השיפוט ועבר לעמדת הבריסטה". צילום: דיקלה דנינו
"התרגשתי גם לטעום בעצמי קפה בשיטת קאפינג". צילום: דיקלה דנינו
"התרגשתי גם לטעום בעצמי קפה בשיטת קאפינג". צילום: דיקלה דנינו

במהלך כל התחרות היו לי הרבה שאלות על התהליך והעמקתי עוד יותר את הידע שלי בקפה, אבל עלתה לי שאלה אחת שבעיניי הייתה החשובה מכולן: "איפה הנשים?" שאלתי את הוד, עורך המגזין ומארגן התחרות, למה אין נשים שיושבות בפאנל השיפוט. בשנים האחרונות פיתחתי מודעות לנוכחות של נשים, או בעיקר לאי-נוכחות, בעמדות מפתח במרחבים משפיעים, ואין ספק שלתחרות שכזו יש השפעה גדולה מאוד על תעשיית הקפה בישראל – בהיבטים צרכניים, קולינריים וגם בהתפתחות טכנולוגית, מכיוון שבתי הקלייה היום כבר עובדים עם מכשור מתקדם מאוד כדי להתאים קפה איכותי לטעם הישראלי, שעדיין לומד מה זה ספיישלטי ולא מבין למה לשלם 18 שקלים על כוס קפה.

מלבד החשיבות החברתית-פוליטית של נוכחות נשית במרחבים משפיעים, אם נדבר רק מבחינה קולינרית, לנשים יש טווח טעמים שונה משל גברים. מחקרים מראים שלנשים יש יותר סיכוי מגברים להיות טועמות-על ולהבחין ביותר גווני טעם ובעוצמה גדולה יותר. אני רק שמה פה תהייה – האם השתתפות של אישה, או נשים, בפאנל השופטים הייתה מטה את הכף, ואולי התוצאות היו אחרות? בשנה שעברה ובזו שלפניה השתתפו שתי שופטות – מאיה לפידות ואורלי דוד – שהרכיבו חצי מצוות השיפוט, והיה איזון מגדרי. השנה חשוב מאוד לציין ששתי שופטות שהוזמנו לתחרות ביטלו את השתתפותן בהתראה קצרה מסיבות שונות, אבל הייתה נוכחות נשית בולטת של מבקרות שהגיעו לסקר את התחרות, אז כיף לזה!

איזה פולים ובתי קלייה זכו בתחרות "הקפה הטוב בישראל" לשנת 2024? רשימת הזוכים המלאה נמצאת כאן.

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
טורים אישיים לה מרזוקו קאפינג קפה ספיישלטי תחרויות קפה תחרות הקפה הטוב

דיקלה דנינו

הכותבת היא בלוגרית קפה, יוצרת תוכן ואמנית סושיאל. בדרך כלל מנהלת קהילה, ומטיילת בארץ ובעולם עם מזרן יוגה ותרמיל ואוספת חוויות וסיפורי קפה.
לכל הכתבות והטורים של דיקלה דנינו

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
3-4 כוסות קפה ביום אולי יעשו אתכם צעירים יותר: מחקר חדש

3-4 כוסות קפה ביום אולי יעשו אתכם צעירים יותר: מחקר חדש

חורף של יין: מאילת ועד בוז'ולה, דרך הנגב וקטלוג 2026

חורף של יין: מאילת ועד בוז'ולה, דרך הנגב וקטלוג 2026

בית קלייה חדש בתל אביב, והשקות קפה בביג גלילות: חדשות הקפה

בית קלייה חדש בתל אביב, והשקות קפה בביג גלילות: חדשות הקפה

הקפה שהחזיר את איטליה הביתה, חלק 2: הגומייה למקינטה שהפכה למסע

הקפה שהחזיר את איטליה הביתה, חלק 2: הגומייה למקינטה שהפכה למסע

88% מעדיפים כוס גדולה: מחקר חדש מגלה את הרגלי הקפה של ישראלים בחורף

88% מעדיפים כוס גדולה: מחקר חדש מגלה את הרגלי הקפה של ישראלים בחורף

נספרסו משיקה בוטיק חדש בביג גלילות, וקולקציית תערובות Festive חורפית

נספרסו משיקה בוטיק חדש בביג גלילות, וקולקציית תערובות Festive חורפית

ערביקה מהודו, ועידת הקפה הראשונה ובית קפה שנסגר: חדשות הקפה

ערביקה מהודו, ועידת הקפה הראשונה ובית קפה שנסגר: חדשות הקפה

הקפה שהחזיר את איטליה הביתה

הקפה שהחזיר את איטליה הביתה

בית הקפה Cups ביהודה הלוי נסגר – ומה יש במקומו?

בית הקפה Cups ביהודה הלוי נסגר – ומה יש במקומו?

Trieste Coffee Experts 2025: מעצבים את עתיד הקפה בטרייסטה

Trieste Coffee Experts 2025: מעצבים את עתיד הקפה בטרייסטה

להכין קפה בלי ללכלך את השיש: התוספת החדשה למקינטה שלכם

להכין קפה בלי ללכלך את השיש: התוספת החדשה למקינטה שלכם

קפה מנומר, וחטאים מתוקים במילאנו | אנשי הקפה בשוק

קפה מנומר, וחטאים מתוקים במילאנו | אנשי הקפה בשוק

6 בתי קפה חדשים יחסית בתל אביב, שמגישים פולי ספיישלטי מקלייה מקומית

6 בתי קפה חדשים יחסית בתל אביב, שמגישים פולי ספיישלטי מקלייה מקומית

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים