הכול יקר פה. האינפלציה משתוללת, החשמל מתייקר, הדלק כמעט בשיא, מחירי הלחם עולים, השכירות בשמיים ועל לקנות דירה בכלל אין מה לדבר. אי אפשר שלא לשים לב שזה הגיע גם לכוס הקפה של הבוקר, עד כדי כך שבבתי קפה מסוימים לא תקבלו עודף משטר של 20, וזה לפני טיפ.
"לאחרונה שמתי לב שהרבה שיחות שלי עם חברים סובבות סביב מחירי הקפה בעיר", מספרת מורן חוביאן, תושבת תל אביב, בשיחה עם מגזין שותים. "שיחות כמו 'ראיתם כמה יקר האמריקנו בבית הקפה הזה והזה? שילמתי 19 ש"ח פה, שילמתי 17 ש"ח שם'. ותמיד מגיעים לשאלה, למה יש הבדל כל כך משמעותי בין בתי הקפה, ומאיפה מגיע התמחור – למה על מים מהברז, קרח ומנת אספרסו לוקחים כל כך הרבה כסף?".
היה בית קפה מסוים שראית את המחיר ואמרת זה כבר מוגזם, צריך לעשות עם זה משהו?
"כן, הכול התחיל מזה שחברה סיפרה לי שהיא שילמה 20 ש"ח לאמריקנו קר עם חלב באיזשהו בית קפה, וזה הרים לי גבה".
אז אחרי שהרימה גבה, חוביאן הרימה גם את הכפפה ופתחה עמוד אינסטגרם בשם מדד האמריקנו, שבו היא מסקרת את מחירי האמריקנו בבתי הקפה ברחבי העיר. "אפשר לראות בתי קפה שמבקשים 17 ש"ח או 12 ש״ח על אמריקנו, וההבדלים גדולים. אגב, בינתיים הממוצע הוא 14 ש"ח".
למה דווקא אמריקנו?
"האמת שאני בכלל בחורה של קפה שחור טורקי בלי סוכר בלי חלב. אבל כשאני יוצאת החוצה ושותה בבתי קפה זה אמריקנו קר בקיץ. אני כמובן לא מזלזלת בעלויות של הפולים, של המכונה ושל שכר הדירה וכו', ולגמרי מבינה שהאינפלציה משפיעה על בתי הקפה, אבל זה כביכול משקה מאוד פשוט, ויש פער מחירים מאוד גדול בין בתי קפה בעיר. אני משווה אמריקנו לאמריקנו. בגלל זה קראתי לזה מדד, זו דרך לבוא ולמדוד איפה יקר ואיפה זול. אין כאן ביקורת, זה לגמרי לגיטימי שלמי שחשוב מותג, טעם, שירות או אווירה, יבחרו לשלם יותר. אבל הרעיון הוא בעצם ליצור איזושהי שקיפות ולתת לאנשים את האופציה לחשוב שנייה איפה הם קונים את הקפה שלהם, צרכנות חכמה".
כמה זמן את בתל אביב?
"האמת שגדלתי בתל אביב, אבל יצא לי לגור בעוד מקומות, אני יכולה להגיד שלא רק בתל אביב המחירים עלו".
ומה המחירים שאת זוכרת מפעם?
"10-12 ש"ח לאמריקנו, גם בעבר הלא מאוד רחוק. נקודה נוספת היא שכשמשווים את מחיר האמריקנו החם לקר, בהרבה מקומות יש הבדל של 4 שקלים וגם יותר. ואז השאלה היא האם באמת הקרח עולה פער כזה משמעותי. יכול מאוד להיות שכן, ובתי הקפה רשאים לעשות את השיקולים שלהם, אנחנו רק נסקר".
יוצא לך לשאול בבית קפה למה זה כל כך יקר?
"אני מעדיפה לא להיכנס לזה, אני באמת בטוחה שההוצאות גבוהות ואני ממש אוהבת ותומכת בעסקים קטנים. בדרך כלל מדובר בעלויות של מכונת הקרח, הכוס והקשית החד פעמיות".
האמת שהנושא הזה לא ממש חדש, וגם לא המחירים. בדיוק לפני 10 שנים כתבה סמדר שילוני ב-ynet על מחירי האמריקנו ברשתות הקפה. המחירים גם אז היו דומים, והתגובות של הרשתות על ההבדלים בין חם לקר גם סבבו סביב הקרח וההבדלים באופן ההגשה. כשנה אחר כך הגיעה מהפכת קופיקס שהוזילה דרמטית את המחירים בכל הארץ, אבל מאז המחירים לאט לאט טיפסו בחזרה, ומתקופת הקורונה בצורה חדה יותר.
מה המטרה של העמוד?
"היו כאן שתי מטרות. האג'נדה החברתית היא לייצר שקיפות ולתת לאנשים להבין מה קורה בעיר, ולעודד צרכנות חכמה. הנקודה היא זה שזה סבבה שנשתה קפה בחוץ מדי פעם, וזה בסדר שבתי קפה יעלו מחירים כי גם העלויות שלהם עולות. אבל יש פערים בתוך תל אביב, ואנחנו לפעמים עושים בחירות צרכניות לא מודעות. הרעיון הוא לייצר שקיפות ושכל אחד יעשה את הבחירות שלו".
האג'נדה השנייה, מסבירה חוביאן, היא אג'נדה סביבתית. "אני הייתי מאוד שמחה לראות בתי קפה שמורידים את המחיר של האמריקנו למי שמביאים כוס מהבית. אם הכוס החד פעמית הזו והקשית עולים לך 2 ש"ח, אז תוריד את זה ללקוח והוא יביא כוס מהבית וישלם פחות ונשמור על הכדור. בסוף אין מה לעשות, אנחנו שותים קפה, והטייק אוויי זה הרבה מאוד פלסטיק. אגב, עשיתי סקר בעמוד, וכמעט 80% אמרו שהם יעדיפו ללכת לבית קפה שנותן הנחה למי שמביא כוס מהבית".
את מקבלת גם תגובות מבתי קפה, כאלה שפירסמת במדד, או כאלה שלא פירסמת ואומרים בואי תראי אצלנו זול?
"עדיין לא. אבל בתי קפה שאני מתשאלת כשאני באה לסקור מאוד נכונים לתת מידע ולהשתתף, גם הם בעד שקיפות! חשוב לי להוסיף שמדד האמריקנו והעמוד באינסטגרם הם יוזמה אישית שהתחילה ממש ממשהו לחברים ולא למטרות רווח. הופתעתי מכמה אנשים אוהבים ומבקשים את זה, אני מקבלת המון בקשות לתת מידע גם על ערים אחרות. אולי בהמשך".