מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
  • קפה
  • אלכוהול
  • תחרות הקפה הטוב
  • חנות
  • ניוזלטר
מגזין שותים › קפה

אִיקִיגָאי בקפה: איך עבודה בבית קפה עוזרת לנו למצוא משמעות

שלי ביסטרי-כהן | 17 בנובמבר 2025, 04:43

בין ריח האספרסו לרעשי הרקע השקטים, בית הקפה הופך למין "מקום שלישי" שבו נפגשים אהבה, כישרון, צורכי העולם ופרנסה – בדיוק כמו במודל האיקיגאי היפני. ככה, עם לפטופ או מחברת, אנחנו לא רק עובדים אנחנו מוצאים סיבה לקום בבוקר • שלי ביסטרי-כהן על קפה ומציאת משמעות בחיים

איקיגאי בבית קפה. אילוסטרציה

דמיינו רגע את הסצנה הבאה: בית קפה קטן, אולי שכונתי, מוזיקה שקטה ברקע, ריח של אספרסו באוויר. ליד החלון – שולחן עץ, עליו לפטופ פתוח, מחברת חומה עם עט פיילוט פשוט, ולצידם – כוס קפה. מישהי יושבת שם, שקועה. כותבת. יוצרת. עובדת. אולי זו את. אולי אני. אולי כולנו.

יש סיבה עמוקה לכך שהמקום הזה מרגיש לנו נכון. שהוא מזמין השראה, ריכוז, חיבור; שהמוזיקה ברקע לא מפריעה, אלא להפך – היא מסייעת לנו לחשוב; שיש משהו באנשים שמסביב – גם אם איננו מדברים איתם – שמייצר תחושת שייכות; שהקפה, הלגימה, השולחן הזה – גורמים לנו לרצות להיות הגרסה הכי טובה של עצמנו.

אבל למה?

כדי להבין את זה, אני מזמינה אתכם להסתכל הפעם על בית הקפה דרך עדשת האיקיגיאי (Ikigai) – מושג יפני מעניין ואפילו מופלא, שפירושו המילולי הוא "סיבת הקיום", או במילים פשוטות: "בשביל מה אנחנו קמים בבוקר?"

מה זה איקיגאי?

האיקיגאי הוא רעיון שמגיע מאוקינאווה, אי יפני קטן שמחזיק בשיאים עולמיים של אריכות חיים. בעיני התושבים שלו, כל אדם צריך למצוא את ה"איקיגאי" שלו – את החיבור בין:

  1. מה שאני אוהב/ת לעשות
  2. מה שאני טוב/ה בו
  3. מה שהעולם צריך
  4. מה שישלמו לי עבורו

המפגש בין ארבעת הצירים, או המעגלים, האלה הוא המקום שבו מתקיימת משמעות. לא רק הנאה, לא רק כישרון, לא רק פרנסה; לא רק הצלחה מקצועית או תגמול כלכלי, אלא תחושת חיבור עמוקה בין רצונות, עשייה ותרומה לעולם; שילוב מדויק של כל מרכיבי המשמעות, במינונים משתנים, בקצב אישי.

מה זה איקיגאי? הנקודה שבה אהבה, ערך, כישרון ופרנסה מתחברים
מה זה איקיגאי? הנקודה שבה אהבה, ערך, כישרון ופרנסה מתחברים

ומה הקשר לבית קפה?

הקשר עמוק ממה שנדמה. בית הקפה, במובנים רבים, הוא מיקרוקוסמוס שמאפשר את התנאים לצמיחת איקיגאי. הוא מייצר עבורנו את המרחב שבו נוכל להתבונן בעצמנו, לגעת ברצונות שלנו, ליצור מתוך חיבור, להניע פעולה משמעותית.

1. מה שאני אוהב/ת לעשות

אנשים לא סתם בוחרים לשבת ולעבוד בבית קפה. יש שם משהו שהם אוהבים; יש כאן בחירה רגשית וחושית. זה אולי הקפה, אולי האסתטיקה של המקום, אולי האפשרות לשבת לבד-אבל-ביחד; אולי האפשרות לבחור – כל פעם מחדש – את הפינה הנכונה, את הסאונד המתאים, את הקצב הרצוי.

כשאנחנו מתחילים את היום שלנו בבית קפה, אנחנו מצהירים הצהרה שקטה: "אני בוחר/ת להתחיל את היום הזה במשהו שאני אוהב/ת". וזוהי ראשיתו של האיקיגאי.

2. מה שאני טוב/ה בו

ליצור. לכתוב. לתכנן. ליזום. לחשוב. להתכונן. לעבוד. כל מי שבחר לעבוד בבית קפה יודע – לא כל משימה מתאימה למקום הזה, אבל חלק מהמשימות דווקא פורחות בו. כי בית הקפה, על רעש הרקע והסביבה המשתנה, מחדד את המיקוד. הוא הופך אותנו ליותר מרוכזים, יותר יצירתיים, לפעמים אפילו יותר אפקטיביים.

בית הקפה מאפשר לנו לפגוש את היכולות שלנו, לפעמים מחדש. כשאנחנו יושבים בבית קפה ומתמסרים לעשייה שלנו, אנחנו נוגעים (גם) במקום שבו אנחנו טובים, ומתפתחים בו.

3. מה שהעולם צריך

כשאנחנו יושבים ועובדים בבית קפה, אנחנו לא מנותקים מהעולם. להפך – אנחנו יושבים בתוכו, בלב החיים העירוניים, השכונתיים, האנושיים. האנרגיה זורמת מסביב. אנשים באים, הולכים, שותים, מדברים, צוחקים, בוכים. והנה, בתוך המרחב החברתי הזה, אנחנו יוצרים.

ואם נרשה לעצמנו שנייה של ענווה גאה – ייתכן שהיצירה שלנו היא בדיוק מה שהעולם צריך. רעיון טוב, מוצר חדש, שיר, סיפור, פרויקט קהילתי, הרצאה, ספר. אנחנו עובדים – והעולם נהנה מהפירות.

האיקיגאי למעשה "שואל": מה אני יכול לתת לעולם? ובית הקפה "עונה": בוא תיתן, ואני אקיף אותך ברחשי חיים.

4. מה שישלמו לי עבורו

כן, גם זה חלק מהאיקיגאי. בית הקפה הוא לא רק מקום של חלומות והשראה, אלא מקום של עשייה ופרקטיקה, עבודה של ממש – יזמות, תכנון, עסק, לקוחות, מיילים, חיובים, הכנסות. המרחב האַ-פורמלי הזה – עם כוס קפה על השולחן – יכול להפוך למשרד רווחי. הוא מאפשר לנו להתפרנס בכבוד, ולא פעם, גם בהנאה.

לעתים, בבית הקפה, אנחנו יכולים להרגיש איך המשמעות והכלכלה נפגשות, והאיקיגאי – מחייך.

בית הקפה כאדמה פורייה לאיקיגאי

בית הקפה הוא "מקום שלישי" קלאסי – לא הבית, לא המשרד, אלא משהו ביניהם. וככזה, הוא משחרר אותנו מהתבניות ופותח עבורנו שער לחקירה פנימית. הוא מאפשר לנו לשאול את עצמנו: מה אני באמת רוצה? מה עושה לי טוב? מה יוצר חיבור ביני לבין העולם? מה ממלא אותי?

ולפעמים – זה קורה בין שלוק קפה אחד לשני.

רעש רקע מתון כמו בבתי קפה יכול לשפר את הריכוז ואת החשיבה היצירתית. צילום: שלי ביסטרי-כהן
בית הקפה הוא "מקום שלישי" קלאסי – לא הבית, לא המשרד, אלא משהו ביניהם. צילום: שלי ביסטרי-כהן

השראה, חיבורים וקסם

בתהליך המחקרי של "פינת קפה" עולה שוב ושוב שהשולחן בבית הקפה הוא הרבה יותר משולחן בבית קפה; הוא נקודת מפגש בין אנשים, בין רעיונות, בין עולמות. הוא קרקע פורייה לאינטראקציות מקריות שמולידות שיתופי פעולה, למפגשים עם עצמנו, לגילוי של כיוון חדש.

במילים אחרות – האיקיגאי לא נמצא רק בתיאוריה. הוא ממשי, קונקרטי. הוא יכול להתגלות – בבהירות מפתיעה – גם בבית הקפה הקטן ליד הבית.

אז האם בית קפה יכול לעזור לנו למצוא את האיקיגאי שלנו? אני חושבת שכן. לא כי יש בו נוסחת פלא, אלא כי הוא מרחב שמאפשר לחוטים להיפגש: אהבות, כישרונות, צורכי העולם, וכסף; בית קפה מאפשר לנו לחוש, לחדד, לחבר ולשכלל – את מה שאנחנו אוהבים, את מה שאנחנו טובים בו, את התרומה שלנו לעולם, ואת האפשרות להפוך את כל זה גם להכנסה.

וזה בדיוק האיקיגאי.

אז בפעם הבאה שתתיישבו בפינת הקפה שלכם – עם מחברת, לפטופ או רק עם המחשבות שלכם – אולי שווה לשאול את עצמכם: האם אני במקום הנכון? אם התשובה היא בכיוון של "כן", אפילו חלקית – אולי מצאתם את נקודת ההתחלה לאיקיגאי הפרטי שלכם. אם התשובה היא "לא" – אולי זה תחילתו של בירור פנימי עמוק, מסע מרתק.

בכל מקרה, תשתו קפה.

אל תפספסו, עקבו אחרי מגזין שותים >>
ויש עוד הרבה גם באינסטגרם >>
טורים אישיים נוודות דיגיטלית פינת קפה

שלי ביסטרי-כהן

הכותבת היא חוקרת וכותבת, יוצרת "פינת קפה" – פלטפורמה ייחודית העוסקת בקשר שבין בתי קפה - וקפה - לבין אנשים, עבודה ויצירה (פייסבוק, אינסטגרם).
לכל הכתבות והטורים של שלי ביסטרי-כהן

בדוק יעניין אותך גם:

בואו לעקוב:

חם מהתנור:
אִיקִיגָאי בקפה: איך עבודה בבית קפה עוזרת לנו למצוא משמעות

אִיקִיגָאי בקפה: איך עבודה בבית קפה עוזרת לנו למצוא משמעות

בית קפה חדש, מטחנת קפה חדשה וחלב חדש: חדשות הקפה

בית קפה חדש, מטחנת קפה חדשה וחלב חדש: חדשות הקפה

אהבה בינלאומית על הבר, עם מִיה

אהבה בינלאומית על הבר, עם מִיה

לא רק טריוּת: 5 סיבות לבחור דווקא קפה של בתי קלייה מקומיים

לא רק טריוּת: 5 סיבות לבחור דווקא קפה של בתי קלייה מקומיים

הודו בדרום תל אביב (בקטע טוב): 4t Cafe מביא קפה ספיישלטי למבצר

הודו בדרום תל אביב (בקטע טוב): 4t Cafe מביא קפה ספיישלטי למבצר

"העתקנו את המתכון מהפרה": האם 'החלב החדש' של מחלבות גד ו-Remilk עובר את מבחן הטעם?

"העתקנו את המתכון מהפרה": האם 'החלב החדש' של מחלבות גד ו-Remilk עובר את מבחן הטעם?

Roasters Summit 2025: קהילת קולי הקפה הישראלית התכנסה לערב של חדשנות, השראה וקסקרה

Roasters Summit 2025: קהילת קולי הקפה הישראלית התכנסה לערב של חדשנות, השראה וקסקרה

קפה בעיבוד טבעי, שטוף, דבש או אנאירובי? כך תחלטו אותם נכון

קפה בעיבוד טבעי, שטוף, דבש או אנאירובי? כך תחלטו אותם נכון

Aeropress משיקים מטחנת קפה ידנית חדשה, שמתאימה כמו כפפה ליד

Aeropress משיקים מטחנת קפה ידנית חדשה, שמתאימה כמו כפפה ליד

קראנצ'י ומוגזם: ככה הדור הצעיר אוהב את השוקולד שלו

קראנצ'י ומוגזם: ככה הדור הצעיר אוהב את השוקולד שלו

בתי קפה שנסגרו, אירוע הקולים הגדול והקפה הקר הבא: חדשות הקפה

בתי קפה שנסגרו, אירוע הקולים הגדול והקפה הקר הבא: חדשות הקפה

חדש לחורף: קפסולות קפה בטעם צ'אי מסאלה ובטעם פקאן מקורמל

חדש לחורף: קפסולות קפה בטעם צ'אי מסאלה ובטעם פקאן מקורמל

שאולה: בית קפה ספיישלטי חדש, הראשון ממזרח לאבן גבירול

שאולה: בית קפה ספיישלטי חדש, הראשון ממזרח לאבן גבירול

מגזין שותים בכל מקום:
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
קטגוריות:

קפה
אלכוהול
אכלו לי שתו לי
420

מה זה פה:

מגזין שותים הוא מקום לכל מה שאנחנו אוהבים – קפה, אלכוהול, אוכל ושמח. לא בהכרח בסדר הזה ולפעמים ביחד. כותבים על מה שהיינו רוצים לקרוא, ובגובה העיניים.
אודות
צרו קשר

© מגזין שותים