מכונות קפה שפועלות על קפסולות נהיו נפוצות במיוחד בזכות כמה יתרונות; מהירות ופשטות הכנה, מחיר נמוך יחסית למכונה (גם אם לא בהכרח לקפסולה), מבחר גדול של קפסולות וטעמים וחיי מדף ארוכים. אבל צרכני הקפסולות הביתיים לא יכולים ליהנות מפריחת בתי הקלייה המקומיים, שלא משווקים את פולי הקפה שלהם בקפסולות.
כדי לקרב קצת את צרכני הקפסולות לכיוון הגל השלישי של הקפה ולהנגיש גם להם את הקפה של בתי הקלייה המקומיים, קפה עלית בחרו שלושה בתי קלייה בוטיקיים מרחבי הארץ – Unico מהצפון, נחת מתל אביב וקפה עולה מהדרום – ויצאו איתם בשיתוף פעולה מיוחד, שהוליד סדרת קפסולות במהדורה מוגבלת בשם "סדרת בתי הקלייה".
"לפני כמה חודשים התקשרה אליי בחורה נחמדה משטראוס והציגה את עצמה בטלפון", מספר אסף ריפס מבית הקלייה Unico בשיחה עם מגזין שותים. "שאלתי אותה במה זכיתי. בכל זאת, אני בוטיקי קטן וארטיזנלי והם חברת הקפה מספר 5 בעולם. היא אמרה לי שהם רוצים לעשות מהדורה מוגבלת לקראת החגים בשת"פ עם שלושה בתי קלייה, ומהצפון הם בחרו את יוניקו". אין פלא, אחרי שבית הקלייה מקיבוץ יגור זכה בשתי מדליות כסף בתחרות הקפה הטוב 2022.
בהתחלה ריפס הוחמא אבל היה מעט סקפטי, בתי הקלייה הקטנים הרי לא מתעסקים עם קפסולות בדרך כלל ("זה נגד הדת שלי"), אבל הוא זרם. הוא רקח במיוחד כמה תערובות, ויחד עם המומחים של שטראוס הם טעמו וטעמו עד שמצאו את הנוסחה שקולעת לדעתם לטעם הישראלי – תערובת של 70% ערביקה ממרכז אמריקה ו-30% רובוסטה מאסיה. קלייה יחסית כהה, עם טעמים עמוקים ומרירות מעודנת (חוזק 10 מתוך 15 בסקאלה של קפה עלית).
אסף, איך מייצרים תערובת שתתאים במיוחד לקפסולה?
"כשאומרים לי קפסולה אני מבין שהולכים להכין את זה במכונה סינית פשוטה וזולה, אין פה בריסטה או יכולות מיצוי מתקדמות. אז הניסיון מלמד שאי אפשר לתת קפה ספיישלטי מיוחד, כי זה כמו לתת אגוזים למי שאין שיניים. אני לא אבחר קפה שהוא מפונק בהפקה שלו, אלא קפה שלמכונה הפשוטה יהיה קל למצות. באתי אליהם עם ארבע תערובות כאלה, ובסוף התמקדנו באחת". הוא מספר שלמרות שהיה סקפטי בהתחלה, הוא הופתע לטובה מהתוצאה.
עוד בסדרת בתי הקלייה: תערובת ערביקה בהשראת #1 של קפה נחת, בקלייה בהירה, מאוזנת עם טעמים עדינים ופירותיים (חוזק 7). הקפסולה השנייה היא תערובת ערביקה של קפה עולה בקלייה כהה במיוחד, שמוציאה אספרסו חזק וכהה, עוצמתי יחסית בסגנון איטלקי (חוזק 13). את הקפה קולים ומקפסלים במפעל של שטראוס קפה בלוד, כל הקפסולות בסדרה עשויות אלומיניום ותואמות למכונות נספרסו Original ודומותיהן.
איילת אופק, מנהלת תחום סנסורי בשטראוס קפה, מוסרת: "הפיתוח של כל סוג קפסולה בוצע ביחד עם הקולה הראשי של בית הקלייה ומבטא את אופי המקום. כל מוצר בסדרה מציע פרופיל טעם ייחודי, מקפה עם חמיצות מודגשת דרך קפה מאוזן ועד לקפה עוצמתי-שוקולדי. בחרנו בבתי קלייה מובילים ובכל אחד מהם בחרנו להדגיש טעם אחר של קפה שמספר את סיפור הקולים".
את הקפסולות מסדרת בתי הקלייה ניתן להשיג באתר של קפה עלית, והחל מחודש ספטמבר גם ברשתות השיווק.